Na slovíčko so Stelou

Ako sa to robí – byť dobrým človekom?
Som Stela. Som jednou z vás. Asi len obyčajné dievča v dave, ktoré sa snaží nemať úplne obyčajný život. Ale nie je to ľahké. Ako každý aj ja niekedy bojujem s budíkom, učím sa, pracujem, nakupujem a platím účty. Ako každý aj ja riešim vzťahy, smejem sa aj plačem a stále hľadám tú druhú dlaň, ktorú budem môcť držať, kým sa budeme spolu potkýnať. Asi ako každý z vás žijem chvíľu zo dňa na deň, ale niekedy sa neviem ubrániť tomu blúzneniu o peknej, hoci vzdialenej budúcnosti. Život plynie relatívne rýchlo aj relatívne pomaly, ale v tej záplave každodenných povinností, zbytočností a malicherností, ale aj tých dôležitých a zásadných rozhodnutí v ňom všetci hľadáme to isté. Zmysel. Ten zmysel života, ktorý by dal nášmu bytiu pečiatku „plnohodnotný“. 

Ak by sme chceli uveriť tomu, že existuje niečo, čo nás presahuje (a nech si pod tým každý predstaví, čo chce), musíme uveriť aj tomu, že náš život nejaký zmysel má. Respektíve mohol by ho mať, ak by sme sa o to snažili. Pre niekoho je zmyslom života založiť si rodinu, vychovávať deti, pre niekoho je to vybudovať úspešný podnik, pre niekoho je to tvoriť a nechať po sebe umenie… Pre mňa je to niečo iné. Niečo zdanlivo jednoduché a pritom, keď sa nad tým zamyslím, nie je od toho snáď nič zložitejšie. Keď sa niekto opýta, čo je zmyslom života pre mňa, odpoviem, že je to byť dobrým človekom. Ale na to, aby sme pochopili, čo to znamená a ako sa „robí“ byť dobrým človekom, musíme sa vrátiť do sveta rozprávok. Už tam môžeme nájsť a pochopiť tú najsilnejšiu a doslova všetko určujúcu silu, ktorá hýbe naším svetom. A toto je on… 

Ten večný boj
Dobro a zlo. Od malička sú súčasťou nášho života, stretávame sa s nimi v rozprávkach, v ktorých navzájom neúnavne bojujú… ale kým zazvonil zvonec a rozprávke bol koniec, dobro nad zlom vždy zvíťazilo. Dobro a zlo sú ako jin a jang. Len spolu tvoria jeden celok. Navzájom sa dopĺňajú a v každom z nich je kúsok toho druhého. Od malička nás rozprávky učia rozoznávať, čo je dobré a čo je zlé, a asi by sme si mali myslieť, že dobro je vždy len dobré a zlo je vždy len zlé. Je to ale skutočne tak? Nie je pravdou, že tak ako existuje zlo pre zlo a dobro pre dobro, existuje tiež aj dobro pre zlo a zlo pre dobro? Znie to príliš zložito? Ale nie je… Ide o to, že ani v tých rozprávkach predsa dobro nie je vždy len dobré. Zamyslite sa…

Horár musel vlkovi rozpárať brucho, aby z neho dostal Karkulku a starú mamu. Potom mu doň nahádzal kamene, zašil ho a neborák vlk, keď išiel piť do studne, utopil sa… Nebolo to tak nejako? A čo ten princ, ktorý musel nemilosrdne sťať drakovi sedem hláv? A pamätáte si koniec našej slovenskej Perinbaby? Ako skončila macocha s Dorou? Zubatá si ich našla v močariskách a bol s nimi amen. Bolo ich niekomu z vás ľúto? Alebo ste pri čítaní rozprávky niekedy svojim deťom vysvetlili, že rozpárať vlka alebo niekoho dokonca zabiť, je vlastne zlé?! To asi ťažko! Asi ste to neurobili a ďalej to nerozoberali… Ale čo to teda znamená? Nie je to trochu protichodné? To, že niekoho pripraviť o život alebo mu inak ublížiť, vlastne znamená víťazstvo dobra? Nie, nie je! A v skutočnosti si to možno ani neuvedomujeme, ale v týchto rozprávkových príbehoch deti dostávajú prvú, skutočne cennú lekciu do života… Lekciu, na ktorú my dospelí v poslednom čase akosi zabúdame. AJ DOBRO SA NIEKEDY MUSÍ VEDIEŤ NAS*AŤ! Nie je a ani nikdy nebolo úlohou dobra len držať hubu a krok. Nie je a nikdy nebolo úlohou dobra len trpieť vrtochy zla, ticho a bez akejkoľvek reakcie znášať nespravodlivé kopance. Nebolo to tak ani v rozprávkach, tak prečo to dnes musí byť náš skutočný a zatiaľ, zdá sa, nekonečný príbeh?
Ani dobro predsa nemôže niekedy vyhrať bez boja. To sa nedá! Kto chce vyhrať, nemôže nebojovať. A áno, boj nikdy nie je to pekné, milé priateľské dobro, ako by sme ho chceli vidieť neustále… Niekedy je to aj to vlčie rozpárané brucho, sedem krvácajúcich dračích krkov alebo zubatá v plnej poľnej. Je to tak, že v boji za pravdu a spravodlivosť sa rozdiely medzi zlom a dobro na chvíľu akosi strácajú. Niekedy je veľmi ťažké na prvý pohľad rozoznať, čo je skutočné zlo a čo je skutočné dobro. Buďme preto ostražití! Nemali by sme si nikdy zamieňať dobro so zbabelosťou a zlo s bojom proti klamstvám. Až keď opadne prach na bojovom poli, opäť sa vyčistí vzduch, vtedy aj dobro môže zložiť zbrane a byť opäť „len“ dobrom.

Odpoveď, ktorú hľadáme
Takže kto by si myslel, že žiť ako dobrý človek znamená nikdy nikomu nepovedať nie, nikdy nezvýšiť hlas, nikdy sa nebrániť hoci aj hrubou silou či slovom, je na omyle. Byť dobrým človekom predsa musí znamenať byť dobrým aj na seba. Musím to znamenať, že budete hájiť svoje záujmy, svoje zdravie, sny a predsavzatia. Musí to tiež znamenať, že budete hájiť aj záujmy, zdravie, sny a predsavzatia tých, ktorých milujete. A tak to musí tiež znamenať, že ochotne „vytiahnete všetky zbrane“, ak by bolo potrebné chrániť ich pred neprávom a pred tým skutočným zlom. Vtedy aj vy v sebe musíte nájsť kúsok silného, aj keď stále dobrého zla, aby ste ho porazili. Aby ste vrátili sily opäť do rovnováhy. Viete, lebo keď sa na vás bude niekto rútiť so sekerou v ruke, vy ho určite nezastavíte, ak mu pôjdete oproti a na dlani budete mať „len“ to svoje dobré srdce.

Stela
www.stelagabriel.sk

Tags: No tags

Comments are closed.