Menopauza a životná energia

Ako si ju dopĺňať a chrániť?

Menopauza alebo klimaktérium je v živote ženy mimoriadne dôležitým obdobím a najmä prechodom do iného, nového a nepoznaného obdobia života. Každá žena má vo svojom živote viac prechodov či prechodových období, akými sú napr. prvá menštruácia, prvé milovanie, tehotenstvo, materstvo. No obdobie menopauzy je snáď najviac tabuizovaným obdobím, hoc z psychologického i osobnostného hľadiska ide o zrod zrelej ženy. Je vôbec možné prejsť do menopauzy bez problémov, cítiac sa fyzicky fit? Rady a tipy sme si pýtali od terapeutky tradičnej čínskej medicíny Anny Kanovskej.

Menopauza je prirodzený prírodný proces.

Ženy snáď najviac počas klimaktéria trápia nečakané návaly tepla, nadmerné potenie, nespavosť, vypadávanie vlasov, pokles libida, odvápnenie a priberanie na váhe. Čím to z pohľadu tradičnej čínskej medicíny je?

Najčastejšou príčinou je nedostatok jin, týka sa najmä orgánov pečeň, žlčník, obličky a močový mechúr. Ak sme sa počas predošlého života o ne dobre starali, tak nás v období prechodu nebudú trápiť žiadne spomenuté ťažkosti. Čo sa tým myslí „dobre sa o ne starali“? Pravidelne prečisťovali, jedli stravu pre spomenuté orgány prospešnú, nepotláčali emócie atď. Poďme si to rozobrať podrobnejšie.

Prečisťovanie – pečeň

Pečeň je jediná žľaza v našom tele, ktorá sa po poškodení dokáže komplet zregenerovať. Túto jej vlastnosť treba využiť v náš prospech, prečistiť ju a omladiť tak celé telo. Pečeň prečisťuje a filtruje krv, metabolizuje tuky, cukry a bielkoviny a zabezpečuje premenu potravy na vitamíny, hormóny a iné výživné látky. Zabezpečuje našu obranyschopnosť voči ochoreniam. Podľa čínskej medicíny má ešte dôležitú úlohu v priechodnosti celého tela a rozptyľovaní telesných tekutín a energie do celého tela. U žien je obzvlášť dôležitá kvôli menštruačnému krvácaniu a hladine hormónov v tele.

Poruchy menštruácie a hladiny hormónov často súvisia práve s nesprávnou funkciou pečene a jej párového orgánu žlčníka. Ich disfunkciu zbadáme aj na ostatných pridružených častiach tela, ktoré pod ne patria – nechty (ich lámavosť, vrúbky), oči (začervenanie, slzenie, ostrosť zraku), šľachy (skrátenie, bolesti). Chuť je kyslá, živlom je vietor a duševnou črtou je rozhodnosť.
Ich ročným obdobím je jar, kedy majú najviac energie a sily, a preto ich treba práve vtedy čistiť a posilňovať. Možností je neúrekom, spomeniem pár.

Drastickejšou očistnou kúrou je pitie olivového oleja zmiešaného s grepovou šťavou a k tomu preháňadlo glauberovu soľ. O niečo miernejšou kúrou je lyžička olivového oleja a lyžička citrónovej šťavy ráno nalačno cca jeden mesiac. Tiež vcelku dobre prečistí, no jemnejšie. Ďalšia možnosť očisty je použiť pestrec mariánsky. Semienka zomeliete na prášok a každé ráno si dáte čajovú lyžičku, užívate tiež zhruba mesiac. O niečo silnejší je za studena lisovaný olej zo semien pestreca mariánskeho. Užíva sa 3-krát denne jedna malá lyžička pred jedlom. Výrazne ovplyvňuje imunitný systém, prečisťuje celý zažívací trakt a znižuje cholesterol. Mierne zvyšuje krvný tlak, preto nie je vhodný pri hypertenzii. Prospieva nielen pečeni a žlčníku, ale aj srdiečku. Zaujímavosťou je, že dráha pečene prebieha okolo vonkajších pohlavných orgánov, preto stav tohto orgánu ovplyvňuje libido.

Prečisťovanie – obličky

Obličky sú ďalším mimoriadne dôležitým orgánom súvisiacim s našou životnou energiou i tým,
ako sa počas menopauzy cítime. Živlom obličiek je voda a do jej systému patrí močový mechúr ako párový orgán, uši a sluch, pohlavné orgány, zuby, vlasy, kosti a kĺby, farba tmavá modrá až čierna, emócia strachu, chuť slaná, obdobie zimy a pevná vôľa. V tele a krvi regulujú hladinu vody, tvoria hormóny, detoxikujú telo a krv. Prefiltrujú niekoľko litrov krvi denne, regulujú krvný tlak a vylučujú z tela rôzne produkty metabolizmu, napr. kyselinu močovú a iné soli. Ich ďalšie funkcie z pohľadu čínskej medicíny sú aj skladovanie životnej energie a nasávanie novej energie cez nádych.

Obličky prečistíme dostatočným množstvom tekutín počas dňa. Mala by to byť hlavne čistá pramenistá voda, s ostatnými ochutenými a bylinnými roztokmi sa obličky musia viac popasovať. Dobré sú aj čerstvé šťavy, prípadne smoothie.

Obličky majú rady najmä zeleninové šťavy zo zeleru, mladého špenátu, ďateliny, chia alebo ľanových semienok, petržlenu a mrkvy. Zeler a petržlen výrazne tonizujú obličky, čerstvá mrkva zasa odvádza z tela prebytočné vlhko a hlieny. Obličkám prospieva a čistí ich aj klasický urologický alebo obličkový čaj, ktorý kúpime bežne v lekárni. Čaj by mal obsahovať hlavne prasličku roľnú, rebríček obyčajný, kvety bazy čiernej, horčiak, lopúch a kotvičník. Pomôže aj smilax lekársky alebo pivo z Plzne.

Obličky majú rady aj teplo – jang. V zime ich určite podporte čajom zo zázvoru, škorice a klinčeka. Držte v teple oblasť krížov a odporúčam cvičiť cviky na posilnenie obličiek ako joga, tai-či… Pri obličkách hrá významnú rolu aj dýchanie. Preto treba dávať pozor na čisté a hlboké dýchanie. Pozor na plytké či zadržiavané dýchanie v napätých situáciách. Ak si budeme čo najčastejšie počas dňa i rôznych situácií uvedomovať svoje dýchanie a začneme dýchať riadne, ideálne zhlboka, naučíme sa veľmi efektívne zbavovať stresujúcich pocitov.

Dostatočné množstvo jin, teda životnej energie v tele má na zvládanie prechodu zásadný vplyv. Ako si môžeme doplniť jin v tele?

Ideálne jinovou stravou. Povedala by som šťavy, šťavy a zasa len šťavy. Tie sú najviac potrebné pre doplnenie jin do nášho tela. No všetky orgány v našom tele potrebujú obe kvality – aj jin, aj jang. Pečeň a žlčník sú viac jangové, teda horúce orgány. Jinové sú všetky telesné tekutiny, aj krv. Preto treba telo neustále zvlažovať a dopĺňať jin. Odporúčam zeleninové polievky, dusenú a parenú zeleninu jesť k všetkému. Treba konzumovať veľa čerstvých listových šalátov. Pozor však na ich povahu – napr. rukola je zohrievajúca. Preto pre pečeň volíme skôr ľadový a hlávkový šalát, prípadne polníček a mladý špenát. Zároveň sa pri akýchkoľvek problémoch s pečeňou a žlčníkom, či už v mladosti počas rozbiehajúcej sa menštruácie, alebo počas klimaktéria, vyhýbame jangovým, teda príliš zohrievajúcim jedlám typu ostré a korenené, smažené, grilované, pikantné.
Jin výborne dopĺňajú aj morské a sladkovodné riasy, sója a výrobky z nej, zelené fazuľové lusky, mungo fazuľa a kuzu škrob. Vedľajšie príznaky menopauzy krásne stlmia bylinky typu vitex jahňací, ďatelina a rebríček obyčajný. Ideálne je zohnať alebo vyrobiť si ich vo forme alchymistických tinktúr – sú koncentrovanejšie a účinnejšie.

Tiež obmedzujeme saunu, ktorá vylučuje tekutiny z tela. Tie sú však pre väčšinu žien vzácne a mali by si ich chrániť. Tiež si treba uvedomiť, že fajčenie vysušuje a pitie kávy odvodňuje. Menej solíme a veľa spíme. Krv je tekutina a skladuje a čistí sa v pečeni. Potrebujeme si ju chrániť a dopĺňať. Podporíme ju potravinami s energiou jari – klíčky, mladá čerstvá zelenina a listové šaláty, kyslé ovocie vo forme kompótu, rôzne výhonky, mladý jačmeň, zelené potraviny – brokolica, mungo fazuľa, medvedí cesnak. Obličkám zasa prospeje koreňová zelenina, ryby a strukoviny. Stravu treba doplniť aj vitamínom E a horčíkom. Spolu sa lepšie vstrebávajú a sú výbornou prevenciou proti zlým prejavom klimaktéria. Pomôžu aj včelie produkty – materina kašička na doplnenie výživy medzi cyklami menštruácie. Tiež vhodný je kvetový peľ, mladé výhonky z brezy, mladá žihľava, na jar vyrastajúca púpava, sedmokrásky alebo fialky do šalátov.

Emocionálne prežívanie ženy môže byť v období perimenopauzy či menopauzy občas náročné. Ako si poradiť v tejto oblasti?

Ak pochopíme to, že podľa čínskej medicíny každý veľký orgán v tele ovplyvňuje iná emócia, budeme sa vedieť lepšie orientovať v tom, čo sa v nás deje a ako si s tým poradiť. Skúsim veľmi stručne. Pečeň a žlčník spracovávajú hnev, srdce a tenké črevo zasa radosť, slezina a žalúdok nadmerné premýšľanie, pľúca a hrubé črevo smútok a obličky s močovým mechúrom strach a des. No pečeň a žlčník majú pod palcom aj emócie ostatných orgánov, nielen tie svoje. Preto ich to vždy zasiahne – či sa jedná o smútok, či o strach. Ak sa niektoré pocity prejavujú príliš, je to známka oslabenia daného orgánu. Najlepšie to vidíme u detí, ktorým sa orgány ešte stále vyvíjajú, a preto je ich emočný život silný. Všetko prežívajú naplno, chvíľu plačú a hneď na to sa schuti smejú.

Každopádne, emócie sú súčasťou našich životov, a keď sa dostavia, treba ich preskúmať a klásť si otázky. Prečo prišli a čo to pre nás znamená? Dôležité je nevytesňovať ich a nedávať vinu druhým. Pomáha obrátiť pozornosť do svojho vnútra a popremýšľať o tom, čo mi daná situácia zrkadlí.

Menopauza je prirodzený prírodný proces, nič iné nezostáva, len ho prijať a skúmať, čo nové do života prináša. Veľmi pomáha, keď žena o svojich pocitoch hovorí, rozpráva sa napríklad s kamarátkou, niekým blízkym. Pomáha meditácia, cvičenie podporí pečeň a obličky. Skvelá je reflexná masáž nôh so zameraním na hormonálne a pohlavné oblasti.

Ženské telo je úžasné. Toľko zmien, ktoré dokáže za život urobiť a pritom stále fungovať, za to si zaslúži obdiv a starostlivosť. Prajem vám, aby ste prišli k poznaniu toho krásneho, čo toto obdobie prináša. Venujte sebe a svojim potrebám láskavú pozornosť.

Text: Michaela Paulenová

Tags: No tags

Comments are closed.