Chrípka a homeopatická liečba

Každé ochorenie vzniká a vyvíja sa na energetickej úrovni. To znamená, že človek má k danému ochoreniu vnútorný sklon. Rovnako je to aj s chrípkou. Baktérie ani vírusy nie sú vlastnou príčinou ochorenia. Tieto mikroorganizmy sa iba dostávajú na choré orgány a parazitujú na nich. Podobne ako červy parazitujú v chorom čreve. Skutočne zdravého človeka sa nedotknú žiadne baktérie ani vírusy. Ak má však organizmus oslabenú životnú silu, ľahšie podlieha vírusovým a bakteriálnym ochoreniam.

Pri úplnej strate životnej sily (smrti) napadnú organizmus hnilobné baktérie a celkom ho rozložia. Dôležitú rolu zohráva aj psychika, vplyv prostredia a spoločnosti. Každé slovo nesie v sebe informáciu, ktorá je schopná zapísať sa do podvedomia a narušené podvedomie negatívne spätne ovplyvňuje odolnosť celého organizmu.

Klasická medicína vníma chorobu ako hrozbu. Choroba je niečo zlé, čo prichádza zvonku a musí sa proti nej bojovať. Baktérie a vírusy musíme zabiť: buď ony, alebo my. Sú ľudia, pre ktorých choroba predstavuje takú veľkú hrozbu, že aj keď sú zdraví, neustále majú obavy o svoje zdravie. Takéto vnímanie choroby denne ovplyvňuje milióny ľudí. Boja sa chrípky, osýpok, rakoviny. Vždy je tu niečo, proti čomu treba bojovať. Tieto informácie sú „nákazlivé“ a jediné, čo v ľuďoch vyvolávajú, je strach a vystrašený človek podľahne ochoreniu oveľa ľahšie. Chrípkové vírusy sú pomerne silné a stačí mierna nerovnováha organizmu, nedostatok spánku, únava, vyčerpanie alebo viac stresu a naše telo sa stane ideálnym prostredím pre ich množenie. Homeopatická liečba je ideálna pri liečbe všetkých vírusových ochorení. Posilní obranyschopnosť, nabudí organizmus a ten sa vylieči. Všetko je to o pohľade, informovanosti a našom vnútornom nastavení.

Ak sa vám dostal strach „pod kožu“, všade vidíte možnú hrozbu z vírusov a baktérií, je to len stav mysle, ktorý zodpovedá homeopatickému lieku Arsenicum album.

Arsenicum album

Kľúčovým slovom lieku Arsenicum album je fyzická neistota, ktorá sa prejavuje ako neopodstatnený strach z chudoby a nedostatku a vedie k šetrnosti, lakomstvu a zhromažďovaniu nepotrebných vecí. Hlavným prejavom tejto neistoty je hypochondria. Strach z ochorenia môže viesť k posadnutosti osobnou hygienou a stravou. Keď je človek chorý v stave arsenica, berie to veľmi vážne. Aj pri obyčajnej nádche sa snaží dodržať liečbu, pretože hrozí niečo vážne, možno aj smrť! Preto aj pri prechladnutí a kašli zažíva obrovský strach a potrebuje uistenie od odborníka, že nemá žiadnu smrteľnú chorobu. Už aj tie najnepatrnejšie symptómy ho prinútia absolvovať množstvo vyšetrení – pre istotu. Arsenicum album je jedným z hlavných „úzkostných“ liekov. Príležitostne sa môže objaviť úzkosť ako iracionálny strach z toho, že sa míňajú peniaze, že vyrážka, ktorú má dotyčný na ruke, je zhubná alebo ak deti zakašlú, znamená to, že majú vážnu chorobu. Preto sa snažia svoj život držať pevne v rukách. Majú sklon k sebadisciplíne a poriadkumilovnosti. Vždy musí byť všetko čisté, vydezinfikované a sterilné. Ich hlavné heslo by mohlo byť: čistota pol života.

V akútnej homeopatii je to dôležitý liek pri tráviacich problémoch, črevných virózach, hnačkách, otravách jedlom. Arsenicum album je často indikovaný liek aj pri prechladnutiach, chrípkach, alergiách, zápaloch hrdla, kožných problémoch. Ide aj o dôležitý protirakovinový liek. Všetky ochorenia arsenica sú sprevádzané úzkosťou a strachom o zdravie a výraznou zimomravosťou. Arsenicum album je vhodný aj ako prevencia pred chrípkou, prípadne koronavírusom, ak sa objavil strach a úzkosť z možnej nákazy. Už samotný strach a úzkosť sú indikáciou pre tento liek.

Arsenicum album bol genus epidemicus – hlavný liek španielskej chrípky, na následky ktorej zomrelo okolo 10 miliónov ľudí na konci 1. svetovej vojny. Niektoré zdroje uvádzajú dokonca až 60 miliónov. Homeopatia bola pri liečbe tejto epidémie veľmi úspešná. Táto informácia ale bežne dostupná nie je. Dorothy Shepherdová, anglická lekárka, liečila okolo 150 ľudí, ktorí ochoreli na španielsku chrípku, a nemala žiadny smrteľný prípad. Šlo o ľudí bohatých aj chudobných, mladých aj starých, mužov aj ženy. A výsledky boli úžasné. Pritom si prípady nevyberala. Keď ich videla po prvý raz, stav niektorých bol veľmi vážny, mali vysokú teplotu a postihnuté priedušky. Stav iných bol zas ľahší, ale aj tak skoro u všetkých do dvadsiatich štyroch až štyridsiatich ôsmych hodín teplota klesla. Zo všetkých týchto pacientov nikto neumrel. Dokonca sa nevyskytli ani nijaké komplikácie. V mnohých prípadoch pomohol Arsenicum album v minimálnej dávke, ale to ešte neznamená, že tento liek je vhodný pri každej epidémii chrípky.

Ak si uvedomíme, aká bola životná situácia ľudí v tom období, pochopíme, prečo došlo k takej obrovskej epidémii. Počas 1. svetovej vojny prišla hádam každá rodina o svojich najbližších. Smútok prevládal nad ostatnými emóciami. Ťažko bolo zostať šťastným a spokojným človekom. Okrem toho ľudia mali čo robiť, aby nezahynuli od hladu. Ich zdravie bolo podlomené. Všade sa šíril strach a úzkosť z budúcnosti a z nedostatku. Veľmi dobre vieme, aké silné môže byť kolektívne vedomie ľudstva. Veľké množstvo ľudí oslabených vojnou odišlo jej vinou z tohto sveta. V takých ťažkých podmienkach a v takej silnej energii sa objavil chrípkový vírus H1N1, ktorý mal ideálne podmienky pre svoje množenie a rýchle šírenie. Ak si uvedomíme všetky fakty, pochopíme, čo znamená vnútorný sklon pre dané ochorenie. Ak človek nie je energeticky naladený na chorobu, žiadny vírus ani baktéria nebude mať šancu sa v ňom uchytiť. V prípade španielskej chrípky išlo o reálny a prežitý strach z budúcnosti, strach, o ktorom v súčasnej dobe môžeme mať len tušenie. Preto epidémie v súčasnosti nemôžu dosiahnuť také obrovské rozmery. Strachy súčasných ľudí sú len výplodom psychiky, nie realitou ako ešte v minulom storočí.

Liečila som už stovky prípadov chrípky. Opíšem svoje vlastné ochorenia. V minulosti ich bolo oveľa viac, v poslednej dobe približne raz za 4 až 5 rokov, ak nerátam bežnú nádchu raz za rok. Aj posledná chrípka spred asi troch mesiacov bola veľmi slabá, ale priniesla mi mnohé nové uvedomenia. Zažila som dokonca radosť z choroby! Áno, aj keď to môže znieť čudne. Už asi dva mesiace pred jej vypuknutím som sa necítila celkom komfortne, aj keď na psychickej úrovni som nič špeciálne nevnímala. Bola mi zima, chlad som cítila až v kostiach. Dokázal ma zahriať len intenzívny pohyb. Tento dva mesiace trvajúci stav ustúpil po homeopatickom lieku Gelsemium sempervirens, ktorý som si naordinovala na akútny stav sprevádzaný miernou slabosťou, bolesťou tela a výraznou zimomravosťou. Keď som si to uvedomila, pocítila som skutočnú radosť z choroby. Pochopila som, čo je vnútorný sklon k chorobe aj pri bežných virózach. Ten sa v organizme často môže vyvíjať dlhú dobu už pred jej skutočným vypuknutím. Homeopatický liek pôsobil na energetickej úrovni, odstránil môj vnútorný sklon k ochoreniu a zároveň aj obrovskú zimomravosť. V celom tele som pocítila teplo. Vnútorná energia sa znásobila a ja som bola vďačná za toto akútne ochorenie! Uvedomila som si skutočnosť, že vírusy nás vlastne liečia. Ukážu nám naše slabé miesto. Len na nás záleží, ako tento stav pochopíme.

Homeopatické lieky mi pomohli veľakrát. Spomínam si na situáciu asi spred 14 rokov. Chrípka ma prinútila ležať v posteli. Bolelo ma celé telo, hlava, mala som vysokú horúčku. Bola som z toho nešťastná, možno trochu podráždená, pretože nasledujúci deň som chcela ísť na víkendový homeopatický seminár. Ale nebola som schopná ani vstať z postele. Vtedy som si uvedomila, že keď ležím bez pohybu, necítim takmer žiadnu bolesť hlavy ani tela. Pokúsila som sa vstať s myšlienkou, že idem niečo robiť. Keď mi nič nie je, nebudem tu predsa takto nečinne ležať. Pokus bol neúspešný. Pri najmenšom pohybe sa mi všetky bolesti vrátili v plnej sile. V tom momente som vedela, že potrebujem homeopatický liek Bryonia alba, pre ktorý je typický symptóm zhoršenie každým najmenším pohybom. Samozrejme, že veľmi rýchlo zabral a nasledujúci deň som sa mohla vzdelávať s pocitom sily a energie. Po chrípke nebolo ani stopy a opäť som sa cítila ešte lepšie ako pred chorobou. Homeopatická liečba je veľmi rýchla v prípade, ak podáme pri akútnom stave similimum. Avšak aj keď homeopatický liek rýchlo navráti zdravie, vhodné je ešte niekoľko dní neprepínať svoje sily.

V minulosti som každé svoje ochorenie vnímala ako osobné zlyhanie. Liečiteľ, homeopat, lekár predsa nemôže byť chorý! Už si to dávno nemyslím. Všetci sme len ľudia a máme svoje pocity a problémy.

Aké sú psychické príčiny chrípky?

Človek sa cíti zraniteľný, unavený, krehký. Premáha ho negativita okolitého sveta. Má pocit, akoby musel niesť ťažké bremená, ktoré nezvláda. Cíti sa znevažovaný. Vo vnútri má zmätok a chaos. Potrebuje voľný čas sám pre seba. Jednoduché a pochopiteľné vysvetlenie. Takže aká by mala byť prevencia? Prežívať radosť každý deň, byť vďačným za to, čo máme, urobiť si chvíľku len pre seba a menej bremien nakladať na vlastný chrbát. A viac sa usmievať úsmevom, ktorý je skutočný, pravý a vychádza z vnútra našej bytosti.

Mgr. Silvia Trojanovská
www.homeopatia4u.com
www.homeopatia.sk

Prehľad základných homeopatických liekov pri liečbe chrípky

Oscillococcinum:

Liek je vhodný pri začínajúcej chrípke alebo ak nemáme výrazné symptómy indikujúce iný liek. Oscillococcinum sa vyrába zo srdca a pečene pekinskej kačice, ktoré sú nositeľom každého známeho vírusu chrípky v tráviacom trakte.

 
Gelsemium sempervirens:

Prevláda veľká únava, slabosť, pocit ťažoby v celom tele, ťažké viečka a polootvorené oči. Chýba smäd. Zimnica stúpa a klesá po chrbtici. Výrazná je bolesť hlavy v záhlaví, túžba pokojne ležať kvôli veľkej únave a vyčerpanosti.

 
Bryonia alba:

Výrazné bolesti tela sa zhoršujú pri akomkoľvek pohybe. Pery sú suché až popraskané, typický je suchý kašeľ a veľký smäd. Chorý je podráždený a nechce mať okolo seba ľudí, radšej je sám a leží bez pohybu. Bolesť hlavy je zhoršená aj malým pohybom, chôdzou a pohybom očí.

 
Aconitum napellus:

Tento liek je zvlášť účinný počas prvých 24 hodín horúčky. Horúčka sa objaví po pobyte v chlade alebo na studenom, suchom vetre, alebo po duševnom šoku. Prítomná môže byť zimnica a studený pot. Chrípka nastupuje náhle a veľmi intenzívne, s horúčkou, úzkosťou, stiahnutím zreníc a veľkým smädom.

 
Belladonna:

Rýchly nástup vysokej teploty, horúca, červená tvár, prekrvené a červené sliznice, sklovité oči, studené končatiny. V typických prípadoch majú pacienti v noci divoké sny.

 
Nux vomica:

Prítomná je zimnica, bolesti hlavy spojené s precitlivenosťou na zvuk, jasné svetlo, pachy a tráviace problémy. Človek je často veľmi podráždený, hnevlivý, stav sa mu zhoršuje pri námahe a chladom. Symptómy sa často objavia po prepracovaní a nedostatku spánku.

 
Eupatorium perfoliatum:

Chrípka sa často začína zimnicou a smädom a následnou vysokou horúčkou. Nastupujú bolesti svalov, kostí a očných gúľ s ťažkým pocitom v hlave. Bolesti sú lokalizované najčastejšie v nohách alebo v chrbte. Chorí ich vnímajú akoby im mali prasknúť kosti alebo akoby mali dolámané kosti.

 
Rhus toxicodendron:

Horúčka spojená s bolesťami svalov a kostí, ktoré sa zhoršujú pri prvom pohybe, ale zlepšujú sa pri ďalšom hýbaní sa. Veľký nepokoj, najmä v noci v posteli.

 
Arsenicum album:

Dôležitý liek na črevnú chrípku s nauzeou a vracaním. Citlivosť na chlad a zhoršenie chladom. Prítomný je veľký smäd, nepokoj, úzkosť, strach zo zhoršenia stavu a celkové zhoršenie po polnoci.

 
Sulphur:

Chrípka, ktorá trvá dlho a pretrvávajú príznaky. Pocit tepla s potením, nízka teplota a červené sliznice. Zhoršenie teplom a po kúpeli.

 
Phosphorus:

Horúčku spojená s ľahkým začervenaním tváre, slabosť a závraty. Prítomné sú bolesti hlavy, zachrípnutosť, bolesti hrdla a kašeľ. Človek, ktorý potrebuje tento liek, túži po spoločnosti. Ak máte pochybnosti pri výbere lieku, poraďte sa so svojím homeopatom.

Tags: No tags

Comments are closed.