Duša kameňov

Rozhovor: Janka Porubanová

Ahoj, Janka, už dlhé roky spolupracuješ s Vitalitou ako autorka článkov o Kameňoch. Naschvál som použila veľké písmeno, pretože ich vnímaš ako živé bytosti. Výklad jednotlivých významov a aspektov kameňov je v tvojom podaní výnimočný, nikde som nič podobné nečítala. Ako si sa dostala ku kameňom a ich pochopeniu?

Moja láska ku kameňom sa začala veľmi dávno. Vyrástla som na dedinke pod horou a moje kroky často viedli do lesa. Kvôli škole a práci som sa presťahovala do mesta a moje spojenie s prírodou si nosím prirodzene so sebou. Keď bol môj syn Jakub malý, chodievali sme spolu na prechádzky a často sme si domov priniesli malý kamienok. Hľadali sme srdiečka, volal to „čediečo“. ☺ Keď ho našiel, tak od radosti vykríkol, podal mi ho a ja som ho s láskou schovala do vrecka. Doma sa nám hromadilo veľa tých srdiečok. Vnímala som ich a cítila, že v každom z nich je príbeh, jedinečný, vždy iný. Keď sme sa s nimi hrali, tieto príbehy sme spolu aj kreslili a niekedy som z nich vyrozprávala príbeh. Byť matkou je dar a syn mi na spoločných prechádzkach daroval lásku ku kamienkom. Keď syn trochu vyrástol, mala som sen otvoriť predajňu, ale nevedela som presne s čím, tak som si povedala, že tam dám všetko, čo milujem, a uvidím, kam ma to povedie. Samozrejme, kamene, bylinky a vône tam mali hneď od začiatku (čo je dnes už 15 rokov) svoje nenahraditeľné miesto, pretože ma k nim doviedla láska. A to je esencia, ktorej tu na zemi veľmi dôverujem a ktorá ma vedie. Vnímam jedinečnosť kameňov na svojej ceste už dlhé roky. Sú súčasťou našej DNA, našej genetickej výbavy. Kamene sú nádherné živé bytosti. Nadychujú sa raz za niekoľko rokov, teda dýchajú oveľa pomalšie ako my a sú mojimi večnými učiteľmi jemnej substancie zeme. Sú v nich genetické informácie našich predkov, počúvať ich reč je veľmi upokojujúce a spája ma s prvopočiakom bytia tu na zemi. Cez kamene vnímam svoj pôvod a cítim uzemnenie. Hĺbka ich múdrosti ma fascinuje a neprestáva ma inšpirovať.

Okrem kameňov sa zaujímaš i o mnohé ďalšie veci, sú medzi nimi astrológia, feng šuej a systemické konštelácie, procesorientovaná psychológia – a je toho omnoho viac. Vzdelávanie je súčasťou tvojej cesty, čo ťa na nej najviac ovplyvnilo?

Študovala som množstvo alternatívnych škôl a seminárov, ako je regresná terapia, hypnoterapia, systemické konštelácie, procesorientovaná psychológia, feng šuej, numerológia, astrológia, Bachove esencie, aura soma, arómoterapia, šamanské techniky, hormonálna joga, práca s panvovým dnom… Prešla som naozaj dlhým obdobím sebapoznávania, kedy som si potrebovala v sebe dosýtiť rodičovskú esenciu, a preto som vyhľadávala autority vonku, aby som sama mohla dospieť. Som vďačná, že som si tento čas dopriala a že som si ho dovolila pre seba dopriať. Toto obdobie ma doviedlo k samej sebe, k uvedomeniu si svojej vlastnej vnútornej autority a postupne i k vďačnosti a pokore. Pokora a akceptácia toho, čo práve je, nás dokáže doviesť k zrelosti, múdrosti a skutočnému poznaniu. Popri práci som vyštudovala aj klasické štúdium na vysokej škole. Mám dokončené bakalárske vzdelanie v psychológii manažmentu, bakalárske štúdium v psychoterapii a resocializácii a magisterské štúdium som dokončila na sociálnej práci.

Ktorú metódu si reálne zaradila do svojho života?

Z každej metódy som si vybrala niečo. Posledné roky sa stala joga a jemná každodenná harmonizácia tela mojou prirodzenou súčasťou. Bez rodinných konštelácií si svoj život asi ani nedokážem predstaviť. Mali by sa vyučovať na základnej škole ako povinný predmet miesto napríklad matematiky. ☺ Astrológia sa stala prirodzenou súčasťou môjho každodenného života, je to metóda, ktorá paradoxne dokáže krásne uzemniť. Rovnako si ju viem predstaviť ako predmet v škole. Zároveň som si zamilovala aj procesorientovanú psychológiu, ktorá mi ponúka na každodennej báze väčšiu sebareflexiu a ktorá mi, keď to potrebujem, dodáva jemnú substanciu na hlbšie spojenie sa so svojimi snami. Podľa feng šuej mám zariadený každý priestor, v ktorom sa pohybujem, táto metóda zrástla so mnou ako moja druhá koža. Numerológia je tiež mojou neoddeliteľnou časťou, v podstate je úplne samozrejmé, že sa pozerám na vibráciu mena, dňa, roka… Zároveň často používam tarot, ktorý ma sprevádza asi 30 rokov. V súčasnosti sa tiež zúčastňujem on-line vzdelávania arómoterapie i fytoterapie. Dozvedať sa stále niečo nové a potom z toho ďalej niečo tvoriť milujem a robí mi to radosť.

V čom vnímaš svoju jedinečnosť?

V schopnosti prepájať mnohé veci i vytrvať v budovaní svojich snov. Stále mám v sebe zakódované, že všetko je možné. Verím svojim snom, lebo verím, že v nich sa skrýva hlboká radosťživota, a zo snov je utkaná jemná substancia, ktorá sa volá život. A ja som veľká milovníčka tvorenia života a veľká „snívačka“. ☺

Možno by som mohla spomenúť, že vďaka podnikaniu som pochopila a prijala, že všetko má svoje vlastné pravidlá, ktoré potrebujeme najskôr prijať a pochopiť, aby sme sa neskôr mohli od nich viac vnútorne oslobodiť a tvoriť. Reálne som teda potrebovala zladiť slobodu svojho ducha s obmedzeniami, ktoré systém prináša. Mnohoročné ladenie a nachádzanie rovnováhy v týchto zdanlivo protichodných veciach ma naučilo akejsi prirodzenej pokore a vďačnosti k všetkému, čo je. Teda nachádzať v tradičnom systéme slobodu.

Moja spoločnosť v dnešnej dobe aktívne podporuje i tradičné remeslá na Slovensku. Máme svoju facebookovú stránku i skupinu Podporme remeslá na Slovensku, kde je v súčasnosti už viac než 40 000 členov, a v dnešnej dobe aj web stránku www.remeselno.sk, kde sa môžu slovenskí remeselníci prezentovať a inzerovať svoje produkty. Naša komunita sa stále rozrastá, z čoho mám veľkú radosť. Verím, že toto má pre budúcnosť veľký význam, a tak aktívne podporujem slovenských kreatívnych ľudí, ktorí sa chcú prezentovať a tvoria svoje menšie či väčšie diela.

Čo je tvoja vášeň?

Moja vášeň spočíva v zhmotňovaní snov. Baví ma cesta za nimi, je to veľmi dobrodružné. Zároveň si uvedomujem, že je na to nevyhnutná aj veľká dávka naivity, teda esencia tarotového blázna. Pre niečo sa nadchnem a potom hľadám cestičky, ako to nadšenie podporiť a vydržať v ňom, aby ma to stále bavilo. No najmä za tým bez predsudkov vykročím. Jednou z mojich vášní je podnikanie, veľmi ma posilnila cesta budovania svojho obchodu, hoci nebola vôbec jednoduchá, no napriek tomu neuveriteľne kreatívna. V obchodíku som predávala takmer 14 rokov, teraz sa venujem kreatívnej činnosti, písaniu, publikačnej činnosti. V roku 2018 som vydala svoju prvú knižnú publikáciu, zbierku básní Nahá na dne duše. Bola to moja spisovateľská prvotina, no viacero posledných rokov tvorím aj iné veci, ktoré postupne dozrievajú.

Čo najcennejšie si na tejto ceste objavila?

Dotkla som sa v hĺbke svojho vnútorného svetla, dotkla som sa svojej podstaty. Objavila som v sebe dovtedy nepoznanú veľkú vnútornú silu, odvahu a vieru, ktoré pramenia z lásky. Jedine láska nám dokáže dodať skutočnú silu a odvahu veriť svojim snom. A zároveň je to jedine láska, ktorá nás dokáže udržať v pokračovaní ďalej, hoci zapochybujeme. To „niečo“, čo v hĺbke našej duši a srdci žiari, nás dokáže naštartovať znovu a znovu na našej ceste, aj keď čelíme nejakým výzvam. Cez tú lásku som sa spojila so svojou silou. Len sila, ktorá vyviera z lásky, je skutočná. Keď v sebe objavíme zdroj našej skutočnej sily, tak sme prirodzene pravdiví a plní dôvery v našu cestu. Umenie a krása nášho života spočívajú v schopnosti akceptácie toho, čo je, v schopnosti vidieť vnútorným zrakom a myslieť naším srdcom. Zároveň som v sebe objavila spisovateľku, hoci ľudia v mojom okolí mi o mojej vnútornej spisovateľke hovorili už možno 20 rokov, potrebovala som tomu sama uveriť. V roku 2018 som vydala svoju prvú knihu – zbierku básní. Chystala som najskôr úplne iný projekt, ale láska ho predbehla, tak som odložila prácu a vydala som zbierku básní o láske. V roku 2018 som sa stala lektorkou na akadémii 3. veku v rámci MsÚ Pezinok. Okrem toho som v roku 2020 uskutočnila moje prvé on-line vzdelávanie.

Používaš názov spoločnosti JASPIRE, čo toto slovo znamená, nielen všeobecne významovo, ale i pre teba?

JASPIRE znamená slobodné bytie a dýchanie a inšpiráciu, ašpiráciu, smerovanie niekam. Pre mňa je ten názov ako každodenné dýchanie. Skladala som ho niekoľko mesiacov.

Aké sú tvoje nové plány a ciele?

Ako som už spomínala, je to publikačná činnosť, v ktorej som sa našla, rada tvorím texty, články a v priebehu minulého roka som zostavila sadu sviečok, ktoré sú na energetickú harmonizáciu. Sú čakrové, kameňové i čistiace. Sú už v predaji a vzniká v rámci mojej firmy aj viacero ďalších vecí, ktoré budem zverejňovať neskôr. Budú na mojom facebookovom profile Rajská záhrada a tiež na stránke www.jaspire.sk.

Kto je alebo bol pre teba inšpiráciou?

Nech to znie akokoľvek, je to tak. Mojou inšpiráciou v živote bola jedna žena, v ktorej som uvidela svetlo. Keď som bola malá, tak som tomu nerozumela, ale ten obraz v sebe nosím celý život, stal sa mojou súčasťou. Zaujímalo ma, čo som to uvidela, a nechala som sa tým viesť, lebo ma to fascinovalo. V tomto mojom vnútornom obraze je obrovská sila a vedie ma dodnes. Ďakujem za túto prítomnosť svetla v mojom živote. Veľmi.

Ďalšou mojou obrovskou inšpiráciou v živote je môj syn, ako som už spomínala hneď v úvode. Mojou inšpiráciou je dlhé roky i samotná societa okolo Vitality. Veľmi ďakujem za možnosť jej spolutvorenia.

Veľkou inšpiráciou sa stala jedna udalosť, kedy som bola zahĺbená do štúdia numerológie a zrazu som nečakaným spôsobom dostala odpoveď na moju otázku. Bolo to krátko pred začatím môjho podnikania. Vtedy som pochopila, že mám pozerať „za“ všetko, čo vidím, že náš svet je mnohorozmerný a sú i paralelné svety, ktoré nemusíme vidieť, ale môžeme s nimi komunikovať trebárs formou takéhoto „náhodného“ channelingu. Najsilnejší náš komunikačný kanál je naše vnútorné svetlo a dôvera, viera v univerzum, božskú podstatu či Boha, teda lásku. Ďakujem za tento odkaz. Vďaka nemu som sa odvážila veriť vo svoju Cestu a v Pravdu.

Pri zakladaní mojej prvej živnosti ma inšpiroval Dalajláma. Názov prvej živnosti som našla v jednej z jeho kníh pár rokov pred jej založením. Keď som robila svoju prvú diplomovú prácu, tak so mnou veľmi zarezonovalo jedno slovo, ktoré predstavovalo potešenie z novej výzvy a patrí do emócií z rodiny radosti a šťastia. Tak bolo rozhodnuté. Po 7 rokoch som cítila, že potrebujem novú vibráciu, nové slovo, a tak som to slovo v sebe nechala narodiť sa. Trvalo to skoro rok a vznikol názov JASPIRE. Vystihuje viac moju terajšiu cestu a moju tvorivú esenciu. Názov prišiel ku mne pred 8 rokmi ako inšpirácia. A tak sa mi to páči. Kreativita je vo svojej podstate veľmi intímna a hlboká vec. Je to ponorenie sa do seba, zrod novej inšpirácie, myšlienky, nápadu, slova. Otvoriť sa tvoreniu je pre mňa to isté, ako otvoriť sa svetu. Dovoliť si byť videná, počutá je odvážne a vo svojej odvahe nahé, veľmi zraniteľné, pokiaľ ideme naozaj s kožou na trh a dovolíme si odhaliť svoju inakosť. Schopnosť tvoriť v každej dobe vnímam ako dar, ktorý je dostupný úplne každému. Stačí mať odvahu sa tej kreativite otvoriť. O tomto sa dá zrejme rozprávať dlho, je to vznešená téma a zároveň krásna skutočnosť, ktoré mám na tomto svete tak rada.

Len sila, ktorá vyviera z lásky, je skutočná.

Ako vnímaš celosvetové dianie okolo nás?

V momentálnej situácii, ktorá tu teraz panuje, je to veľmi náročná otázka. Celosvetové dianie napriek tejto komplikovanosti vnímam ako cestu k nájdeniu skutočných hodnôt, k zvnútorneniu sa, k väčšej vďačnosti za všetko, čo máme, a vnímaniu slobody ako veľkého daru. Zároveň je o návrate lásky, o láske a svetle. Momentálne dianie poukazuje na potrebu odvážne nachádzať svoju vlastnú silu a zároveň rešpektovať hranice toho druhého. Úcta a rešpekt sú základné hodnoty lásky a zároveň ľudskej zrelosti. Obrovská téma v dobe, v ktorej žijeme, je prijatie zodpovednosti. Zodpovednosť pokladám za najvyššiu podobu lásky. Hlboké prijatie zodpovednosti znamená skutočné autentické, vedomé, kreatívne i zrelé bytie „tu a teraz“. Veľmi si prajem, aby nás transformácia, ktorá sa teraz celosvetovo deje, priviedla k väčšej slobode bytia, väčšej schopnosti sa prepájať a spolupracovať a nie naopak. Sloboda je o tvorení, láske, láskavosti, prirodzenom rešpekte toho druhého, zdravých hraniciach a radosti z našej individuálnosti. Ja tvorím, mám radosť zo svojej práce a teší ma, že tvoríš aj ty. Doprajem ti rovnakú radosť. Keď sa toto stane skutočnosťou, poviem si, že žijeme v zdravej spoločnosti.

Čo pre teba znamená šťastie?

Šťastie je vedieť, kam patríme. Šťastie je stretnúť dobrého človeka. Dobrý človek sa vedome nestáva súčasťou ublíženia druhému človeku, ale najmä prostriedkom na vrátenie dobrého. Radosť a svetlo je pre mňa podstatnou esenciou života. A keď dokážeme mať odvahu zvoliť vo svojom živote svetlo, máme odvahu byť šťastní. Šťastie je žiť svoje sny a cítiť radosť zo snového radostného tvorenia tých ostatných. Zároveň je šťastím dať miesto vo svojom živote aj celej ďalšej škále emócií, ktoré k nám v živote prirodzene patria, ako je smútok, strach či bolesť. Šťastie v živote je i vyrovnať sa so strachom zo smrti. Šťastie je uvedomiť si, že naša duša presahuje hranice nášho tela. Šťastie je pre mňa v živote esencia, ktorá nie je „náhoda“. Hlbokou radosťou v živote je jej vedomé živé tvorenie.

Ako by vyzeral raj podľa teba?

V podstate som odpovedala v predchádzajúcej otázke. Raj je žiť svoje sny a našu silu používať na splnenie svojich najkrajších snov. Raj je byť láskavý, autentický a pravdivý najmä sám k sebe.

otázky: Katarína Koledzai
www.rajskazahrada.sk
 
Tags: No tags

Comments are closed.