Objavili sme pre vás


 

Krása: Porcelán, keramika Loris

V galérii Loris sme našli prekrásne porcelánové výtvory – náušničky, šáločky, až sme si nevedeli vybrať favorita. ☺ Hlavným účinkujúcim je porcelán, jemný a duchaplný materiál. Verím, že sa mi podarí sprostredkovať vám jeho krásu.

 

 

 

 

Autorka: „Keramiku som študovala, ale dlho sa mi k nej nedarilo dostať, venovala som sa iným výtvarným technikám. Až teraz sa k nej s radosťou vraciam alebo skôr znovu objavujem…
Ešte trochu všeobecných informácií o porcelánových šperkoch: Porcelán je veľmi pevný a odolný materiál, prakticky nepodlieha zubu času a v nezmenenom stave vydrží celé tisícročia… Ale počas všetkých tých tisícročí nesmie ani raz spadnúť na betón, pretože zároveň je jemný a krehký.

 

Porcelánové šperky si zaslúžia šetrné zaobchádzanie pri nosení a uschovanie v krabičkách. Potom vám budú robiť radosť dlhé roky. Neglazovaná zadná časť šperku sa pri dlhšom nosení môže zašpiniť, ale dá sa jednoducho vyčistiť zubnou kefkou so zubnou pastou a umyť. Krásne užívanie. ☺

 

 

 

www.sashe.sk/Loris
Úžitková keramika: www.sashe.sk/Rysa

Zaujímavosť: Horský krištáľ

Oktaéder, tetraéder, ikosaéder, hexaéder, dodekaéder
Drobná nádhera, v ktorej je celý vesmír. Pralátky všetkého ukotvené v horskom krištáli, v tvaroch posvätnej geometrie podľa Platóna. V ich tvaroch k nám prehovára príroda, je v nich agapé aj nekonečné možnosti poznávania sveta, nášho bytia. Dajú sa používať napríklad na energetickú očistu seba, ako aj harmonizáciu priestoru.

Oktaéder – vzduch: Predstavuje náš dych, uvoľňuje ho a prináša inšpirácie a nadhľad. Je spojením dvoch pyramíd – nádychu a výdychu. Položením na hrudník prepája srdečnú a krčnú čakru. Pomáha harmonizovať telo s mysľou.

Tetraéder – oheň: Predstavuje energiu, transformáciu, inšpiráciu. Môžete si ho prikladať na solar plexus a prijímať láskyplnú energiu ohňa. Podporuje komunikáciu, schopnosť nadväzovať vzťahy, radovať sa zo života a milovať.

Ikosaéder – voda: Predstavuje naše pocity, emócie, ale aj spiritualitu. Voda dokáže prepojiť všetko, čo sa s ňou spojí. Nemá hranice a je v neustálom pohybe. Je nositeľkou kódov a informácií od počiatku zeme a ľudstva. Pre načerpanie nových síl si ho môžete prikladať na podbruško.

Hexaéder – zem: Pomáha nám nájsť vnútornú silu, vlastný stred, istotu, bezpečie v každodenných situáciách. Môžete si ho priložiť na pupok a podporovať plynutie materských energií cez éterickú pupočnú šnúru. Vložením medzi kolená pomáha energetickým dráham dolných končatín rozprúdiť životnú silu a krv.

Dodekaéder – duch: Predstavuje nášho ducha, celý vesmír, spája v sebe všetky živly do jedného celku. Môže sa priložiť na miesto tretieho oka a spájať sa s vlastnými víziami, prepájať telo s duchom.
Spolu slúžia ako inšpirácia tvarov pri maľovaní mandal, pri tvorení zvedomujúcich zámerov a zhmotňujúcich rituáloch. Nesú v sebe posolstvá, uzdravujúcu krásu živlov, ktorá je všade okolo nás, v kvetoch, stromoch, vode, plodoch aj v našich vlastných telách.

Môžete ich kúpiť na www.slavena.sk, ako aj v obchodíkoch s liečivými kameňmi.
Zuzana Slavena

Priestor: Cuvée wineshop Modra

V nádhernej, citlivo zrekonštruovanej budove pôvodného richtárskeho domu sa podarilo súrodencom Trusinovcom, rodeným Modranom, otvoriť podnik s neopakovateľnou atmosférou.
Prvotný názov pre wineshop s kaviarňou bol Tri zmysly. Pretože práve vďaka čuchu, zraku a chuti spozná nejeden pôžitkár čaro miesta, produktu aj okamihu.
Víno, káva, čaj, dobré jedlo a čarovná atmosféra – to je tá pravá alchýmia pre vznik dobrého podniku, ktorý nielen v priestore ukrýva svoj potenciál. A tak sa majitelia – Filip, Dominik a Barbora – rozhodli pre názov krátky a výstižný, ktorý všetky tieto zložky spája: Cuvée. Zároveň je aj šikovnou slovnou hračkou, keďže cuveé predstavuje obľúbený druh vína vytvorený zmesou vybraných odrôd.

Cuvée je v prvom rade wineshop, na výber je v ponuke viac ako 180 druhov vín z malokarpatskej vinohradníckej oblasti, z juhu Slovenska, ale aj z celého sveta. Môžete si ich vychutnávať priamo na mieste z ponuky „na pohár“ alebo si zakúpiť celé fľaše domov.
A samozrejme dobré jedlo a káva, ktoré si u nich tak pochvaľujeme. Je od skvelých ľudí z @mlsnacava.coffee, ktorí to robia od srdca. Zmes 100 % arabica káv pochádzajúcich z Južnej Ameriky je pražená v niekoľkogeneračnej pražiarni Bazzara v Trieste. Harmonická zmes s jemnou aciditou, vyváženou horkosťou a bohatým likérovo-ovocným telom. S výraznou chuťou mandlí a vlašských orechov.

Vedeli ste o Ľudovítovi Štúrovi, že keď po nociach písal knihy, tak pri tom popíjal dobrú kávu a fajčil fajku s kvalitným tabakom? Tak ako @mesto.modra, aj v Cuvée sú hrdí na jednu z najvýznamnejších osobností nášho národa, a tak si ho uctili obrazom od Dominika Trusinu v priestoroch vinotéky. ☺
Pri dobrom víne na každom detaile záleží a Cuvée je presne tak namiešané.
Príďte sa presvedčiť, čaká vás ešte stále pri praskajúcom krbe na Štúrovej 95 alebo v nákupnom centre Nivy, kde otvorili novú prevádzku a priniesli tak do Bratislavy kúsok Modry. ☺

Fb: Cuvée_modra
Instgram: cuvee_wineshop

Vzdelávanie: Lesná škôlka a škola Lifestart

Pripravujeme deti na život a nie na školu, ktorú vychodia. To je motto lesnej škôlky a školy v Budmericiach Lifestart. Do oka nám padla preto, že má jedinečné zameranie na environmentálnu výchovu v spojení s rozvíjaním sociálnych zručností.

Učia sa to v lese
Deti trávia každý deň hodiny v lese a učia sa cez prírodu spoznať svet a seba samého. Vďaka prírode majú veľkú mieru empatie, výborné motorické schopnosti a pevné zdravie. Prostredníctvom environmentálnej výchovy si plne uvedomujú, že bez prírody je naša budúcnosť neistá.

Čo sú to sociálne zručnosti?
Deti učia pracovať so svojimi pocitmi a potrebami. Učia ich zachytiť, ako sa cítia, vedieť to vyjadriť a dokázať hľadať za pocitmi svoje potreby. Keď viem, čo cítim v náročných situáciách a čo vtedy potrebujem, mám aj lepšie pochopenie pre druhého. Nás to nikto neučil a mnohým nám to pri budovaní vzťahov a v konfliktných situáciách chýba. To je len malý príklad toho, ako deti pripravujeme na život a nie na školu, ktorú vychodia.

Inšpirujú ďalších
Svoje skúsenosti zdieľajú na sociálnych sieťach a rovnako na konferencii inovatívneho vzdelávania pre vzdelávacie organizácie i jednotlivcov. „Chceme vytvoriť pomyselné kruhy na vodách vzdelávania na Slovensku. Vieme, že sa to dá len vlastným reálnym príkladom,” vraví líderka Lifestart Zuzana Matúšová. Pomôcť rozvlniť hladinu môžete aj vy, a to 2 % pre ich organizáciu. Viac na www.lifestart.sk.

Tags: No tags

Comments are closed.