Rozhodla som sa pre štúdium vysokej školy

Rozhodla som sa pre štúdium vysokej školy popri zamestnaní, avšak je to pre mňa časovo aj fyzicky veľmi náročné. Viackrát sa mi stalo, že som nespravila skúšku na prvý raz. Na každom kroku narážam na prekážky. Mám pocit, akoby sa mi neustále lepila smola na päty, a nedarí sa mi nájsť svoje miesto v živote. V budúcom roku by som mala štúdium ukončiť, no už teraz mám veľké obavy. Neviem, či to má byť pre mňa nejaké ponaučenie alebo trest. Chcela by som preto vedieť, ako dopadne moje štúdium a či sa mi niekedy začne v živote dariť. (čitateľka, nar. 15. 1. 1993)

I keď váš život môžu z času na čas sprevádzať isté prekážky, nie ste ten typ človeka, ktorý by sa vzdával bez boja. Disponujete totiž nemalou dávkou odhodlanosti a zásobou energie, ktorá vás pobáda k aktívnemu životu. Ak sa rozhodnete pre určitý cieľ, ste schopná vyvinúť veľké úsilie, aby sa naplnili vaše predsavzatia.

Niekedy možno trochu preceníte svoje sily a najmä vtedy sa vám prestane dariť. Cieľavedomosť však vyplýva z vášho dátumu narodenia a rada si organizujete život podľa vlastných rozhodnutí. Na ceste za ideálmi vás poháňa tiež značná emocionálna sila a odvaha, ktoré v sebe máte. No ak nie je vaše úsilie zavŕšené primeraným úspechom, môže to vo vás vyvolať pocit frustrácie. Ak sa vám nedarí v danom smere štúdia a stále narážate na prekážky, je možné, že ste si nevybrali celkom vyhovujúci odbor. Máte pritom predpoklad byť v živote úspešná, ale do svojich 32 rokov dosiahnete určitý úspech iba za cenu nutného prispôsobenia svojich záujmov.

Mali by ste však byť aj vnútorne presvedčená, že je to oblasť, ktorej sa dokážete venovať dlhý čas, inak sa môžete cítiť uzatvorená do priestoru. V takom prípade vám to neprinesie pocit spokojnosti a budete z celej situácie rozčarovaná. Avšak pri svojej dávke vytrvalosti ste ochotná pre svoj úspech aj niečo obetovať a viete sa podriadiť aj menej vyhovujúcim podmienkam. Prekážky, ktorým momentálne čelíte, nemajú byť pre vás trestom, ale skôr ponaučením, aby ste si v budúcnosti vedeli vytýčiť optimálnu hranicu svojich možností. Dlhodobejším prepínaním síl si v opačnom prípade môžete privodiť zdravotné problémy. I keď navonok pôsobíte pomerne odvážne, vo svojom vnútri sa neraz cítite neisto. Snažte sa viac dôverovať si, inak vám osud neprestane posielať výzvy, ktoré sa budete musieť učiť zvládať.

Vašou výhodou je, že i napriek občasným neúspechom dokážete pracovať s veľkým nasadením a snažíte sa dosiahnuť čo najlepšie výsledky. Nachádzate sa v nie najpriaznivejšom období a v tomto roku ešte rátajte s tým, že vám nevyjde všetko podľa vašich predstáv. Nemôžete sa priveľmi spoliehať ani na šťastnú náhodu, nakoľko si v živote zväčša musíte všetko poctivo odpracovať. V súčasnom živote sa máte naučiť sebestačnosti, sile a húževnatosti. Viackrát môže byť preverovaný aj váš zmysel pre zodpovednosť voči sebe i ostatným a od toho sa tiež bude odvíjať váš osobný rast. V nasledujúcom roku k vám však začne prúdiť mnohokrát priaznivejšia energia než doteraz. Budete mať preto oveľa väčšiu šancu zvládnuť i zložitejšie úlohy a štúdium nakoniec úspešne dokončiť.

Yvetta Cintulová

Tags: No tags

Comments are closed.