Kocúrnik obyčajný

Nepeta cataria
Kocúrniku vyhovuje najviac slnko alebo polotieň, rozsadený má byť na 30 cm, na zimu ho treba hlboko zrezať. Jeho vôňa priťahuje mačky. Ide o 30 až 90 cm vysokú trvalku rastúcu v trsoch. Stonka je priama štvorhranná vetvená s hustou krátkou plsťou. Listy sú srdiečkovitého tvaru, vrúbkované a pílkovité. Malé kvietka rozkvitajú od júla do septembra, pôvodná rastlina ich má modré alebo fialové.

Pôvodné meno nepeta je odvodené od talianskeho mesta Nepete, v ktorého okolí sa kocúrnik obyčajný hojne pestoval. Rastlina je pôvodom z Európy a niektorých častí Ázie. U nás sa najčastejšie vyskytuje na úpätí Bielych Karpát a na Východoslovenskej úžine. Rastlina upútala aj našich dávnych predkov výraznou arómou, o ktorej verili, že zaháňa hady a iné nebezpečné či nepríjemné tvory. Pestuje sa aj v záhradkách a parkoch, odkiaľ sa často šíri do okolia.

Kocúrnik podporuje močenie a menštruáciu, vypudzuje mŕtvy plod, je vynikajúci na vnútorné zranenie a dýchavičnosť. Funguje ako anestetikum, má protireumatické účinky. Je liekom proti nadúvaniu, pôsobí proti hemoroidom a proti bolestiam svalov a zubov. Nálev pomáha uvoľniť upchatý nos, pri horúčkach a nachladnutí, pri bolestiach hlavy a pri skazenom žalúdku ako mierne sedatívum. Rastlina sa používa ako súčasť nálevu pre zmiernenie detskej koliky. Zvnútra sa dá použiť k zmierneniu dráždivosti kože. Štúdie ukazujú, že kocúrnik má hojivé účinky na rezné rany – rozdrvené čerstvé lístky sa navlhčia a priložia na ranu. Zbiera sa kvitnúca vňať, čím skôr po rozkvitnutí ju natrháme a usušíme, tým lepšiu drogu získame. Táto „čarovná“ rastlina je účinným prírodným sedatívom a liečivom. 

Čaj pomáha proti stresu, pri bolestiach hlavy, pri zažívacích problémoch, zmierňuje horúčku a zlepšuje spánok. Vo forme mastí a obkladov urýchľuje hojenie rán, bylinné kúpele sú účinným spôsobom relaxácie po náročnom dni. Na ľudí má kocúrnik obyčajný odlišné účinky ako na mačky. Nedochádza k žiadnej eufórii ani k extáze, skôr k pomalému nástupu relaxačných účinkov. Kedysi sa sušené lístky používali do takzvaných bylinných cigariet. V tradičnej medicíne sa pomocou kocúrnika liečila chrípka, prechladnutie alebo sa používal na zrážanie horúčok. Bylinka obsahuje množstvo aromatických olejov, karvakrol, thymol, vitamín C a ďalšie zložky. Jeho účinky na náš organizmus sú veľmi široké. Upokojí organizmus a poskytne duševnú rovnováhu. Ako by mohol účinkovať proti chrípke a prechladnutiu? Jednoducho. Podporuje potenie, ktoré je pri nemociach dôležité. Telo sa tak zbavuje všetkého, čo doň nepatrí. Moderná medicína sa tiež ujala kocúrnika obyčajného, skúmajú sa inhibujúce účinky na rakovinu prsníkov a rakovinu prostaty. Kocúrnik obyčajný má sedatívne, močopudné, potopudné, nádorové účinky. 

Čaj z kocúrnika obyčajného 

50 g sušenej vňate kocúrnika obyčajného, ¼ l vody
Čajovú lyžicu byliny zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Čaj užívame dva razy za deň. 

Kúpeľ z kocúrnika obyčajného

30 g čerstvého alebo sušeného kocúrnika obyčajného a 2 l vody
Bylinu vhodíme do hrnca s vodou, prikryjeme a privedieme do varu, potom stíšime ohník a na miernom plameni varíme 30 minút. Odstavíme a ďalších 30 minút lúhujeme. Precedíme do pripraveného kúpeľa. 

Masť z kocúrnika obyčajného 

100 g čerstvej vňate kocúrnika obyčajného, 10 g včelieho vosku, vhodné poháriky alebo nádobky, ½ kg bravčovej masti

Bylinu nakrájame na menšie kusy a vhodíme do hrnca, kde máme masť aj včelí vosk. Privedieme do varu, stíšime ohník a pražíme 20 minút. Potom vypneme a lúhujeme na sporáku 24 hodín. Mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do vhodných pohárov alebo nádobiek. Masť je vhodná na kožné problémy a na rezné rany.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.