Potreba byť v tichu

Potreba byť v tichu a nemať chuť na stretnutia s inými ľuďmi nutne neznamená, že nemáte radi ľudí.

Môže to znamenať len to, že si potrebujete oddýchnuť, že sa potrebujete zazdrojovať a uchovať si energiu pre seba. Áno, táto potreba môže trvať dni, týždne, mesiace aj roky. Proste životná etapa v našej premenlivosti.

Myslím, že jeden z najväčších problémov našej spoločnosti je, že sa snažíme svoje životy žiť lineárne, ideálne s rastúcou krivkou ako na grafe. Rastieme v úspechoch, zdrojoch, financiách, rozrastajú sa rodiny a podobne.

Lenže život sám osebe je veľmi cyklický, plný rastov a prepadov, v náladách, situáciách, zážitkoch… Naše telo, najmä to ženské, je cyklické. A tak ako vydáva energiu, potrebuje ju aj dobíjať. Sama príroda je cyklická a v tomto období úplne vyzýva vtiahnuť sa do seba.

Keď sa veľa rozdávate pre druhých, raz môže prísť obdobie, kedy si budete od druhých potrebovať odpočinúť. A je to úplne v poriadku.

„Paretovo pravidlo!” vykríkla.
„80/20! Je to 80/20, však?!”
„Áno, je to 80/20.” Ešte som úplne nerozumela, ale moja klientka sa intenzívne rozžiarila.
„80 % času budem venovať veciam, ktoré mi robia radosť, a len 20 % času povinnostiam
.”

Stále žiarila. Prišla na to. Prišla na to, čo pre seba práve v tomto období života potrebuje urobiť, aby bola spokojnejšia. A ja som bola spokojná, že robím prácu, ktorá má zmysel.

Katarína Ožvoldová, koučka a lektorka
www.katarinaozvoldova.sk
Foto: Zuzana Jackuliaková

Tags: No tags

Comments are closed.