Homeopatia – impulz k lepšiemu životu

Ľudské zdravie predstavuje jednotu telesného, duševného a sociálneho blaha. Ak je človek vnútorne spokojný a vyrovnaný, podporuje to jeho tvorivosť, schopnosť zvládnuť záťaž a prežívať radosť zo života. Všetko, čím sa obklopujeme, čo si myslíme, robíme a registrujeme svojimi zmyslami, má vplyv na našu duševnú pohodu. Dôsledkom psychickej záťaže môžeme vážne ohroziť svoje zdravie. Súčasná uponáhľaná doba spôsobuje rozsiahle a rýchle zmeny životného a pracovného štýlu. Život je menej prirodzený a je ťažké ho efektívne zvládať. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že pojmy záťaž a stres sa stali bežnou súčasťou nášho každodenného jazyka.

Život pod tlakom

Homeopatickú pomoc vyhľadal 42-ročný muž. Prichádza kvôli zdravotným ťažkostiam, ktoré sa objavili po náhlej cievnej mozgovej príhode. Okrem únavy, poruchy sústredenia a reči trpí pocitmi úzkosti a bolesťami hlavy, ktoré sa objavujú pri zmene počasia. Hovorí: „Po prekonaní mozgovej porážky som mal problém zaradiť sa do bežného života. Mal som problém s rečou, nevedel som dobre vysloviť slovo alebo pomenovať veci. Pri chôdzi som zakopával, pri práci som nevedel nič udržať v ruke. Cítil som sa ako paralyzovaný. Nechcel som sa s tým zmieriť, a tak som neustále stláčal loptičku a dookola si opakoval, aké dôležité je nevzdávať sa. Cvičenia mi pomohli obnoviť stratenú hybnosť a teraz môžem znova pracovať. Mávam však stavy úzkosti. Začínajú nevoľnosťou a malátnosťou, zvýšeným krvným tlakom a zrýchleným tepom a prechádzajú do zimnice a triašky. Som veľmi citlivý na chlad. Najhoršie na tom je, že spúšťač je nepredvídateľný. Mám strach byť sám. Bojím sa, že odpadnem a zomriem. Ešte nechcem zomrieť. Všetky moje testy sú ukážkové a preto lekár označil moje problémy za psychosomatické. Pri zmene počasia pociťujem tŕpnutie, mravčenie a chlad v ruke a nohe a silný tlak v hlave. Písmená r a l sa mi vyslovujú ťažko.

Celý môj život bol o práci, rýchly a stresujúci. Spal som len päť hodín denne. Stravoval som sa nezdravo a nepravidelne. Už ako dieťa som bol veľmi hyperaktívny. Nedokázal som prečítať knihu. Hral som futbal a behával za školu. S mamou som nevychádzal dobre. Bola pre mňa ako cudzí človek. Správala sa povýšenecky a arogantne. Bola závistlivá a k otcovi sa správala milo len pred výplatou. Ťažko som sa pretĺkal životom. Mama ma okradla o peniaze. Začínal som od nuly. Jedol som len rožky a pil vodu. Neskôr som sa oženil, ale manželstvo stroskotalo už po roku. Manželka mi bola neverná. Viedlo to k rozvodu. Cítil som sa oklamaný a podvedený. Zažíval som podrazy od ľudí. Chcel som každému dobre, no ostatní to zneužívali. Nevyhľadávam konflikty a snažím sa starať sám o seba. Ak niekto prekračuje moje hranice, viem byť veľmi nepríjemný. Rád žartujem. Pri hudbe sa mi dobre pracuje a tvorí. Páči sa mi práca so železom. Tvorím veci zo šrotu. Predstavujem si, čo a ako mám poukladať. Potrebujem mať nejaký systém. Skladám, až keď mám všetko premyslené. Mám rád rockovú hudbu a zvuk gitary. Vadia mi však vysoké tóny a vibrácie. Mám strach v uzavretých priestoroch a zo šoférovania. Raz som mal atak úzkosti počas jazdy v aute, a preto som prestal šoférovať úplne. Nechcem užívať chemické lieky. Dúfam, že mi pomôžete.“

Klientovi som odporučila homeopatikum Latrodectus mactans vyrobené z pavúka čierna vdova. Ľudia, ktorí dobre reagujú na toto homeopatikum, sú v neustálej pohotovosti. Táto precitlivenosť je často spojená s náhlym a hrozivým zážitkom, pri ktorom boli vystavení hrozbe vlastnej smrti.
Po Latrodectus mactans ustúpila únava, tŕpnutie a mravčenie v ruke a nohe. Zlepšila sa reč. Písmená r a l vyslovuje ťažšie len vtedy, keď je veľmi unavený. Stavy úzkosti a bolesti hlavy zmizli úplne. Má viac energie. Znova začal šoférovať. Celkovo sa cíti o 70 % lepšie.

Hranice medzi zdravím a chorobou sú veľmi jemné. Spúšťačom ochorenia tak môže byť spôsob myslenia, emočné prežívanie a takisto vzťahy, v ktorých sa pohybujeme a fungujeme, či už ide o rodinné zázemie, pracovné, alebo spoločenské vzťahy.

Život v bubline

O homeopatickú konzultáciu ma požiadala mladá mamička. Trpí častými zápalmi močového mechúra a migrénami. Hovorí: „Som veľmi duchovne založená. Rada čítam meditačné knihy a premýšľam o tom, čo mám v živote zmeniť, aby som sa po zdravotnej stránke cítila lepšie. Všimla som si, že problémy s močovým mechúrom sa objavia po konflikte s partnerom. Momentálne pociťujem beznádej. Potrebujem, aby bol niekto pri mne, potrebujem lásku. Som veľmi uplakaná. Mám pocit, že strácam lásku partnera. Cítim silné tlaky v močovom mechúre, ktoré sa zhoršujú vo večerných hodinách. Mám neustále nutkanie na močenie, posledná kvapka ma veľmi páli. Moč je tmavší, hlienovitý a zapácha. Teplá sprcha alebo obklad mi stav zlepší, teplý kúpeľ naopak zhorší. Menštruáciu mávam každých štyridsať dní, je nepravidelná a bolestivá. Kŕčovitá, vystreľujúca bolesť v podbrušku ma núti stočiť sa do klbka. Zo stresu a vypätia mávam migrény. Je to skôr tlaková bolesť v oblasti čela spojená s pichaním. Studený obklad, pokoj a vyloženie nôh mi prinášajú úľavu.
V živote som zažila viacero sklamaní. Môj bývalý manžel mi klamal, terajší priateľ mi klame tiež, celý môj život je o klamstve. Mám pocit, že som znova naletela. Som veľmi nahnevaná. Hnev však neprejavím navonok. Ak už je toho veľmi veľa, tak vybuchnem. Nadávam, hádžem veci alebo kopem a udieram do boxovacieho vaku, keď ma nikto nevidí. Mama mi už od malička vštepovala, že hnevať sa nie je dobré ani pekné. Ako dieťa som mala pocit, že rodičia ma dostatočne nevnímajú. Vždy mi dali to, čo som potrebovala, ale čo sa týka emocionálnej stránky, bol tam chlad. Otec bol prispôsobivý typ, kormidlo v rukách držala viac mama. Nútila ma hrať na klavír. Nebavilo ma to, utekala som z hodín. Musela som si obliekať šaty podľa jej výberu, keď prišla návšteva. Na fotkách a videách sme museli vyzerať dokonale. Všetko muselo byť krajšie ako v skutočnosti. Akoby nežila svoj život, ale bola v nejakej rozprávke. Rozmýšľam, či neklamem samu seba. Chcem mať dokonalý život ako z filmu alebo časopisu. Trápilo by ma, čo by na to povedali ostatní, ak by tomu tak nebolo. Pocit dokonalého vzťahu som mala do chvíle, kým som nezistila, že priateľ mi klame. Spadla som zo siedmeho neba priamo na zem. Pred polnocou som si vravela, že mám toho najlepšieho priateľa, a chvíľu po polnoci to už nebola pravda. Žila som v bubline, ktorá praskla. Cítila som smútok, sklamanie a veľmi som plakala. Partner tvrdil, že v našom vzťahu nie je spokojný a na vine som ja. Veľmi ma to ranilo. Odsťahovala som sa od neho do iného mesta. Stratila som pevnú pôdu pod nohami. Láska a rodina sú pre mňa to najdôležitejšie. Tá istota, že bude o mňa a o môjho syna postarané.“

Celá homeopatická konzultácia sa niesla v duchu lásky a sklamaní. Rastliny z čeľade ružovitých obsahujú lieky na zlomené srdce. Ľudia, ktorí dobre na ne reagujú, môžu mať sklon idealizovať si lásku. Požadujú, aby láska bola dokonalá. Ak je ich láska nenaplnená alebo, ešte horšie, ak je oklamaná, môžu ochorieť fyzicky aj emočne. Pre mladú mamičku som vybrala homeopatikum Prunus spinosa (trnka obyčajná), ktoré je zástupcom tejto skupiny rastlín. Po prvej dávke sa upravil menštruačný cyklus a ustúpili bolesti pri menštruácii. Migréna sa zopakovala len raz, ale s menšou intenzitou. Na začiatku liečby mala pocit, že o slovo sa hlási aj močový mechúr, zápal sa však až dodnes nezopakoval. Po psychickej stránke si uvedomila, že si musí určiť hranice a byť asertívnejšia. Vzťah s priateľom sa urovnal a po niekoľkomesačnej odluke sa k sebe vrátili. Viac si rozumejú, čoho dôkazom je nielen nový prírastok do rodiny, ale aj harmonickejší a vyrovnanejší vzťah.

Zoznam chorôb, v ktorých hrá úlohu stres alebo negatívne emócie, je znepokojivo dlhý. Každé citové pohnutie ovplyvňuje naše myšlienky. Stresujúce udalosti, ťažkosti v práci, ale aj vnútorné napätie či nervozita nám uberajú zo životnej sily. Výsledkom je veľká únava a strata dôvery v prirodzený chod života. Často sa cítime, akoby sme uviazli v sieti problémov, z ktorých niet cesty von. Týmto neviditeľným spôsobom vytvárame okolo seba a vo svojom tele prostredie, ktoré ovplyvňuje naše zdravie. Aj v takýchto prípadoch nám homeopatia ponúka jemnú a účinnú pomoc.

Drahomíra Čamajová, SAKHom.
www.homeopatiahumenne.sk, www.homeopatia.sk

Tags: No tags

Comments are closed.