Pravdivo o bylinkách

Rozhodli sme sa opäť uverejniť nestarnúci pohľad Marie Hereleckej a jej princípov sofioterapie, pretože táto múdrosť nestráca kvalitu ani časom. Ďakujeme, Maruška.

Tentoraz by sme začali veľmi dôležitou otázkou: Môžu byť bylinky rovnako účinné ako lieky predpisované lekármi alebo je to len podporný doplnok liečby?

V súčasnej dobe sa neustále zvyšuje záujem o prírodné formy liečenia, a práve fytoterapia – použitie bylín – je jedna z najzákladnejších metód. Prírodnú liečbu odporúčajú často i samotní lekári. Ideálny stav by bol, keby prírodnú prevenciu a liečbu viedol lekár. Skutočnosť je zatiaľ úplne iná. Ak sa však obzrieme do minulosti, je nezameniteľná pravda, že pôvodná medicína preberala skúsenosti z prírodných spôsobov uzdravovania a až neskôr postupom času, pod vplyvom rozvoja vedy a techniky sa začala modernizovať, čo sa dá v princípe nazvať odcudzenie sa prírodným postupom a zákonitostiam. Ak sa teda rozhodneme pre liečbu bylinkami, je zároveň nutné vrátiť do rovnováhy spôsob nášho myslenia a prijímania informácií. V praxi to znamená nespoliehať sa iba na poznatky a skúsenosti, ktoré nám ponúka veda a autority klasickej medicíny, ale začať opäť vnímať pocity a impulzy vlastného tela, rozvíjať intuíciu, načúvať jej, veriť sebe a svojej vlastnej múdrosti. Intuícia nám napovie rovnako, ako napovedala celé storočia všetkým, ktorí citlivo pozorovali prírodu, vnímali, ako ktorá rastlina alebo kvet pôsobia na ich zdravie a psychiku. Už pri samotnom pohľade na krásu bylinky, jej farbu a vôňu, prípadne chuť, ktorú nám ponúka v čaji, v šaláte alebo akoukoľvek inou formou, môžeme vytušiť, čím môže byť pre nás užitočná. Už odpradávna ľudia týmto spôsobom pomenovávali rastliny – práve podľa toho, čo z nich cítili. Preto vo všetkých jazykoch nachádzame zaujímavé súvislosti medzi názvom bylinky a jej účinkom, ktorý zodpovedá nielen pôsobeniu látok v rastline, ale najmä informácii, ktorú každá rastlinka vyžaruje a odovzdáva tomu, kto jej je otvorený. Samozrejme, ide iba o niektoré pôvodné názvy bylín, nie všetky.

Napríklad v českom a slovenskom jazyku:

Všetky bylinky v sebe ukrývajú svoje tajomstvá.

DOBROMYSL (pamajorán obyčajný, Origanum vulgare)

Je to jedna z najsilnejších antidepresívnych bylín. Lieči depresie, psychické poruchy, cukrovku, pankreas a iné choroby spôsobené stresom a nedostatkom radosti v živote – teda nedostatkom „dobrej mysle“, ktorú tak veľmi potrebujeme pre svoje zdravie. Pomáha nielen látkami, ktoré rastlinka obsahuje, ale pôsobí najmä svojou informáciou, vôňou a ružovofialovou farbou kvetu, ktorou dopĺňa chýbajúce frekvencie bezpodmienečnej lásky a sprostredkováva ich nášmu podvedomiu.

SMETÁNKA LÉKAŘSKÁ (púpava lekárska, Taraxacum officinale)

Výrazne čistí telo, a to predovšetkým vtedy, keď to preháňame s prejedaním sa a práve smotanou obohacujeme chuť mnohých jedál, aj keď vieme, že tieto ťažké jedlá v našom tráviacom trakte nadmerne kvasia a zanášajú organizmus. Informácia bylinky pôsobí ako pomocník pre ľudí, ktorí sa nielen prejedajú, ale môžeme ich nazvať „smotánkou“ spoločnosti. Bylina pomáha uzrieť a prekonať nadmerné uspokojovanie vlastných potrieb a otvoriť sa nezištnej láske k iným.

PETRKLÍČ (prvosienka jarná, Primula officinalis)

Pôsobí liečivo na nervovú podráždenosť, nespavosť, psychogénne podmienené bolesti hlavy, tras a ďalšie choroby spôsobené najmä jednostranným preťažovaním mozgu. Petrklíč vysiela informáciu, že je „kľúčom“, ktorý otvára bránu medzi predným a zadným mozgom. Je kľúčom na otvorenie duchovného chápania života a vnímania vnútorného mieru, ktorý následne odstráni i všetky vymenované choroby, ktorých príčinou je, obrazne povedané, práve ten chýbajúci kľúč na dosiahnutie harmónie. Žltá farba kvetov posilňuje duchovné vnímanie.

SVÍZEL SYŘIŠŤOVÝ (lipkavec pravý, Galium verum) 

Používa sa najmä na liečenie v oblasti vylučovacích orgánov, ide o ochorenia spôsobené „nevylúčením“ pocitov zúfalstva zo „svízelnej“ (zložitej) situácie, ktorá človeku spôsobuje dlhodobé trápenie. Svízel (lipkavec) dokáže svojou frekvenciou uvoľniť tlak tejto situácie a poskytnúť priestor na vyriešenie stavu, ktorý zúfalstvo vyvolalo. Kvety lipkavca voňajú krásne medovo – čo vyvoláva pocit sladkosti a radosti, má žltú farbu, ktorá tiež posilňuje duchovné chápanie situácie. Tvorcovia slovenského názvu lipkavec pravý možno cítili, že im bylina pomôže, aby sa na nich prestala „lepiť smola“ a dokázali vystúpiť zo svojich trápení.

HLOH OBECNÝ (hloh obyčajný, Crataegus oxyacantha či Crataegus laevigata) 

Upravuje vysoký krvný tlak a pozitívne pôsobí na činnosť srdca, pomôže pri liečbe najmä ľuďom, ktorí si problémy spôsobili tak, že napriek tomu, že majú uši, sú „hluchí“, nenačúvajú svojmu hlasu srdca – nepočujú svoje vnútorné priania a všetko vykonávajú tlakom. Hloh vibračne pomáha zbaviť sa tejto duchovnej „hluchoty“.

 

 

HLUCHAVKA BIELA i ŽLTÁ (Lamium album, ľudovo: hluchá pŕhľava) 

Rovnako napovedá a poukazuje na súvislosť s hluchotou, ide však o odlišný druh chybného konania, a to v rámci vzťahov, ktoré sa potom v konečnom dôsledku prejaví zápalom v tele, ktorý hluchavka úspešne lieči. Podľa druhu nepochopených vzťahov sa objavujú zápaly buď na pohlavných orgánoch (partnerstvo), alebo v tráviacom trakte („nestrávené“ vzťahy z okolia). Hluchavka biela dodáva čistotu vo vyhodnocovaní vzťahov a žltá duchovné poznanie skrytého cieľa.

SVĚTLÍK LÉKAŘSKÝ (očianka Rostkovova, Euphrasia rostkoviana) 

Názov byliny napovedá nielen, čo lieči, ale aj akou informáciou pôsobí. Vylieči očné zápaly tých, ktorí po celé dni vstrebávajú namiesto slnečného svetla žiarenie z obrazoviek počítačov alebo aj tých, ktorých ochorenie očí je následok rozporu s okolím, na ktoré sa takpovediac nemôžu pozerať. Táto bylinka dodáva svetlo do duše. V starých herbároch môžeme nájsť návody na čajové zmesi s očiankou, ktoré kedysi bylinkári nazvali pohladenie pre dušu. Je to jeden z mojich najobľúbenejších čajov. Svetlík (očianka) nám ponúka ešte jednu zaujímavosť: jeho mini kvietky sa na noc nezatvárajú, jemne voňajú a sú viditeľné aj v šere. Sú dojímavé svojou krásou ako žiariace svetelné hviezdičky v tráve.

Výstižný je slovenský názov bylinky MATERINA DÚŠKA, po česky MATEŘÍDOUŠKA, ktorý symbolizuje láskavý matkin šepot do uška dieťaťa. Je zároveň jednou z najlepších liečivých byliniek pri zápalových ochoreniach detí, ktoré vznikajú práve ako následok nedostatku materinskej pozornosti a starostlivosti alebo počas neprítomnosti mamičky. Ružovofialová farba kvetov a príjemná osviežujúca vôňa, podobne ako pri pamajoráne (dobromysli), dodáva nášmu podvedomiu chýbajúce pocity lásky a pozitívneho naladenia.

SKOROCEL KOPIJOVITÝ svojím slovenským názvom sľubuje, že vylieči skoro celého človeka, má mnoho liečivých účinkov a veľmi dobre hojí a zacelí rany. V českom jazyku si môžeme názov JITROCEL KOPINATÝ vyložiť ako nové „jitro v celistvosti“ (ráno v celistvosti), ktoré nám táto univerzálna bylinka svojím širokým spektrom účinkov ponúka.

Všetky bylinky v sebe ukrývajú svoje tajomstvá, môžeme ich prijímať, ak si to dovolíme, budeme si to úprimne priať a otvoríme sa im. Vtedy nám bylinka odovzdá svoju pozitívnu informáciu.

Uzdravujúca sila tejto informácie je taká veľká, akú veľkú si ju dokážeme predstaviť a nespochybniť ju. Posilňuje ju naša sila myšlienky – teda viera a vďačnosť. Tým dotvárame a posilňujeme liečebný program každej bylinky. Preto nie je možné porovnávať liečivý účinok bylín s účinnosťou chemických liekov. Tie väčšinou iba potláčajú príznaky chorôb. Ak počas procesu liečenia, nech už akýmikoľvek prostriedkami, prijmeme uvedomenie, transformujeme negatívne záznamy spomienok a odstránime chybné programy, choroba zmizne. Ak liečime iba chorobu tela a nechápeme jej poslanie, jej symboliku alebo duchovnú príčinu choroby, často sa vracia alebo objaví na inom mieste tela.

Byliny a ich esencie pôsobia frekvenčným prenosom na informačné pole a pomáhajú tak zmenám prebiehajúcim v mysli a psychike. A v tomto smere je úspešnejšia bylinná liečba. Jej účinok je trvalejší, aj keď pomalší než razantné pôsobenie chemických liekov. Liečivé pôsobenie bylín výhradne prostredníctvom informácie prenesenej do vody nám poskytujú bylinné Bachove esencie pôvodom z Anglicka alebo pre našu lokalitu výhodnejšie Moravské kvety, ktoré zostavil Petr Soldán z Prostějova. Väčšiu intenzitu pôsobenia týchto esencií dosiahneme mentálnym (rozumovým) uvedomením si informácie, ktorú chceme pri svojej zmene uskutočniť. Duchovne pokročilým ľuďom stačí, ak si namiesto kvapkania bylinných esencií vyberú danú bylinku a vedome prijmú jej informáciu formou pozitívnych afirmácií a úplne sa im odovzdajú. Liečebné výsledky bývajú prekvapivo rýchle a úspešné.

A sme pri ďalších, veľmi podobných metódach použitia bylín, ktoré boli ľuďom známe už odnepamäti. Ide o vydymovanie bylinami spojené so zariekaním či modlením – jednoducho s odovzdaním informácie na zapojenie ozdravovacieho procesu. Úspešnosť metódy bola isto závislá od schopností a skúseností šamana. Liečivý účinok bol dosiahnutý za predpokladu úplnej dôvery v tento proces a bez spochybňovania výsledku, čo však v dnešnej dobe takmer všetci svojím logickým uvažovaním popierajú.

V sofioterapii túto metódu nahrádzame tak, že nachádzame a vysvetľujeme príčiny a následky chorôb a dávame tým podnet na uvedomenie si súvislostí. Ide teda o spôsob liečenia dosiahnutím rovnovážneho stavu cez prijatie múdrosti. Doplnenie liečby bylinami, či už čajmi, tinktúrami, alebo inými prípravkami, je prirodzené a nenásilné ozdravovacie pôsobenie na organizmus, kde sa uzdravenie dosahuje bez škodlivých vedľajších účinkov s minimálnym zasahovaním do slobody tela i duše, teda do ich prirodzenej funkcie. Cieľom je prebudiť, naladiť a posilniť organizmus tak, aby sa sám uzdravil.

Marie Heralecká
www.umarusky.com

Tags: No tags

Comments are closed.