Zlomené srdce a homeopatia

V priebehu niekoľkých desiatok rokov sa u nás udomácnil sviatok zaľúbených. Svätý Valentín nám spestruje pochmúrne zimné dni. Zamilovaní si vyznávajú náklonnosť rôznymi spôsobmi a srdcia sa naplnia láskou, nehou a šťastím. Snáď neexistuje človek, ktorý by nezažil sklamanie a bolesť z lásky, ktoré je veľmi ťažké odstrániť. 

Homeopatia vie poskytnúť emocionálnu podporu v čase, keď si myslíte, že všetci zažívajú lásku a vy sa na to pozeráte z druhej strany. Pomôže nielen dospievajúcim, ktorí prekonávajú prvý rozchod, ale aj dospelým, ktorí sa spamätávajú z dlhodobého neúspešného vzťahu. Rovnako pomôže aj deťom, ktoré majú pocit, že po narodení mladšieho súrodenca stratili pozornosť a lásku rodičov. 

Pulsatilla – opustené srdce

Srdce Pulsatilly nemá nikdy dosť objatí, bozkov, túlenia. Vyžaduje si pozornosť niekoho, komu sa môže vyplakať na pleci, kto ju pohladí, uteší, objíme a povie jej, že všetko bude v poriadku. Deti zas cítia strach, že strácajú lásku svojej mamy, napríklad po narodení súrodenca, kedy sa roztomilé stvorenie zmení na dieťa, ktoré je mimoriadne priľnavé, plačlivé a neustále si vyžaduje pozornosť. Výbuchy hnevu a žiarlivosti sa striedajú s premenlivou náladou ako počasie – striedavo oblačno, občas prehánky – sú prejavom zažívanej úzkosti z oddelenia od milovanej matky alebo partnera.
Natrium muriaticum – neopätovaná láska

Srdce Natrium muriaticum túži po láske, ktorú nikdy nemôže mať. Často túžia po bývalej láske, pretože to bola tá práva životná láska, alebo po nedosiahnuteľnej dokonalej láske ako z filmového plátna. Plačú len v súkromí, aby ich nikto nemohol utešovať, lebo utešovanie nemajú radi a vie ich rozladiť a nahnevať. Majú sklon byť introvertní a depresívni. Často si okolo seba vystavajú ochranný múr, aby zabránili opätovnému zraneniu, odmietnutiu a poníženiu. Zakrývajú to tým, že sa snažia vyzerať dokonalo. Oblečenie a doplnky starostlivo vyberajú, aby k sebe ladili. To vidíme nielen u dospelých, ale aj u malých detí. 

Ignatia – smutné srdce

V srdci Ignatie sa po strate milovanej osoby rozloží smútok a šok. V jednej chvíli vzlyká, v druhej sa nekontrolovateľne smeje. Prechádza do hystérie. Obchádzajú ju vlny úzkosti s búšením srdca a častým pocitom hrče v krku. Často vzdychá a má pocit, že nevie chytiť dych. Ľahko ju niečo podráždi a rozčúli. Všetko ju obťažuje – najmä rôzne pachy. Rovnako ako Natrium muriaticum nemá rada utešovanie a plače len osamote. Keď sa cíti horšie, rozptýli svoje trápenie nákupmi alebo večerom stráveným v spoločnosti mamy.

Takýmto trápením si prechádzala aj mladá slečna, ktorá prišla za mnou so stavmi úzkosti a búšením srdca, ktoré ju vyvádzalo z miery a napĺňalo strachom. Tento stav trval už niekoľko týždňov. Nedávno sa rozišla s priateľom. Úzkosť prichádzala vo vlnách a nečakane. Mala pocit, že nemôže dýchať, srdce sa rozbúšilo. Stávalo sa to hocikedy, napríklad v obchodnom dome, autobuse, večer v posteli. Pri spomienke na priateľa sa z ničoho nič nekontrolovateľne rozplakala, vybuchla ako sopka pre maličkosti alebo ju ovládol smútok. Rozčuľovalo ju, keď otec niečo povedal. Aj počas nášho rozhovoru bola v jednej chvíli ako smutná princezná, no keď chcela zľahčiť situáciu, začala sa usmievať a tváriť, že všetko je v pohode. Pomáhalo jej, keď mohla stráviť večer s mamou pri sledovaní televízie alebo len tak sa s ňou porozprávať či ísť so sestrou na nákupy. Na druhej strane stratila chuť stretávať sa s priateľmi a chodiť von. Keď sme sa rozprávali o jej priateľovi, vysvitlo, že bol od nej mladší a uprednostňoval viac svojich priateľov. Hneď ho však ospravedlňovala, lebo keď trávili čas spolu, bol pozorný a vedeli sa porozprávať. Neskôr zas priznala, že často čakala, kedy sa jej ozve alebo napíše. Rozchod nečakala. Podľa nej bolo všetko v poriadku. Po niekoľkých dávkach Ignatie sa jej stav vyrovnal. Počas telefonického rozhovoru povedala, že stavy úzkosti a búšenie srdca ustúpili. Pre rozchod s bývalým priateľom sa už netrápi. Znova chodí s priateľmi von.

Aj po najtmavšej noci vyjde slnko.

Lachesis – žiarlivé srdce
Srdce Lachesis je plné žiarlivosti, ktorá prechádza do výbuchov hnevu – verbálne aj fyzicky. Títo ľudia sú veľmi zhovorčiví. Je ťažké dostať sa pri nich k slovu. Sú podozrievaví. Strieda sa u nich eufória a závrate. Lachesis má potrebu byť sám. Neskôr to prechádza do stavu depresie. Je to liek číslo jedna pri súrodeneckej rivalite a žiarlivosti so záchvatmi hnevu po narodení súrodenca, kedy sa starší súrodenec nevie vyrovnať so svojou novou životnou úlohou. Dostáva záchvaty hnevu, ktorý prejavuje nielen slovne, ale aj fyzicky, najmä voči matke. 

Staphisagria – potlačený hnev
Srdce Staphisagrie musí po ponížení potlačiť svoj hnev a rozhorčenie. Mohlo sa stať, že boli podvedení, slovne napadnutí, znásilnení. Snažia sa svoje pocity skryť. Ale keď je toho už na nich príliš veľa, jemná a láskavá osoba sa zrazu premení na sopku. Táto potlačená nespokojnosť sa prejaví na fyzickej úrovni rôznym spôsobom, napríklad ako infekcia močových ciest, svrbenie kože alebo kŕče v bruchu. 

Príkladom je mladá slečna vo veku jedenásť rokov, ktorá začala v krátkom čase trpieť na ekzém. Počas rozhovoru mama povedala, že často z ničoho nič vybuchne. Pripisovala to začínajúcej puberte. Pri otázke, či ju niečo hnevá, mi povedala o dvoch spolužiakoch, ktorí slovne napádajú ju a iných spolužiakov. Najskôr si to nechcela všímať, no teraz má chuť na nich kričať. Uráža ju, že si to dovoľujú. Situácia v triede je často vypätá vďaka správaniu týchto žiakov. Po Staphisagrii sa upokojila, jej výbuchy hnevu ustúpili. Doma aj v škole sa jej prestalo všetko dotýkať, a to aj keď do nej „vŕtali“. Brala všetko pokojnejšie a s nadhľadom. Ekzém sa postupne stratil. 

Phosphoric acid – slabosť a letargia

Je to vhodný liek pre tých, ktorí trpia náhlou stratou alebo smútkom, či pre tých, ktorí sa stanú ľahostajnými, apatickými alebo fyzicky slabými po rozpade vzťahu. Chcú byť sami. Ich emócie akoby zamrzli. V tichosti trpia. Sú bez energie, veľmi unavení. Túžia po osviežujúcich veciach, ako sú ovocné šťavy alebo džúsy. Odmietajú spoločnosť a akýkoľvek rozhovor.

Pamätajme si, že aj po najtmavšej noci vyjde slnko. Aj po tom najväčšom trápení s láskou ide život ďalej a znova nám prinesie úsmev na tvár a šťastie do srdca. Homeopatia nám pomôže vniesť svetlo do srdca a plynule nás prenesie cez utrpenie bez toho, aby sme uviazli v bolesti a smútku.

Zuzana Zieglerová, SAKHom
www.homeopatiamalacky.sk, www.komorahomeoptov.sk

Tags: No tags

Comments are closed.