Kto som?

Jedno telo, mnoho podôb – má v sebe každý z nás. Na objavnú cesto do farebného sveta svojej duše, života a rolí, ktoré v ňom má, nás v tejto chvíli pozýva Michal Opeta…
Michala poznáme ako šéfredaktora časopisu Vitalita. Zo srdca za tento odvážny a inšpiratívny krok ďakujeme

1. Kto som?
To by som aj ja rád vedel po tých rokoch tu na zemi. Skúsim sa aspoň čiastočne nájsť v nasledujúcich odpovediach. ☺

2. Som človek
Mám skoro všetko, čo tomu prislúcha. Nohy, ruky, hlavu…
Nálady, výstupy aj pády. Som pokojný, nepokojný, smutný, veselý. Smejem sa a aj plačem, ale to väčšinou iba tajne.

3. Partner svojej partnerky.
Občas je to pre mňa zložitejšie. Hlavne pri vypätých situáciách mám veľmi rýchlo zbalený pomyselný batoh a utekám niekam na pustý ostrov alebo hlboko do lesa, aby som bol sám.
Našťastie ma moja chápavá partnerka počká v teple domova a ja zisťujem, že batoh je čoraz menší, útek je kratší a hlavne nič nerieši. Naposledy som s ním neprekročil ani prah domu.
V každom vzťahu sú ťažšie chvíle a ja v sebe objavujem rôzne schované pocity, vďaka ktorým sa môžem spoznať aj zo stránky, ktorá mi nie je veľmi príjemná. Ale stále som to ja. Ďakujem, Žena, že stojíš pri mne. ☺

4. Som otec
Dieťa mi do života prinieslo poznanie, že nie som až taký flegmatik, ako som si myslel. Majster vnútorného mieru je fuč. ☺ Dieťa ma dokáže previesť širokou škálou emócií a pocitov. Ukazuje mi, že detský svet je plný nádherných chvíľ a že čudovanie sa veciam má svoje čaro. Pripomína mi, čo všetko som cestou do dospelosti stratil alebo zabudol.

5. Som lovec okamihov
Veľmi rád sa pozerám na svet a jeho drobnosti cez objektív fotoaparátu alebo jeho menšieho nasledovníka – telefónu. V archíve na mňa pozerá niekoľko tisíc záberov, niektoré z nich môžete vidieť aj na stránkach časopisu. Baví ma makro svet a náhodné zachytenie okamihu.

6. Som amatérsky „lúdič“ tónov
Zväčša na bicích nástrojoch. Ak nie sú poruke, tak stačia aj hrnce či čaše z medi. ☺ Niektoré majú naozaj krásny zvuk. V poslednej dobe som veľký fanúšik Hang dramu z dielne majstra Milana Zdvořilého. Jeho Singing steel veľdiela sú naozaj úžasné.
Vďaka hudbe sa mi darí plynúť priestorom a časom.

7. Som vnútorný objaviteľ svojho ja
Snažím sa spoznať samého seba v príbehu tohto života a pochopiť sa. Nie je vždy príjemné stretnúť sa so sebou v situáciách, ktoré nie sú až také ľúbivé. Pochopil som, že ich skrývanie a prípadné klamanie si nikam nevedie.

8. Som milovník kávy a kávovej kultúry
Tie náhodné stretnutia pri tomto moku sú neopakovateľné a hlavne nenaplánovateľné. Témy a rozpravy sú vďaka šálke kávy hlbšie a intenzívnejšie.
Veľká vďaka všetkým majiteľom kaviarní a ľuďom pracujúcim v tejto oblasti. Bez vás by bolo každé mesto a miesto o trochu smutnejšie. Súkromný postreh – kyslejšie kávy ponúkajú mojim chuťovým receptorom väčší zážitok. ☺

9. Som fanúšik ticha
Doma mi väčšinu času nehrá hudba ani nehučí televízor. V aute, kde trávim dosť času, je tiež rádio vypnuté. V tichu nachádzam čas na seba a svoje myšlienky.

10. Dnes som zistil, že som názorový Fín ☺
Majú tam školy bez domácich úloh, platené voľno pre ľudí, aby si našli čas sami pre seba a aby zistili, kto sú a čo ich baví. Asi by ten svet vyzeral trochu inak, ak by sme mali na to nárok všetci.
Som životný Talian, baví ma vychutnávať si život a nenahánať sa za pomysleným dosahovaním niečoho.
Som presvedčený všehomil, som za to, aby boli všetky prejavy života na rovnakej úrovni a aby sme už pochopili, že bez vzájomnej spolupráce a poznania jeden druhého, tretieho či štvrtého nemôžeme existovať.

11. Našťastie som ☺
To je pre mňa najväčší dar.

Tags: No tags

Comments are closed.