Chlebík Bon Žúr Za tento skvelý recept ďakujeme Kamile, majiteľke krásnej kaviarne Bon Žúr v Pezinku. Jednoduchý, chutný a rýchly.
Ingrediencie: 720 g hladkej špaldovej múky 700 ml vlažnej vody 1 kocka čerstvého droždia 2 lyžičky soli 4 lyžičky rasce podľa chuti slnečnicové semienka, oriešky
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode. V miske na kysnutie odvážime múku, pridáme soľ, rascu, oriešky, na záver vodu s droždím. Poriadne vymiešame – cesto je dobre vymiešané, keď „odskakuje“ od steny misky. Medzitým rozohrejeme rúru na 230 °C, zapekaciu misu na chlieb necháme zohriať vo vnútri. Chlieb kysne cca hodinu, potom cesto vylejeme do zapekacej misy, ktorú sme horúcu potreli olejom – je to dôležité, aby sa dal chlebík pekne ľahučko vybrať a nepripiekol sa ku krajom. Pečieme ho zakrytý 30 minúť pri teplote 230 °C, potom odkryjeme a 10 minút dopekáme do hneda.
Batáty ošúpeme – šupky nevyhadzujeme, potrieme ich olejom, posypeme soľou a obľúbeným korením (napr. gomasio), rozložíme na papier na pečenie a dáme do rúry. Pečieme do chrumkava. Cibuľu opečieme na masle, pridáme cesnak, posolíme, aby zostal sladký. Pridáme zázvor, batáty a zalejeme vodou – nie veľa, kúsok nad suroviny. Varíme do mäkka, na záver posolíme, pridáme smotanu a trochu citrónu na vyváženie chutí. Už nevaríme, ale rozmixujeme do hladka. Na tanier pridáme chrumkavé upečené šupky batátov.
Táto webová stránka používa cookies, aby sme vám mohli poskytnúť čo najlepší používateľský zážitok. Informácie o súboroch cookie sa ukladajú vo vašom prehliadači a vykonávajú funkcie, ako je rozpoznanie vás, keď sa vrátite na našu webovú stránku, a pomáhajú nášmu tímu pochopiť, ktoré časti webovej stránky sú pre vás najzaujímavejšie a najužitočnejšie.
Nevyhnutne potrebné súbory cookie
Nevyhnutne nevyhnutné súbory cookie by mali byť vždy povolené, aby sme mohli uložiť vaše preferencie pre nastavenia súborov cookie.
Ak zakážete tento súbor cookie, nebudeme môcť uložiť vaše preferencie. To znamená, že zakaždým, keď navštívite túto webovú stránku, budete musieť znova povoliť alebo zakázať súbory cookie.