Cícerový modranský dhal

Cícerový modranský dhal

Suroviny
nakladaný cícer, červená šošovica, 4 mrkvy, jedna menšia cukina, strúčik cesnaku, kešu orechy,
ryžová alebo iná smotana; na dochutenie soľ, citrón a kurkuma

Vo wok panvici opečieme na plátky nakrájaný cesnak, v procese opekania posolíme. Pridáme kešu oriešky a mrkvu (2 mrkvy nakrájame a 2 nastrúhame) a chvíľku restujeme. Dodáme cukinu, zasypeme cca dvomi hrsťami červenej šošovice, zalejeme vodou a pridáme pol lyžičky kurkumy (ak máme zeleninový vývar, môžeme ho použiť). Zakryjeme pokrievkou a necháme uvariť do mäkka (cca 20 minút). Keď je šošovica mäkká, odstavíme z plameňa, pridáme smotanu, dochutíme soľou a citrónom. Finta na lepšie zahustenie – raz zamiešame ručným mixérom. Iba jemne pár otáčok, malá časť sa rozomelie a vytvorí prirodzenú zahustenú omáčku.

Príloha
Batáty a na kolieska nakrájanú červenú repu uložíme na plech (použijeme papier na pečenie), potrieme olivovým olejom, posolíme (ideálna zmes Gomasio) a pečieme 25 minút.

Dobrú chuť. ☺

Tortilla à la „čo dom dal“

SO. jedlo na večer? Niet chutnejšieho pokrmu hladných zamestnaných nekuchárov ako zapečená tortilla s rôznymi drobnosťami z chladničky, ktoré sa tam vždy záhadne nachádzajú. Môžu to byť kúsky syra, načatá kukurica, sójové párky, pesto, nátierka, bryndza… Základom je tortilla, potom to už ide „samo“.
Tentokrát sme ju naplnili tofu salámou, ktorú sme predtým nahrubo nastrúhali a opiekli na troške oleja. Tortillu sme najskôr potreli pestom z medvedieho cesnaku s orieškami, ktoré bolo ešte od jari odložené v chlade, následne posypali opečenou tofu salámou, veggie syrom (môže byť aj feta alebo iný druh podľa chuti) a kukuricou. Potom sme ju preložili na polovicu a opiekli z oboch strán. Ľahké, chrumkavé a chutné jedlo je za pár minút na svete.

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.