Karfiolová polievka s kokosovým mliekom

Karfiolová polievka s kokosovým mliekom

Suroviny: karfiol, cibuľa, cesnak, zeleninový bujón, kukurica z plechovky, kokosové mlieko, citrón alebo umeocot (dodá chuti hĺbku), kurkuma, soľ, petržlenová vňať

Karfiol dáme povariť, najlepšie na paru na cca 10 – 15 minút. Medzitým v hrnci opražíme najemno nakrájanú cibuľku, po chvíli pridáme cesnak a posolíme. Zalejeme vodou s bujónom alebo vývarom, pridáme karfiol, kukuricu (asi jednu veľkú lyžicu, je sladučká, dodá polievke ďalší rozmer) a kurkumu. Necháme 10 minút povariť, aby sa chute surovín pekne spojili. Odstavíme, pridáme kokosové mlieko alebo smotanu, citrón (podľa chuti, asi pol lyžičky) a rozmixujeme. Na záver prisypeme za hrsť nasekanej petržlenovej vňate.
Skvelá príloha, ktorá vytvorí z polievky plnohodnotný obed, je kváskový chlieb obalený vo vajíčku a opečený na troške oleja.

Cestovinový večer

Cestovinky doslova à la čo dom dal. Vynikajúce na výživu fantázie a kreativity, odporúčame uvoľniť sa do prípravy a vychutnať si lahodnú chuť a dobrý pocit zo seba samého, nehovoriac o nadobudnutej superschopnosti uvariť aj z prázdnej chladničky.

Potrebujeme vyložiť všetko, čo nájdeme v takmer prázdnej chladničke. My sme ulovili: polovičku póru, cibuľu, dve mrkvy, vajíčko, tahini pastu (sezamová pasta), malý kaleráb a tofu. Pridali sme tieto pochutiny: sójovú omáčku, soľ, jemný ocot (alebo trošku citrónu). Ideálne cestoviny sú malé kolienka, výborne sa k nim primiešavajú ingrediencie a pochutiny.

Na troške oleja opečieme nakrájanú cibuľku a pór, pridáme nastrúhanú mrkvu a kaleráb a orestujeme do voňava. Pridáme trochu sójovej omáčky, zamiešame, prihodíme nahrubo nastrúhané tofu. Ak zmes nepustí šťavu, dodáme pár lyžičiek vody. Keď sú ingrediencie mäkké (trvá to cca 8 minút), pridáme trošku umeoctu alebo citrónu.

Vedľa na panvicu vylejeme rozmiešané vajíčko s pár kvapkami sójovej omáčky, necháme ho pripiecť ako palacinku a následne rozmiešame či natrháme. Do uvarených cestovín vmiešame lyžičku tahini pasty, horúcu zmes a vajíčko. Môžeme pokvapkať olivovým olejom. Na záver kamarát vytiahol eso z rukáva – kus syra, tak sme ho na polievku nastrúhali ako chuťový super bonus. Nech sa páči, jedlo je hotové, vôňa všade navôkol, už si len zapriať dobrú chuť.

Tags: No tags

Comments are closed.