Dobrý deň, mám veľmi rada indickú kuchyňu, čím štipľavejšie, tým lepšie. Je to v poriadku?

Asi vás veľmi nepoteším, no nie je to úplne v poriadku. Hneď vám aj vysvetlím prečo. Aby sa naše telo cítilo dobre, malo by fungovať v určitej harmónii. Fyzickej, duševnej, emočnej… Akékoľvek extrémy ho z tejto rovnováhy vychyľujú. Otázne je, či sú to extrémy príležitostné alebo pravidelné.

Tie občasné väčšinou vieme celkom rýchlo a ľahko vybalansovať, i keď niekde sa to vždy prejaví. Možno to bude znieť trochu drasticky, no rada to prirovnávam k vytváraniu si určitých rezných rán na svojom tele (pretože tak to ľudia rýchlo pochopia). Predstavme si, že v ruke máme žiletku (nejaké nezdravé extrémne jedlo) a občas sa s ňou porežeme. Rana sa síce zahojí, lebo je malá a nebude ďalej živená, no na tele vznikla – zanechala nejakú škodu. Keď sa však porežeme každý deň, rany sú hlboké, stále otvorené a veľmi ťažko sa hoja. Telo je z nich veľmi oslabené, vyčerpané, ubolené. A tak je to aj v prípade pravidelnej dlhodobej konzumácie extrémnych pokrmov, ako sú napr. pikantné jedlá.

Ako prvé vám odporúčam hľadať príčinu, prečo sa vám toľko štipľavého žiada. Z pohľadu výživy a balansovania energií to bude s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že máte vo svojej strave niečo silno zachladzujúce či zvlhčujúce. Môžu to byť napr. sladkosti, veľa surového ovocia (najmä exotického), surové šaláty alebo sladko-kyslé mliečne výrobky (mlieko, jogurty a pod.). Telo potrebuje ich vplyv vyrovnať, tak si vypýta niečo veľmi prehrievajúce a vysušujúce – vo vašom prípade pikantné indické jedlá. Zaujímavosťou je, že častokrát býva v indickej kuchyni pripravený pokrm tak, že v sebe obsahuje obidva tieto extrémy – napr. sladko-pikantný dhal v mlieku. Po odstránení druhého extrémneho pólu vo vašej strave, by sa vám mala začať znižovať chuť na štipľavé jedlo.

Pokiaľ nič z vyššie spomenutých chladivých potravín nekonzumujete, príčinou môže byť aj výrazne oslabené hrubé črevo, zahlienené pľúca či premnožená kvasinka v tele. Každý z týchto problémov môže mať viacero príčin – cez stravu, často prekonané vírusové ochorenia (napr. aj kovid), oslabenú imunitu, nedostatočný pohyb, častý pocit žiaľu a smútku. Príčina môže byť aj psychosomatikého pôvodu.

Častá konzumácia pikantných jedál vysušuje vaše telesné tekutiny, čím sa oslabuje jin skoro všetkých orgánov, no najmä pľúc. Môže sa to prejaviť suchým kašľom, suchou pokožkou či očami, vaginálnou suchosťou, zápchou, svrbením, palpitáciami a búšením srdca, častou potrebou pitia studených nápojov či inými problémami. Okrem toho prináša štipľavé jedlo do tela veľmi veľa ohňa, čo v preklade znamená ideálne pole pre vytvorenie zápalu.

Nehovorím, že indická kuchyňa nie je dobrá. Treba si však vyberať pokrmy, ktoré v sebe nemajú extrémnu energiu. Preferujte jedlá iba jemne pikantné až nepikantné, využívajte skôr sladké a horkasté koreniny Indie a hlavne ich nejedzte každý deň. Nie sme Indovia, preto aj niektoré jogínske polohy nie sú pre naše telo vhodné, tak ako pre nás nie je vhodný pokrm označený troma čili papričkami.

Monika Hodásová

www.monikahodasova.sk

 

Tags: No tags

Comments are closed.