Sklamanie v láske a homeopatia

Láska je strašne bohatá,
láska, tá všetko sľúbi,
no ten, čo ľúbil, sklamal sa,
a ten, čo sklamal, ľúbi…

Zrejme každý pozná báseň Jesenná láska, ktorú napísal Miroslav Válek, alebo jej hudobnú podobu naspievanú Miroslavom Žbirkom. Každý si pri jej počúvaní premieta svoju vlastnú skúsenosť v oblasti lásky, ktorá ho zahreje alebo, naopak, pichne pri srdci. Možno si spomeniete na ten pocit, keď ste si prvýkrát uvedomili, že ste sa zaľúbili: motýliky v bruchu, hrejivý pocit pri srdci, pocit šťastia, ako sa vám všetko zdalo krásne a dokonalé, boli ste plní energie, nepotrebovali ste jesť ani spať. Je to napĺňajúci euforický stav, kedy sa cítime byť úplní.

Láska však môže aj bolieť a vtedy vie poriadne potrápiť. Eufória a pocit šťastia sa zrazu rozplynie ako mávnutím čarovného prútika. Namiesto hrejivého pocitu srdce stuhne a bolí, energia sa niekam vytratí, nepotrebujeme však jesť ani spať, pretože smútok nás celkom ovládne a chuť do jedla je to posledné, čo nás trápi. Každé sklamanie či strata milovanej osoby prirodzene bolí. Zo začiatku nesmierne a neskôr, pomaličky postupom času sa bolesť zmierňuje až po nej ostane len nepatrná, vyblednutá spomienka, ktorú poľahky zatienia starosti a povinnosti bežného dňa a neskôr aj nový vzťah.

Čo ak to však trvá príliš dlho? Do homeopatickej poradne často zavítajú klienti, ktorých problémy začali práve sklamaním v láske. Najprv sa trápili, nevedeli sklamanie spracovať a zmieriť sa s ním až sa postupne začínali objavovať hlbšie psychické problémy: úzkosť, depresia, apatia s nezáujmom o okolité dianie, problémy so spánkom, nechutenstvo… Homeopatia dokáže úspešne pomôcť aj v takýchto prípadoch. Na to je však potrebná otvorená komunikácia a skúsený homeopat. Homeopatický liek pôsobí veľmi jemne, postupne rozpúšťa, zahrieva zatvrdnuté a zlomené srdce až po nejakom čase človek zistí, že sa znova dokáže radovať z toho, že svieti slnko, spievajú vtáčiky a na oblohe je dúha.

V homeopatii máme skupinu takzvaných „smutných liekov“, ktoré často používame na liečenie následkov akútneho smútku, ktorý je zdrvujúci alebo trvá veľmi dlho. Patria k nim najmä Ignatia, Natrium muriaticum a Phosphoric acid. Každý z nich má vlastnú esenciu.

Ignatia je vhodná pre romantických a idealistických ľudí, ktorí sú emočne precitlivení. Tým sa stávajú náchylnejší na citové zranenia a sklamania v láske. Veľmi ľahko sa cítia zranení, dotknutí, ale zároveň ťažko prejavujú svoje pocity. Majú sklon k ich potláčaniu, čo ich predurčuje k rôznym kŕčovým stavom. Navonok sú veľmi uzavretí alebo hysterickí. Klienti, ktorí potrebujú Ignatiu, pôsobia vážne, odmerane, podozrievavo, sedia vzpriamene, sú vzdelaní, radi a veľa čítajú. Ochorejú, lebo sa sklamú v ideáli lásky, ktorý si vytvorili. Pomoc vyhľadajú pre dlhotrvajúce pocity úzkosti, depresie, nespavosť alebo, naopak, nadmernú spavosť a z toho prameniace fyzické ťažkosti, ako sú napríklad silné bolesti hlavy, záchvaty psychogénneho kašľa, neurologické problémy ako kŕče, tiky, problémy v oblasti konečníka, nadmerné ochlpenie u žien, vypadávanie vlasov.

Aj pri lieku Natrum muriaticum je charakteristickou črtou smútok a uzavretosť. Ľudia, ktorí ho potrebujú, sú veľmi citliví a jemní, všetko sa ich dotýka a sú zraniteľní kritikou, urážkou, odmietnutím, stratou blízkeho človeka. Sú veľmi vážni, zodpovední a introvertní perfekcionisti. Neradi hovoria o svojich problémoch. Nahnevá ich, keď im kladiete osobné otázky. Aj keď sú smutní, nevedia plakať. Najradšej sú sami. Nepotrebujú spoločnosť. Požiadať o pomoc je pre nich ponižujúce rovnako, ako keď ich utešujeme. Ak sú odmietnutí alebo stratia blízkeho človeka, či už smrťou, alebo rozchodom, dostanú sa do veľmi dlho trvajúceho smútku a depresie, z ktorého sa potom vyvinú fyzické či funkčné ťažkosti. Na konzultáciu prídu zväčša kvôli astme, nespavosti (vracajú sa im myšlienky na nepríjemné udalosti), bolestiam hlavy, chrbta, vysokému tlaku, problémom so štítnou žľazou, ekzému.

Phosphoric acid je ďalším z dobrých liekov pri smútku zo straty blízkeho človeka alebo z nešťastnej lásky. Z veselého, prospievajúceho človeka sa stane slabý, apatický a unavený jedinec, ktorý je k všetkému ľahostajný akoby bol bez života. U Phhosphoric acid je najdôležitejší aspekt strata kontaktu, komunikácie s veľmi blízkym človekom. Z fyzických ťažkostí sú časté bolesti hlavy, vypadávanie vlasov a dokonca aj ochlpenia alebo šediny vznikajúce po zármutku. Smútok u nich tiež vyvoláva hnačky, ktoré ich vyčerpávajú. Dobre im robí, keď si zdriemnu.

Asi najznámejšou skupinou homeopatických liekov pre problémy z lásky sú lieky z rastlinnej čeľade ružovitých. Ruža je symbolom lásky. Nepatria sem však len ruže, ale aj iné známe rastliny ako repík, alchemilka, jabloň, trnka, dula, hloh, ostružina, jahoda, vavrínovec. Hlavnou témou týchto liekov je partnerská láska a zlomené srdce. Sú to často veľmi romantickí ľudia so sklonom idealizovať lásku a čakať na princa na bielom koni. Vo vzťahu dávajú zo seba všetko, väčšinou oveľa viac, ako dostanú. Nakoniec sa cítia prázdni, pretože dali zo seba všetko a nedostali nič. Pociťujú úzkosť a postupne sa z nich stanú podráždení, mrzutí, nahnevaní a uštipační ľudia, ku ktorým keď sa priblížite, tak vás popichajú svojimi tŕňmi.

Z fyzických ťažkostí ich často trápia problémy so srdcovo-cievnym a dýchacím systémom, problémy s krvným tlakom, nepravidelný pulz, arytmia srdca, angina pectoris, infarkt, problémy s dýchaním, kašeľ, astma. Časté sú to tiež bolesti hlavy, závrate, odpadávanie, tiky, kŕče, kožné problémy ako ekzém, mokvavé rany, kožné infekcie. Ľahko sa im tvoria modriny. Môžu mať modro sfarbené pery, nechty, namodralú tvár. Môžu mať chuť alebo, naopak, averziu na sladké a ovocie z tejto čeľade.

Ďalšou skupinou sú lieky z čeľade ľaliovitých. Hlavnou témou tejto skupiny je rodina, partner, priatelia, vzťahy a potreba dokonalosti, aj preto si potrpia na vzhľad. Je pre nich dôležité, aby niekam patrili, či už do rodiny alebo komunity, potrebujú mať okolo seba blízkych ľudí a mať s nimi dobrý vzťah. Často sa však cítia zanedbaní a využívaní. Tiež v detstve či mladosti boli zväčša zanedbávaní, bití alebo emocionálne trápení rodičmi, súrodencami alebo kamarátmi. Cítia sa byť na okraji rodiny či komunity a kvôli tomu majú pocit, že s nimi nie je niečo v poriadku.

Pred časom ma navštívila jemná mladá žena, ktorá sa už niekoľko mesiacov nevedela spamätať z toho, že ju opustil partner. Bola veľmi smutná, uzavrela sa, nevedela sa tešiť zo života ako predtým. Stále plakala, pretože sa nevedela zmieriť s bolesťou a zradou, ktorú jej partner spôsobil. Tiež spomenula problémy v rodine, že sa v nej cíti ako čierna ovca. Pomoc vyhľadala včas, ešte predtým akoby sa rozvinuli výraznejšie fyzické ťažkosti. Po podaní homeopatického lieku Tulipa gesneriana z tejto čeľade sa jej bolesť postupne rozpúšťala, už nevidela všetko tak čierne. Začala sa znovu tešiť na ďalší deň, robiť si plány do budúcnosti a už toľko nemyslela na zradu. Dokonca aj vzťahy v rodine sa zlepšili, dokázali sa navzájom viac pochopiť.

Liečenie zlomeného srdca je zložitý proces, ktorý potrebuje primeraný čas, ale citlivým prístupom a výberom správneho lieku sa dá úspešne zvládnuť. Okrem spomenutých existuje aj veľa iných homeopatických liekov, ktoré môžu pomôcť. Ich výber vždy závisí od konkrétnych ťažkostí jednotlivca, od jeho špecifických prejavov, osobnosti, od okolností, pre ktoré problémy vznikli, a od mnohých iných faktorov.

Blanka Szabó, SAKHom.
www.humanbalance.eu.sk, www.komorahomeopatov.sk

Tags: No tags

Comments are closed.