Z listu čitateľky

Ani jeden z mojich doterajších vzťahov sa neskončil šťastne. Momentálne som sama a chcela by som vedieť, či sa to niekedy zmení a či si nájdem partnera, s ktorým budem šťastná. Mám už dosť rokov na to, aby som si založila rodinu a mala deti. Splní sa mi to? Ešte by ma zaujímalo, či ma čakajú nejaké zmeny v práci. Súčasná práca ma síce baví, ale je iba dočasná, na dobu určitú. (čitateľka narodená 6. 12. 1987)

Dobrý deň, Renatka,


začnem tým, že záleží na tom, čo chápeš pod novým rokom. Tvoja otázka sa zrejme viaže na kalendárny rok, ktorý sa nedávno zmenil z 2021 na 2022. Zámerne na ňu odpovedám až vo februárovom čísle, pretože vtedy oveľa viac vnímam pripravenosť na nové plány a, ak chceš, aj predsavzatia. Nové vízie radšej nechávam „rozoznievať“ po zimnom slnovrate, počas januára sa ich „dotýkam“ a hrám sa s nimi a v čase, kedy sa začínam prebúdzať do väčšej aktivity a tvorivosti, tieto vízie premieňam na priania a následne na konkrétne ciele.

Spomínam to, pretože súčasťou  narábania s predsavzatiami je dôležité, kto si ich dáva a komu patria. Ty sama totiž môžeš pozorovať, kedy si na nejaké prianie či predsavzatie pripravená. Je to vtedy, keď  si ho vieš sama sformulovať. Pre mňa osobne to v januári býva takmer nemožné, mám pocit, že vtedy ešte hlboko spím a naberám potrebné sily. Ako to cítiš ty? Si „ready?“ Predsavzatie musí byť tvoje a je dôležité, aby sa nedávalo len preto, že by si si ho mala dať alebo že si ho obvykle dávajú v danom čase aj iní ľudia. Okrem toho, že ho vieš vysloviť, ak ho chceš nasledovať, budeš na neho potrebovať energiu a najmä s ním musíš byť prepojená.

Takže kedy? Vtedy, keď cítiš, že to, ako sa máš alebo ako niečo robíš, či nerobíš, ti už nevyhovuje a chceš to mať inak.

Píšeš, že hľadáš spôsob predsavzatí, ktoré nebudú na teba tlačiť, nuž, tu je možné použiť pár trikov, lebo naša myseľ a naše telo nemajú v princípe rady novinky, výzvy a výstupy z komfortnej zóny. Čokoľvek, čím sa budeš chcieť dostať z toho, čo poznáš, k niečomu, čo je iné alebo nové, bude pre myseľ a telo výzvou. Pretože akýkoľvek rast a posun sa deje mimo zóny komfortu, potrebujeme sa z nej pohnúť, ale nemusí to byť nátlakom, ale pekne podľa múdrej logiky. Predsavzatie teda môžeš začať formulovať tak, aby si najskôr upokojila svoj mozog.

Začni tým, že sa pozrieš, čo by si rada vo svojom živote zmenila v najbližšom období. Napríklad: Chcem sa začať viac hýbať. To vyzerá fajn, predsavzatie je to pekné, prospešné, poďme z neho spraviť také, ktoré má šancu byť funkčné. Potrebujeme odstrániť to, čo si spomenula – nemalo by byť nátlakové. To môžeme dosiahnuť aj tak, že si na začiatku úprimne pomenuješ to, ako sa máš práve v tomto období. Uznáš si, ako sa máš, ako sa cítiš a ako ti v tom je. Napríklad: Posledné mesiace sa menej pohybujem, cítim sa ťažkopádne a pripadám si lenivá. To je tvoj bod nula, z ktorého sa budeš uberať smerom k tomu, čo si pre seba praješ (viac sa hýbať). Buď pravdivá, nájdi, prečo ti to už nevyhovuje tak, ako to máš, a zapíš si to.

Následne si predstav, že sa ti podarí pokročiť smerom k naplneniu daného predsavzatia – aké to bude? Ako sa budeš cítiť, keď budeš mať v živote viac pohybu? Predstav si to čo najdetailnejšie, precíť – a to je dôležité, aké je to príjemné. Akoby tá zmena už nastala a tvoje predsavzatie sa naplnilo. Konkrétny príjemný pocit je zvlášť dôležitý. Pocity totiž predstavujú energiu, sú palivom pre tvoje predsavzatie. Budú ťa k nemu niesť a môžeš si ich často pripomínať. To, akou chceš byť a ako sa potom budeš cítiť, je jedna z dôležitých častí udržiavania predsavzatia pri živote. Nájdi ten pocit a zaznamenaj ho.

Teraz sa pozri na možné prekážky. Predsa len už sa trocha poznáš, na čom by toto predsavzatie mohlo zlyhať? Následne hľadaj spôsob, akým by si prekážku mohla odvrátiť. Napríklad: Nedonútim sa vyjsť z domu. Možné riešenie: Nájdem jednoduché pohybové aktivity, ktoré môžem denne robiť aj doma.

No a takýmto spôsobom sa s predsavzatím alebo i s dvoma pohraj a preskúmaj ich z uvedených uhlov – 1. pozri sa, odkiaľ vychádzaš a aký je tvoj súčasný stav, 2. urči, kam smeruješ – sformuluj si predsavzatie, 3. precíť si, aké to bude, keď sa predsavzatie naplní, ako sa pri tom cítiš a 4. pozri sa na to, čo by naplneniu predsavzatia mohlo stáť v ceste, a nájdi pre to riešenie.

Aby predsavzatie nevyšumelo, musí byť tvoje. Nerobíš to pre iných, ale pre seba. Čo by si rada urobila pre seba? No a potom, keď toto predsavzatie jasne formuluješ na základe oblastí, ktoré som ti spomenula, potrebuješ konkrétne kroky, ktorými sa budeš smerom k nemu posúvať aj v realite a nezostane len pri snívaní.

Verím, že tvoje predsavzatie nadobudne konkrétnu podobu a, najmä, podarí sa ti kráčať v ústrety jeho napĺňaniu.

Petra Christophoryová

Tags: No tags

Comments are closed.