Chlebík Bon Žúr

Chlebík Bon Žúr
Za tento skvelý recept ďakujeme Kamile, majiteľke krásnej kaviarne Bon Žúr v Pezinku.
Jednoduchý, chutný a rýchly.

Ingrediencie:
720 g hladkej špaldovej múky
700 ml vlažnej vody
1 kocka čerstvého droždia
2 lyžičky soli
4 lyžičky rasce
podľa chuti slnečnicové semienka, oriešky

Droždie rozpustíme vo vlažnej vode. V miske na kysnutie odvážime múku, pridáme soľ, rascu, oriešky, na záver vodu s droždím. Poriadne vymiešame – cesto je dobre vymiešané, keď „odskakuje“ od steny misky. ☺ Medzitým rozohrejeme rúru na 230 °C, zapekaciu misu na chlieb necháme zohriať vo vnútri. Chlieb kysne cca hodinu, potom cesto vylejeme do zapekacej misy, ktorú sme horúcu potreli olejom – je to dôležité, aby sa dal chlebík pekne ľahučko vybrať a nepripiekol sa ku krajom. Pečieme ho zakrytý 30 minúť pri teplote 230 °C, potom odkryjeme a 10 minút dopekáme do hneda.

Batátová krémová polievka

Ingrediencie:
2 – 3 veľké batáty
ryžová alebo iná rastlinná smotana
2 strúčiky cesnaku
menšia cibuľa
čerstvý zázvor
soľ, citrón
olivový olej, maslo

Batáty ošúpeme – šupky nevyhadzujeme, potrieme ich olejom, posypeme soľou a obľúbeným korením (napr. gomasio), rozložíme na papier na pečenie a dáme do rúry. Pečieme do chrumkava.
Cibuľu opečieme na masle, pridáme cesnak, posolíme, aby zostal sladký. Pridáme zázvor, batáty a zalejeme vodou – nie veľa, kúsok nad suroviny. Varíme do mäkka, na záver posolíme, pridáme smotanu a trochu citrónu na vyváženie chutí. Už nevaríme, ale rozmixujeme do hladka.
Na tanier pridáme chrumkavé upečené šupky batátov.

Tags: No tags

Comments are closed.