Objavili sme pre vás

Zaujímavosť: Trauma konferencia 2023

20. – 21. 3. 2023

„Svet čelí sérii kolektívnych traumatických udalostí a ako spoločnosť potrebujeme naliehavo vyvinúť riešenia pre základné ľudské problémy a pomôcť tým, ktorí prechádzajú osobnými krízami.”

Trauma ovplyvňuje naše každodenné životy. Naše konanie, myslenie a prežívanie.
Skrýva sa za väčšinou spoločenských, telesných, duševných a vzťahových problémov. Je tu a nemusíš o nej ani vedieť. Ovplyvňuje všetko v živote. To, čo (ne)zažívaš, (ne)robíš a ako sa (ne)cítiš.
Čo (ne)vyžaruješ, aké vzťahy (ne)nadväzuješ. To, ako ne si schopný žiť v harmónii. So sebou. So svetom. Navzájom. Máš pocit, že ak si v minulosti neprežil nič extrémne, čo by ťa mohlo poznačiť, nenesieš si v sebe traumu? Alebo ťa, naopak, poznačila určitá situácia, osoba či strata osoby?

Na konferencii sa budeme venovať týmto témam:
· komplexná post-traumatická stresová porucha a to, ako trauma stojí za väčšinou (nielen) duševných ochorení,
· vzťahová trauma spôsobená spolužitím s narcistickými a inými toxickými osobnosťami,
· pôrodná a medicínska trauma a ich následky,
· trauma z detstva spôsobená narušenou vzťahovou väzbou a zanedbaním emocionálnych a/alebo fyzických potrieb,
· biológia traumy,
· verbálne, emocionálne, fyzické a sexuálne zneužitie,
· osobné, spoločenské a ekologické krízy ako symptómy traumy a odpojenia od seba a prírody,
· samota, izolácia a preťaženie dnešného človeka,
· vojnová (kolektívna) traumatizácia v priamom prenose,
· stigmatizácia a neznášanlivosť LGBTQIA+ komunity,
· ezoterika, závislosti, lieky a iné spoločensky akceptované barličky a náplasti na traumatickú bolesť
· LIEČENIE: Ako liečiť traumu? Verbálne verzus somatické prístupy v psychoterapii. Staré, nové a alternatívne cesty liečenia traumy – ktoré z nich (ne)fungujú? Dôležitosť nielen individuálneho, ale aj skupinového, komunitného a kolektívneho liečenia,
· NORMALIZÁCIA TRAUMY: polarizácia spoločnosti alebo prečo sa všetci (nielen politici) hádajú, je normálne byť chorý, zábavné sa pozerať na násilie, a prečo sme vyčerpaná, smutná, vzťahovo a citovo podvyživená generácia so šťastnými fotkami?

www.novapsychologia.sk

Tlač: Jaspire Diár 2023

Chcete si splniť svoje priania a túžby, zažívať HOJNOSŤ v tom, čo naozaj chcete? Vďaka pochopeniu lunárnych rytmov a prostredníctvom darov našej Zeme, ako sú bylinky, kamene a vône, si ju naozaj môžete pritiahnuť do života.
V tomto diári nájdete okrem iného aj astrologickú predpoveď na rok 2023, osvetlený význam kameňa roka, ktorý pôsobí harmonizačne, uzemňujúco a posilňujúco.
Ku každému dôležitému lunárnemu dňu nájdete v diári špeci afirmáciu. ☺ Je k nej pripojená aj energia byliniek, vôní, vydymovadiel a sviečky – toto všetko zvyšuje energiu daného dňa a akéhokoľvek rituálu. Lieči vibráciu dňa.
www.rajskazahrada.sk

Kniha: Cisárska Čína
Pre všetkých milovníkov čínskej kultúry, histórie, ale aj pre milovníkov krásnych kníh sme objavili veľkú chuťovku. Veľkoformátovú, plnofarebnú, tristostranovú knihu Cisárska Čína, ktorá slovom i obrazom prevádza čínskou históriou. Začína sa, samozrejme, legendárnym cisárom Fu-sim a postupne zoznamuje so všetkými dynastiami, so všetkými cisármi a cisárovnami, končiac, prirodzene, tzv. posledným cisárom Pchu-im, o ktorom ste možno videli film Posledný cisár. Počas tejto dlhej, no fascinujúcej cesty čínskou históriou sa okrem života vládcov a politických kontextov dozviete o mnohom typicky čínskom – o živote na dvoch veľkých čínskych riekach, o čínskej astrológii, konfucianizme, budhizme a taoizme, o poézii, kaligrafii, čínskom výtvarnom umení, divadle či o klasických knihách Číny (Kniha premien I-ťing, Kniha piesní Š-ťing a pod.). Dozviete sa aj mnohé súvislosti a okolnosti o stavbe veľkého čínskeho múru, o cestách Marca Pola, ale aj o invazívnych nájazdoch západných mocností, ktoré zničili Čínu predajom ópia. Vskutku zaujímavá výprava.

Krása: brošne od SperkySaN

Rita a Ľubica Mervové sú mama s dcérou, ktoré spoločne vyrábajú krásne šperky. Nás zaujali najmä parádne brošne, ktoré rozžiaria aj ten najsychravejší deň.

Rita: „Baví nás to a robíme ich s láskou. Pracujeme s rôznymi technikami. Snažíme sa vždy rozširovať svoje obzory a prinášať nové a originálne šperky. Tvorivá som od detstva. Keď bola dcéra maličká, venovala som sa primárne šitiu, moja mamička bola krajčírka, takže som sa toto remeslo prirodzene naučila. Šila som si rôzne šaty, ale aj bytové doplnky, štrikovala som a vyšívala. K tvorbe šperkov, ktorými si momentálne privyrábam, ma priviedla práve dcéra, ktorá študovala grafiku. Svoje grafické motívy prenášala do živicových šperkov, postupne som sa k nej pridala a začala tvoriť šperky z korálok. Dodnes tvoríme spolu. Odvtedy sme sa, samozrejme, posunuli a osvojili sme si aj rôzne iné techniky výroby šperkov – napríklad cínovanie či modelovanie z polymérovej hmoty.
Rady vás uvítame aj v našej v galérii na SAShE. Moja fantázia nemá konca, len mi je ľúto, že ju nestíham realizovať. Baví ma všetko, čo je spojené s tvorivosťou. Dúfam, že sa vám u mňa zapáči a budete sa k nám pravidelne vracať. ☺

www.sperkysan.sk
Sashe: SperkySaN

Tags: No tags

Comments are closed.