Priestor s dušou

Po návšteve jedného z domčekov, ktoré vyrábajú, sme neváhali a poprosili Katku o rozhovor.

Katka, prečo vznikol projekt Priestor s dušou?
Z vnímania doby. Z osobnej duševnej potreby a z potreby ľudí.

Kto za ním stojí?
Vlado, Michal a ja – Katka. (Vlado Wagner, Katarína Prelovszká, Michal Klimo)

Základy pre našu firmu položil pred pár rokmi Vlado s manželkou Silviou. Vlado čoraz intenzívnejšie pociťoval túžbu tráviť čas počas víkendov v priestore, ktorý by bol regenerujúci a zároveň by sa dal využiť ako vysunutá pracovňa. Jedného dňa mu padol pri pohľade z okna zrak na starú maringotku. To bol ten moment, kedy náš projekt ožil. Zatiaľ iba v myšlienke jedného človeka.

Postavil si maringotku, použil drevo z rozobratého starého krovu, ktorý mali na dvore. Prvá maringotka bola ešte taká recyklácia toho, čo dvor a susedia dajú. ☺ Stavba prebiehala pri vinici za jeho domom. Vedie tadiaľ vychádzková trasa vo Svätom Jure, takže sa pristavovali ľudia: jedného oslovila maringotka pre jej krásu, ďalšieho pre funkčnosť a ďalšieho prírodná a ekologická stránka. Tak projekt ožil. Prišli prvé zákazky.

Potreboval webovú stránku. Mňa v tom čase oslovil, aby som mu napísala texty. Pamätám si, že to bola pre mňa poriadna výzva. V tom čase som o alternatívnom bývaní vedela asi toľko ako dnes o vesmírnej stanici. Práve preto v tejto chvíli prechádza náš web kompletnou rekonštrukciou: vizuálnou aj obsahovou.

Neskôr hľadal Vlado do tímu manuálne zručného človeka. Poznala som Michala a mala som pocit, že je to práve on, koho Vlado hľadá. Takže som ich zoznámila.

Dnes naše domčeky ožívajú pod rukami Michala. Vedie náš tím ľudí na stavbe. Zmysel pre detail si vycibril pri tvorbe veľkolepých interiérov pre Londýnčanov. Žil tam vyše 10 rokov. Predtým v Sydney a ešte skôr v Guernsey. Až projekt Priestor s dušou mu učaroval natoľko, že sa udomácnil opäť vo svojej domovine.

Michal je svetobežník. Krajiny nielen navštívil, ale v nich aj skutočne bol. Spoznal kultúru a presiakol miestnym životom. Osobne si myslím, že práve to má veľký vplyv na jeho súčasnú prácu a postoj k životu. V našich dielach môžete navnímať aj krásu, ktorú vo svete objavil.

Málokto vie, že má v šuflíku zrolovaný diplom zo štúdia pozemných stavieb. Takže sa celý život drží tejto ústrednej témy. Aj keď v rôznych podobách.

Projekt Priestor s dušou však potreboval podnikateľský plán. Mal krásne predpoklady byť úspešný, ale na to treba ľudí a čas. Práve táto myšlienka driemala vo mne.

Pamätám si tú chvíľu, keď sme sa všetci traja ocitli na konferenčnom hovore. Ten hovor asi nemal konkrétny zámer. Aj keď ja som už na jeho začiatku vedela, kam ho chcem smerovať. Čakala som iba na správnu príležitosť. O hodinu sme končili hovor tým, že máme spoločný projekt.

V našom projekte som jediný ženský element. Môj otec už vyše 30 rokov vyrába scény do divadiel a filmov. Strávila som v jeho dielni detstvo. To mi dalo ten správny základ pre podnikanie v oblasti alternatívneho bývania. Spája sa tu kreatíva, také to technické, čísla a tabuľky, marketing a obchod. Najviac ma však teší, že ľudia sa vďaka nášmu projektu môžu prinavrátiť k jednoduchšiemu spôsobu života, k prírode, k podstate.

Ak si s nami dohodnete obhliadku, stretnete sa práve so mnou. A to je to, čo na svojej práci milujem najviac. Zmysluplné ľudské stretnutia. To je to, čo napĺňa moju dušu až po okraj. Nekonečné rozhovory o niečom, čo mení svet na lepšie miesto pre život. A tým naše domčeky nepochybne sú.

Byť obklopená mužmi ma baví. Dobre sa s nimi spolupracuje. Sú pragmatickí a idú priamo k meritu veci. Nenechajú sa rozhádzať emóciami. Od toho som tu ja. ☺ Tí moji priestorovodušoví mi ponechávajú slobodu, snívanie a dušu vizionára. Oplácam im to tým, že posúvam náš krásny projekt vpred.

Z nášho príbehu viem, že veci potrebujú správne načasovanie. Stretli sme sa vo chvíli, kedy sme boli pripravení spolutvoriť. Každý si priniesol z vlastnej cesty životom to potrebné. Možno práve to, čo tí zvyšní dvaja nemajú. Je nádherné sledovať, ako sa to všetko navzájom prepája a dopĺňa.
A ak by som mala pomenovať jednu vec, čo máme všetci traja spoločnú, tak je to umelecká duša.

Čo pre vás ako tvorcov znamená, že priestor ladí s dušou? Pre niekoho to môže byť veľmi abstraktný pojem.
Priestor a duša. Treba si uvedomiť, že existuje zaujímavá paralela medzi duševným životom a hmotným priestorom. Duševne potrebujeme svetlý priestor. A predovšetkým prirodzený. Je dobré, ak na jednej strane upokojuje a na druhej strane vnútorne podnecuje človeka, inšpiruje k tvorbe nového. Preto sa snažíme pri utváraní priestoru myslieť na to, aby bola zabezpečená dostatočná svetelnosť, dobrý kontakt s exteriérom a zároveň nech obyvateľ cíti vo vnútri bezpečné zázemie, intimitu.

Kladieme dôraz na umne vypracované veci. Ak do niečoho vložíte svoje srdce, tak to na druhého človeka zákonite dobre pôsobí. Vníma ten ľudský vklad. Rovnako vníma, ak je niečo odfláknuté. Preto je naším cieľom tvoriť domčeky s láskou a individuálne pristupovať k potrebám každého jedného klienta. Pretože on je jedinečná osobnosť s vlastnými potrebami. Každý preciťuje harmóniu po svojom. Dostávame nádhernú spätnú väzbu. A to nás ženie ešte viac vpred.

Ako pristupujete k tvorbe a práci s priestorom?
Vychádzame z princípov posvätnej geometrie. Ak okom navnímate v priestore nejaké opakujúce sa tvary a zachované pomery medzi šírkou a výškou (symetria, zlatý rez), tak to výrazne ovplyvňuje to, čo v tomto priestore zažívate. Hlboko vo vnútri vás to osloví.

V minulosti sa využívali tieto koncepty výlučne v sakrálnej architektúre (kostoly, kaštiele, katedrály). Bežní ľudia žili v dreveniciach a zemliankach, ktoré tiež majú svoje čaro, ale tieto obydlia boli predovšetkým pragmatické. Z toho vyvstala myšlienka, že prvky zo sakrálnej architektúry by mohli byť uplatnené aj v priestore, kde sa každodenne nachádzame. Ak už aj nechodíme do kostola a do katedrál, tak aby sme mohli zažívať tieto vnemy aj doma. Pretože ľudia, ktorí v minulosti pracovali vo fabrikách, boli o tieto pocity ukrátení. A duša potrebuje zažívať pekné.

Nechceme byť uletení umelci, ale vždy znova bojujeme o to, aby boli priestory, ktoré vytvárame, pragmatické, dostupné a dlhodobo plne funkčné. Aj s ohľadom na ekológiu. Dokonca máme pri stavbe úžasne malý vznik odpadu. Separujeme.
Funkčnosť, dômyselnosť, krása, harmónia, svetelnosť, nóvum, autentickosť, prírodné materiály. To sú pojmy, ktoré naše domčeky vystihujú najlepšie.

Na čo kladiete najväčší dôraz?
Na komplexnosť poskytovanej služby zákazníkovi. Pre nás je prvoradý vzťah so zákazníkom. Nie je to o predanej položke. Obchod vnímame ako celok, aj keď my sme iba výrobca mobilných domčekov. Zmysluplnosť je to, čo nás teší a vytvára entuziazmus v každom ďalšom pracovnom dni. Či už vytvárame mobilnú učebňu, rekreačný objekt, alebo bývanie, s každým klientom máme vybudované vzťahy.

A nielen to. Spolupracujeme so širokou škálou odborníkov, na ktorých radi posúvame kontakt. Interiérová dizajnérka, architektka, projektanti, statik, skúsení dodávatelia moderných materiálov a technológií. Vieme projekty zastrešiť od vybavenia projektovej dokumentácie, stavebného povolenia a inžinieringu cez prevoz s dopravou a žeriavom, osadenie na pozemku, madlá na kuchynskej linke a hlinenú omietku až po inštaláciu elektrovoltiky a iných supermoderných technológií.

Záleží nám na tom, s kým nadväzujeme spoluprácu. A preto sme si istí, že s týmito profesionálmi naši klienti dotiahnu svoje predstavy ďalej, ako sami očakávali na začiatku. Viac tvorivých ľudí, krajšie výsledky. Tu krásne funguje synergický efekt.

Z akých materiálov je tiny house vyrobený?
Nosná konštrukcia je drevená, podlahy sú drevené, fasáda je obložená drevom a v interiéri pracujeme primárne s tatranským profilom. Stačí vám v interiéri jeden hlboký nádych a už ste v spojení s domčekom cez tú nádhernú vôňu.

Našou snahou je byť čo najviac eko. Ale trh nás zatiaľ tlačí do toho, aby sme často hľadali lacnejší variant. Mobilné domčeky sú na trhu relatívne nóvum, ľudia ešte nevedia, ako k takémuto typu bývania pristupovať. Je tam stále určitý strach, obavy. Preto radšej investujú do obyčajnejšieho, aby sa vyhli nesprávnemu kroku. Ak by aj urobili zlý krok a nesprávnu investíciu, aby bola pre ich peňaženku prípadná strata znesiteľnejšia. Tento postoj sa však časom zmení. Už teraz vnímame zopár odvážnych jednotlivcov, ktorým sú tieto strachy cudzie.

Veríme, že trend sa bude hýbať smerom k viac prírodnému. Samozrejme, už teraz sme naklonení výmene každej z položiek za jej prírodnú alternatívu, ak je tomu náš klient naklonený. Úzko spolupracujeme s dodávateľom prírodných izolácií, ako je napríklad drevovlákno a ovčia vlna. Drevovlákno má takú vlastnosť, že naakumuje teplo a udrží ho, a v lete pre svoju objemovú hmotnosť spôsobí, že sa interiér tak neprehrieva.

Zariaďujete v rámci objednávky aj interiér?
Veľmi radi, ak si to zákazník želá. V štandardnom prevedení máme kúpeľňu a kuchyňu. Ale s radosťou dotvoríme aj umelecký interiér s dôrazom na funkčnosť.

Ako to je so sebestačnosťou v prípade tepelného vykurovania, vody, elektriny?
Môžem úprimne? Koncepty máme rôzne, ale opäť je to otázka rozpočtu klienta. Platí, že sme roky nadšencami vnímania životného prostredia alebo prostredia, v ktorom žijeme. Mobilný domček je priamou odpoveďou na túto tematiku. Naša radosť je obrovská, ak nás zákazník osloví s požiadavkou na off-grid systém do jeho vysnívaného domčeku.

Nerobíme taký superastronautický priestor, kde na všetko potrebujete ovládač. Aj v tomto sa snažíme nachádzať jednoduchú cestu. Na vykurovanie odporúčame piecku. Ľudia majú radi oheň. Akumulačná pec je však veľká položka a zároveň je aj veľmi ťažká. Pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na istý komfort, môže byť zaujímavé kúrenie klimatizačnou jednotkou. Dokonca si viete zakúriť cez wi-fi na diaľku. Prídete domov už do vyhriateho.

Žijeme a pracujeme celé hodiny v priestore. A tento priestor by mal hrať nielen s telom, ale i dušou.

Najkomfortnejšie pre zákazníkov je stále napojenie sa na vodovod. Zistili sme, že ľudia ešte (alebo už) nie sú natrénovaní sa zapojiť do týchto procesov. Chcú všetko automaticky a na lúsknutie prstov. Doba nás trošku (alebo aj viac) rozmaznala. ☺ Ďalšími možnosťami je zakopať veľkú plastovú nádobu do nemrznúcej hĺbky do pôdy a odtiaľ čerpať čerpadlom vodu alebo sa pripojiť na studňu.

Osadzovanie fotovoltických panelov na výrobu elektriny je už dnes bežná záležitosť. Väčšina našich zákazníkov siaha práve po tejto možnosti. Tu však treba ku každému klientovi a jeho nárokom na spotrebované množstvo elektrickej energie pristupovať veľmi individuálne. Je rozdiel, či si chce iba zasvietiť svetlo a nabiť mobilný telefón, alebo utiahnuť plne zariadenú domácnosť.

Sebestačnosť je potrebné trošku natrénovať. Keď bežnému človeku v lete dôjde voda alebo mu v zime dôjde elektrina, tak pre neho nastanú ťažké časy. Tieto situácie je potrebné riešiť. Nevyžaduje si to však nič iné, iba ľudskú silu, um a chcenie.

Zaujíma ma, ako je riešená v maringotke a tiny house kúpeľňa a wc?
Voda v kúpeľni sa dá vyriešiť dvoma spôsobmi. Jeden je klasický s pripojením na vodovod. Ak však domček na vodovod pripojený nie je a nemôže byť, tak sa voda čerpá čerpadlom zo zbernej nádoby, ktorá je umiestnená v nezamŕzajúcej hĺbke v pôde.

Teraz sa pozrime bližšie na riešenie toalety. V prípade, že klient nemá domček pripojený na kanalizáciu, resp. táto možnosť u neho neexistuje, odporúčame mu zakúpiť si separačnú toaletu. Málo ľudí vie o tejto možnosti a ak aj o nej vie, má z nej miernu obavu.

A ako takáto toaleta funguje? Tuhý odpad sa hromadí vo vnútornom zásobníku a následne ho môže využiť ako kompost. Moč sa vďaka konštrukcii toalety odchytáva čistý a je možné ho využiť ako hnojivo. Oddelením tuhého a tekutého odpadu nevzniká zápach. V toalete je zároveň vstavaný ventilátor, ktorý odvetráva kúpeľňu.

Existuje aj jednoduchšie a pre ľudí často prijateľnejšie riešenie. Separovaný odpad sa zachytáva po domčekom, kde sa umiestnia nádoby na zachytenie tohto odpadu. Následné spracovanie oboch zložiek ostáva nezmenené.

Nakoľko môže zadávateľ projektu spolupracovať na návrhu maringotky alebo tiny housu?
Jedna možnosť je, že si vyberiete z našich predpripravených variantov – DOBRODRUH, ROMANTIKA alebo HARMÓNIA. Alebo to môžeme odsunúť bokom a rozprávať sa o projekte priamo ušitom na mieru klientovi. Avšak aj v štandardných variantoch je možná vysoká miera spolutvorby. Predovšetkým cez nadštandardné položky, ktoré si môžete navoliť podľa vlastnej ľubovôle.

Aký je rozdiel medzi maringotkou a tiny housom?
Kultúrno-sociálny. Maringotka vznikala vo východnom bloku a bola určená na prácu vo vinohrade, v lese a robotníci ju využívali počas vrtných prác a geologických prieskumov. Tiny house prichádza z amerického kontinentu. Stavba prvých tiny housov sa datuje približne do 70. rokov. Ich potreba vychádza najmä z ekonomicky nepriaznivých podmienok. V Amerike v týchto malých domčekoch plnohodnotne žili, čiže je viac uspôsobený na bývanie. Preto maringotka nemá tzv. loft (po slovensky mezanín ☺). Maringotka mala iba poschodovú posteľ. Na umývanie mali lavór a toaletu vonku. V Amerike nie je taká zima ako na Sibíri, takže bol tiny house využívaný na bývanie celoročne.

Aký pozemok (veľkosť, svah, typ) potrebujem, ak si chcem zakúpiť maringotku alebo domček od vás? Sú nejaké špeciálne požiadavky na základy, kde bude stáť?
Nevyhnutnou podmienkou je, aby bol váš pozemok prístupný pre dopravenie domčeku. Svahovitosť pozemku nie je problém, pokiaľ je možné urobiť terénne úpravy – vytvorenie plošiny. Prípadne sa domček dá osadiť na zemné vrty a vtedy nemusí byť ani svahovitý pozemok háčik.

Pristavme sa pri type pozemku. Tam už je to trošku komplexnejšia otázka. V prvom rade záleží od toho, či váš domček bude stavbou alebo hnuteľným majetkom. Ak by malo ísť o stavbu, t. j. domček bude napojený na verejné siete, tak je potrebné, aby sa mohlo na danom pozemku stavať, prípadne prekvalifikovať časť pozemku vyňatím z pôdneho fondu. V prípade, ak by sa jednalo o menší domček, ktorý nebude pevne spojený so zemou, tak to môže byť za istých okolností aj orná pôda v extraviláne, prípadne trvalý trávny porast či dokonca vinica.

Čo je pre vás najväčšou výzvou pri tvorbe priestoru, ktorý má byť kompatibilný s majiteľom?
Majiteľ. ☺ Máme však šťastie, že prichádzame do kontaktu so zákazníkmi s dušou. Už náš koncept priťahuje práve ľudí tohto typu. Samozrejme, na začiatku si to vyžaduje pozornejšiu komunikáciu s klientom, aby sme navnímali jeho potreby. To však považujeme za prirodzené a normálne pri tvorbe čohokoľvek. Ak toto spojenie prebehne s úprimnosťou a korektnosťou na oboch stranách a vyjadríme si vzájomne naše predstavy, ostatné je už iba takým harmonickým a rytmickým spolupôsobením, ktoré nás baví.

Aké konkrétne projekty máte zrealizované?
Už ich pár je. Ale stále si ich dokážeme pamätať. ☺ Celoročne obývateľný tiny house s loftom, obytný priestor v širšom centre mesta, víkendový domček pre viacdetnú rodinu na samote, mobilná učebňa – dvojdomček pre súkromnú základnú školu s prvkami alternatívnej pedagogiky a viaceré maringotky vo viniciach a na vidieku.

Teší nás, že sme spolupracovali na celoročne obývanom domčeku na kolesách v Zaježovej, kde si ho majiteľ dotvára samostatne. Úplne pri tom ožil. Dokonca si vo väčšej časti priestoru urobil s odbornou pomocou prírodné hlinené omietky.

Moji šikovní kolegovia práve stavajú dva identické tiny housy pre airbnb prenájmy v Čechách na krásnom rekreačnom pozemku pod lesom s jazierkom a zároveň máme na stole zaujímavý projekt – dvojdomček na rodinnú rekreáciu na strednom Slovensku, ktorý je možné využiť celoročne.

www.priestorsdusou.sk

Tags: No tags

Comments are closed.