Karbinec európsky

Lycopus europaeus
Karbinec európsky je trváca bylinka s 80 až 110 cm vysokou štvorhrannou stonkou s protistojnými sediacimi listami elipsovitého tvaru. Kvietka má sediace a majú zvonkovité kalichy a do polovice zrastené kališné lístky s dvojpyskovitými korunkami. Horný pysk je biely a dolný červeno-bodkovaný. Kvitne od júla do septembra. Plod je tvrdka.

Hormóny štítnej žľazy svojím účinkom zasahujú do množstva špecifických metabolických reakcií. Medzi tyreostatiká alebo antityreoidné látky patria také prírodné lieky, ktoré majú schopnosť znižovať nadprodukciu hormónov štítnej žľazy. Sú napríklad regulátormi vývoja organizmu, katalyzujú oxidačné reakcie, regulujú rýchlosť metabolizmu v organizme, ako je energia, spotreba kyslíka, premena cukrov a tukov, odbúravanie cholesterolu, frekvencia srdca. Za hlavný hormón štítnej žľazy sa pokladá liothyrinín alebo tiež trijotyronín – T3. Najdlhšie známy je hormón štítnej žľazy levothyronín – tyroxín T4. Ďalšími jódovanými derivátmi sú ešte L-3, 5, trijotyronín a L-3, dijodtyronín, ďalej obsahuje triesloviny, horčiny, flavonoidy, silice a iné. 

Hypertyreóza je ochorenie spôsobené nadmernou produkciou T3 a T4 hormónov. Vyskytuje sa častejšie u žien ako u mužov. Chorý sa sťažuje na nadmerný smäd, na vypadávanie vlasov, hnačky, nervozitu, potenie, búšenie srdca, srdcovú arytmiu a nespavosť.

Liečebný efekt sa dosiahne až pri dlhotrvajúcom užívaní, ale pozor – v zriedkavých prípadoch sa po dlhodobom užívaní vysokých dávok vyskytlo zväčšenie štítnej žľazy. Z tohto dôvodu dávkovanie nezvyšujeme a dobu liečenia nepredlžujeme.

Čaj z karbinca európskeho

1 ČL čerstvej alebo sušenej kvitnúcej vňate karbinca európskeho, ¼ l vody

Vňať zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Užívame 2-krát denne 4 týždne, spravíme 14-dňovú prestávku a takto môžeme viac ráz zopakovať. 

Tinktúra z karbinca európskeho

100 g čerstvej kvitnúcej vňate karbinca európskeho, 7 dl domácej pálenky alebo vodky, 7 dl pohár

Umytú a nakrájanú vňať dáme do pohára a až po vrch zalejeme pálenkou alebo vodkou. Pohár dobre uzavrieme a občas ním potrasieme, aby sa z byliny uvoľnili liečivé látky do alkoholu čo najskôr. Lúhujeme 21 dní, potom precedíme cez gázu a nalejeme do 50 ml fľašiek.
Otvoríme prvú fľašku a užívame 3-krát denne 20 kvapiek. Užívame až do minutia fľašky. Urobíme 5-týždňovú prestávku, otvoríme druhú fľašku a užívame rovnakým spôsobom.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.