Objavili sme pre vás

 

Kniha: Japonská kuchyňa

V našej kuchyni sa objavila úžasná nová kuchárka, ktorá vonia Japonskom. Japonská kuchyňa je jedna z najoriginálnejších a najchutnejších, a preto sa ju túžime naučiť. Všetci poznáme suši, sašimi, miso či ramen, ale nevieme presne, ako ich pripraviť. Kniha radí ako na to, ale okrem toho ponúka 80 receptov k príprave iných typicky japonských mňamiek. Dobrotky s mäsom, rybami, morskými riasami, hubami, rôzne vegetariánske variácie, všakovaké strukovinové neobvyklosti a samozrejme fantastické originálne japonské dezerty, kde hlavnými ingredienciami sú pre nás možno neobvyklé – ryža, tofu, fazuľové bôby či čaj matcha. Naučíte sa aj pripravovať tenpuru, typicky japonský spôsob fritovania, ku ktorému okrem typickej chrumkavosti nemôže chýbať čosi, čo bude tuk vyvažovať. Mnohé z ingrediencií ako napríklad wasabi, saké, unami, gomasio, ocot mirin, rezance soba či udon, šóju, daši je dnes už možné kúpiť v ázijských potravinách.
Kniha však ku každému receptu ponúka aj alternatívy pre netradičné suroviny či rady, kde potrebné ingrediencie kúpiť, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach. Želáme radosť pri varení a dobrú chuť!

Zaujímavosť: Motýlia záhrada na Pasekeň

Kostolná pri Dunaji
Túto záhradu, malinkú, ale s nádhernou atmosférou pokoja, založila rodina milujúca zvieratká, ktorá má rada chov a starostlivosť o motýle. Sen sa stal skutočnosťou v júni 2021, kedy motýlia záhrada prvýkrát otvorila svoje brány verejnosti. Čaká vás sezónna prehliadka prekrásnych motýľov z celého sveta. Návštevu motýlej záhrady si môžete užiť s rodinou a priateľmi, predstaví vám zázrak motýľov.
Záhrada sa rozprestiera na ploche 144 metrov štvorcových. Jej návštevníci môžu pozorovať motýle v rôznych životných cykloch, nielen ako okrídlených krásavcov, ale aj pred zakuklením a vyliahnutím. Zároveň môžu vidieť, že motýle trávia deň aj inak ako poletovaním z kvetu na kvet: spoznávajú svoje okolie, ochutnávajú potravu, sú hravé a zvedavé. Nájdete tu viac ako 50 druhov. Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie patrí čierno-modrý krásavec z rodu Morfo, ktorý pochádza z tropických pralesov Strednej a Južnej Ameriky.
www.motylia-zahrada.sk

 

Heslo: Vraciame knihy do obehu
Sami o sebe píšu: „Predávame knihy a staráme sa o to, aby sa vaše knižky, ktoré už nechcete, dostali čo najrýchlejšie k novým čitateľom a majiteľom. Je to také jednoduché! Baví nás to. Začali sme pred niekoľkými rokmi v Česku. Teraz vraciame knihy do obehu aj na Slovensku. Ponúkame literárnu klasiku, bestsellery, staré poklady, kultové komiksy aj odborne zamerané publikácie. Naše knihy sú z druhej ruky, a preto dbáme na to, aby boli vždy kvalitne nafotené a vy by ste sa o ich stave mohli jednoducho presvedčiť. Reklamácia bez dohadovania je samozrejmosťou. Pokiaľ chcete knihy predať, pokojne aj celú knižnicu, nie je nič jednoduchšie, než to skúsiť cez nás. Zariadime za vás celý predaj a so zárobkom sa rozdelíme.“
www.knihobot.cz, www.knihobot.sk
 

Miesto: Vinohradnícky skanzen Svätý Jur

Ak máte radi históriu, krásne výhľady, oddych a ako bonus ochutnávky vína, určite zavítajte do Svätého Jura. Vinohradnícky skanzen je súčasťou prírodného okruhu Svätojurského náučného chodníka, ktorý vás dovedie k zrúcanine hradu Biely Kameň a ďalej k valom Slovanského veľkomoravského hradiska.

Skanzen umiestnený v miestnej lokalite Panciere. Cieľom bolo vytvoriť jedinečný prírodno-kultúrny priestor, ktorý nesie historický odkaz našich praotcov. Má ambíciu priblíži verejnosti význam vinohradníctva a vinárstva, prezentovať pôvodné spôsoby pestovania viniča a kultivácie vinohradov, ako aj tradičné odrody vínnej révy. Skanzen je stále v procese budovania. Postupne tu nájdete vysadené kolové vinice s tradičnými odrodami, strážny domček, suché múriky, terasy či rúna, ako aj ovocný sad či vinohradnícky prístrešok, či búdu. 

www.terroir.sk

Fb: @vinohradnicky.skanzen

 
Tags: No tags

Comments are closed.