Tekvicové skvosty

Ahoj, Steve, tvoja tvorba nás celkom upútala, najmä technika spracovania, ktorá je pre mňa, priznám sa, stále záhadou. Ako z tekvíc bez toho, aby si porušil štruktúru šupky, vytvoríš krásnu misku, ktorá je navyše funkčná?
Ahojte, pozdravujem všetkých čitateľov časopisu Vitalita. Skúsim vám priblížiť túto „tekvicovú alchýmiu“. ☺ V prvom rade chcem upresniť, že všetky výrobky z tekvíc sú plne funkčné, dajú sa využiť ako misky, nádoby na uskladnenie suchých potravín. Po malej úprave včelím voskom alebo rastlinným olejem sú vhodné dokonca aj ako nádoby na vodu. Kedysi totiž nebolo veľmi na výber, tento spôsob výroby, remeslo bolo dostupné a postačujúce. V dnešnej dobe slávi svoj návrat, pretože ľudia prišli na to, že im vyhovuje po funkčnej aj dizajnovej stránke.

Trpezlivosť je vlastnosť, ktorá nám chýba, a čas je to, čo nemáme.

Ako u teba započala cesta tvorenia?

Moja cesta tvorenia prišla tak nejako sama. Som spoluzakladateľ O. Z. Kensin-tachi, ktoré sa zaoberá japonskou históriou. Práve záujem o Japonsko a jeho kultúru ma priviedol k tvoreniu. Japonsko je totiž jedna z krajín, kde sa tento druh materiálu nachádza.

Techniku spracovania si objavoval sám alebo si mal učiteľa?

Mám kúpených zopár kníh v anglickom jazyku, kde je veľa obrázkov (smiech), a v samovzdelávaní mi, samozrejme, pomohol internet. Žiaľ, nemal som možnosť od nikoho sa učiť, všetko bola cesta pokus – omyl.

Môžeš prezradiť kúsok know how?

Myslím, že je lepšie raz vidieť, ako dvakrát počuť. Veľmi rád niekedy urobím workshop, na ktorom budú ľudia naživo vidieť, akým spôsobom k danému materiálu pristupujem, dajú mi konkrétne otázky a dostanú odpovede, ktoré som získal v procese objavovania a tvorenia.

Z akého druhu tekvíc robíš misky?

Typov tekvíc je viac, všetky sú špecifické, ideálne na využitie podľa svojho tvaru, toho, ako rastú. Pre všetky je jeden a ten istý názov – lagenária, t. j. indická uhorka. Slovenský preklad je fľaškovec obyčajný. Názov je odvodený práve od využitia plodov tekvice v tvare hrušky. Robili sa z nich fľašky, ktoré sú dnes už ikonické. 

Je potrebné plody špeciálne skladovať?

Uskladnené musia byť v suchých a nie veľmi chladných podmienkach. V týchto mesiacoch, keď príde chladné a daždivé počasie, ich treba zostrihať a zavesiť napríklad do dielne, aby na ne nepršalo, aby ich neskôr nepotrhal mráz. Nie je to nič komplikované.

Tvoríš aj pre konkrétneho človeka na prianie?

Tvorím viac-menej pre svoje potešenie, skôr predávam semienka z tekvíc, nech si ich ľudia sami zasadia. Pretože je to síce len tekvica, ale čakám na ňu pol roka, kým narastie, a ďalšieho pol roka, kým vyschne. Takže viac-menej chcem, aby si to ľudia sami vyskúšali.

Máš svoje obľúbené kúsky, s ktorými by si sa ťažko lúčil?

Myslím, že každá fľaška hruškového tvaru, z ktorej musíte vyčistiť celé vnútro cez 1 až 2 cm dierku, vám za ten čas, kým ju čistíte, prirastie k srdcu. ☺ Takže s ktoroukoľvek fľaškou sa mi ťažko lúči.

V čom vnímaš jedinečnosť tvojej tvorby?

Moja tvorba nie je ničím jedinečná, jedinečnosť sa skrýva v samotnom dlhodobom procese – začať a dokončiť misku alebo nádobu, ktorej tekvica ten tvar ponúka. Pretože trpezlivosť je vlastnosť, ktorá nám chýba, a čas je to, čo nemáme. ☺

Tvoj obľúbený spôsob „dobíjania bateriek“?

Moje dobitie bateriek alebo taký reset je pre mňa byť celý deň v dielničke a niečo si kutiť. Nemusí to byť tvorba tekvice, ale aj práca s drevom. Ale zas na druhej strane, aj tekvica za pol roka zdrevnatie. ☺

Keby si mohol svoj vnútorný svet popísať ako krajinu, aká by bola, ako by vyzerala, koho a čo by sme v nej mohli vidieť a stretnúť?

Určite by sme sa presunuli takých 400 rokov naspäť, do krajiny, kde by sme necítili zásah strojov, ktoré nám síce pomáhajú, ale často dokážu ľudskú silu a ľudský faktor ako taký, nahradiť. Kde je veľa lesov a lúk, lesných a hospodárskych zvierat, kde jediná rýchla preprava sú kone a kde si chlap s chlapom musí vyriešiť spor mečom.

Inšpiruj i nás – tvoja obľúbená kniha, film a rozprávková postava.

Naposledy som si kúpil pekne ilustrovanú knihu Tajomstvo čaju, myslím, že veľmi aktuálne na toto obdobie. Film – jednoznačne Posledný samuraj, rozprávková postava – animované filmy sú pre mňa vždy aktuálne, naj Scooby Doo a Pokémoni.
Ďakujem, Steve, a prajem krásne dni.
Aj ja vám prajem krásne dni a nech sa vám všetkým darí. ☺


autor: Steve Rímeš

Tags: No tags

Comments are closed.