Cícerový prívarok s brokolicovými plackami

Cícerový prívarok s brokolicovými plackami

Omáčka: nakladaný cícer, ryžová (alebo klasická, či sójová) smotana, cesnak, kešu, mrkva

Brokolicové placky: brokolica, hladká múka, 1 vajíčko

Nekvasené chlebové placky:
hladká múka (môže byť špaldová), soľ, voda

Omáčka: Cesnak opražíme na kokosovom oleji, posolíme, aby nezhorkol. Pridáme nakrájanú mrkvu a kešu, ešte chvíľu opražíme a zalejeme troškou vody, aby sme zastavili pražiaci proces. Medzitým rozpučíme vidličkou väčšiu časť cíceru (zvyšok necháme vcelku) a pridáme na panvicu k ostatným ingredienciám. Zamiešame, posolíme, okoreníme a necháme pod pokrievkou prevariť asi 20 minút, aby sa všetko krásne spojilo. Na záver pridáme smotanu a trošičku citrónovej šťavy, aby omáčka dostala i jemne kyslú chuť.

Placky: Brokolicu predvaríme (ideálne na pare), nakrájame na drobnejšie kúsky, pridáme vajíčko, múku, soľ a vytvarujeme placky, ktoré opekáme na oleji z oboch strán do zlatista.

Chlieb: Cesto je dobré pripraviť si ako úplne prvé, aby malo čas chvíľku si „oddýchnuť“. Lepšie sa s ním potom pracuje. Zamiesime hladkú múku s trochou vody, posolíme – malo by vzniknúť husté cesto tvarovateľné rukou (nie tekuté). To miesime asi 10 minút, potom uložíme. Po cca 20 minútach urobíme malé bochníčky, ktoré rozvaľkáme na pomúčenom podklade na tenké placky. Tie nasucho opekáme na panvici z oboch strán.

Zemiaková baba

Ingrediencie: zemiaky (asi 5 veľkých kusov), hladká múka, pór, 2 menšie jablká, slaninka, syr na strúhanie, smotana ryžová

Zemiaky ošúpeme a uvaríme, roztlačíme, pridáme soľ a múku. Rozdelíme na dve časti.
Na panvici opražíme slaninku, dáme ju von a vo výpeku opražíme jablká, pridáme najemno nakrájaný pór a chvíľku opekáme. Podlejeme 2 lyžicami vody, aby sme zastavili smažiaci proces a zakryjeme pokrievkou. Dusíme cca 10 minút. Potom pridáme dve lyžice múky a smotanu, zamiešame. Vznikne hustá krémová omáčka. Pridáme slaninku.
Medzitým hlbokú zapekaciu misu potrieme maslom, dno vystelieme časťou zemiakovej kaše s múkou (asi 1 cm hrubá vrstva ako na spodok koláča). Na to nalejeme omáčku, posypeme syrom a zakryjeme druhou časťou zemiakovej kaše, ktorú sme predtým rozvaľkali na papieri na pečenie na centimeter hrubú placku.
Dáme zapiecť do trúby na 40 minút na 160 °C. Je to naozaj fantastická dobrota.

Prajeme vám dobrú chuť!

Cícerový dhal s karfiolom

Potrebujeme
cícer v náleve
karfiol
vege párok alebo salámu (nie je nevyhnutné)
cesnak, cibuľu
ryžovú smotanu (stačí polovica)
soľ, citrón

Príloha: opekané batáty, zemiaky a kimči

Na wok panvici jemne opečieme nakrájanú cibuľku, neskôr cesnak – posolíme ho, aby nezhorkol. Pridáme vopred uvarený a na na malé ružičky rozobratý karfiol. Premiešame, pridáme cícer – polovicu nálevu roztlačíme vidličkou, ostatné necháme vcelku. Zalejeme vodou, jemne posolíme, zakryjeme pokrievkou a dusíme. Stačí 10 až 15 minút, nech sa suroviny pekne spoja, nakoľko karfiol je už uvarený a cícer v náleve mäkký. Pridáme smotanu. Dochutíme podľa chuti – posolíme, okoreníme a pridáme pár kvapiek citrónu alebo umeboshi octu. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju smotanou. Ak je riedka, odporúčam ryžovú alebo pšenovú instantnú kašu na zahustenie (rýchle a účelné). Ako príloha sú vynikajúce pečené zemiačky a batáty.
Dobrú chuť.

Tags: No tags

Comments are closed.