ČAROkruhy v znamení zvieratníka

Apríl 2023

BÝK, dávam ti venušanský dar stability, kvality a luxusu vo všetkých rovinách žitia. Prečo venušanský? Pozri na Alexandrin obraz. Venuša, planéta lásky, tancuje nežný tanec na býčej hlave. Vie, že je v bezpečí aj v náročných pozíciách. Vie, že situácia pozemsky logicky nelogická je. Napriek tomu si vytvorila bublinu dôvery a tancuje, vlní sa, ponúka krásu i ladnosť tela. Luxus danej chvíle. Spojenie ženskej a mužskej energie v jeden harmonický celok. Ona ladnosť, on bezpečie. Ona pohyblivosť, on stabilita. Ona neuchopiteľná, on silne v hmote. Obaja spojení tenkými vláknami dôvery, radosti, sily, múdrosti vekov. Venuša a Býk, obaja jedno sú. Dávam ti, Býk, aj dar pohybu. Nie však obyčajného. Každé znamenie zverokruhu si nesie svoj originálny pohyb. Ty sa pred každým krokom stíšiš. Dáš si čas. Precítiš situáciu i budúce došliapnutie. Pôjdeš na istotu, ktorá v pozemskom svete neexistuje, no pamätáš si ju niekde v hĺbke svojich buniek. Vieš, že krokom vedľa si už mnohokrát stratil život, že stačilo malé zaváhanie a nebol si. Teraz to bude inak – viac uvažovania, viac preciťovania, viac napojenia na zdroj, viac času na každý krok. Čo na tom, že svet chce rýchlosť, že svojou rýchlosťou sa ženie do chaosu a krízy? Rýchlosť a askézu už máš za sebou z mnohých zrodení. Pre teba dnes pokojný krok znamená šťastný život. Nech sa tak stane.
S láskou slovom Sarita, obrazom Alexandra Hudecová

Baran

Baran, vieš si predstaviť, že Indiáni majú pre tvoje znamenie totemové zviera Sokola? Vieš – nevieš? Vonkajšia podoba sa s tebou nezhoduje, ale my si už niekoľko rokov v ČAROkruhoch v znamení zvieratníka svietime na súvislosti, tak počúvaj: napríklad – jeho viera v úspech je neochvejná. Čo si zaumieni, za tým ide. Svojho cieľa sa nikdy ľahko nevzdáva. Ako ty? Sokolí ľudia vraj neznášajú pretvárku, leňochov, prospechárov. Majú radi otvorenú, férovú hru, pritom sami sú veľmi inteligentní, prefíkaní. Ako ty? Občas môžu pôsobiť sebecky, dá sa im vytýkať, že nie vždy s dostatočnou pozornosťou počúvajú druhých. Sokolí ľudia sú dravci a aj v láske chcú všetko hneď. Aj ty? Majú dar sily, ale vedia s ňou pracovať uvážlivo. Negatívnou stránkou sokolích ľudí môže byť práve využitie vlastnej sily na sebecké ciele. A teraz k máju: spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a hoci každý spln je pre mnohých náročný, tento v Škorpiónovi môže byť ešte náročnejší. Najmä ak si pestuješ v sebe chaos a stres. Výraznejšie v hre je aj Urán s Merkúrom – spojenie, ktoré môže priniesť nečakané prekvapenie cez nejaké informácie. Nov bude 19. 5. v Býkovi, pôjde o hmotu, bývanie, prácu a oceňovanie v nej. Prosím, netlačiť na pílu. Čo má prísť, príde. Indiánske totemové zviera pre Barana: sokol.

 

Býk 

Býk, u Indiánov si Bobor. Páči sa ti to? Páči – nepáči, je to tak. Vnútorné nastavenia býka a bobra sú podobné. Napríklad: o bobrovi sa hovorí, že sa pozerá príliš do zeme, a preto si ani nevšimne nebo nad hlavou. Bobrí ľudia sú prevažne veľmi realistickí a praktickí. Ako ty? Severoamerickí Indiáni veria, že matka Zem stvorila bobra, aby ľuďom ukázal, ako sa o ňu majú starať. Bobor si z prírody berie materiál na stavbu svojich príbytkov a hrádzí, ale nedrancuje ju. Býk i bobor s radosťou berú, ale nie za každú cenu. Ako to máš ty? Nemilujú rýchle rozhodovanie a náhle zmeny. Pokiaľ si osvoja nejakú myšlienku či nápad, je pre nich akákoľvek zmena zložitá a nepríjemná a bývajú konzervatívni. Slúži im ale ku cti, že nemenia ciele hneď pri prvej prekážke a ich vytrvalosť sa im väčšinou vypláca. Si aj ty taký? Poďme k máju: spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a hovorí sa o ňom, že je najmagickejším splnom. U teba má vplyv na vzťahy. Všetky. Tri dni pred novom bude tiež zaujímavý deň – Jupiter prejde do tvojho znamenia a prinesie celý rad úspešných týždňov. Pamätaj však, že lenivému pečené holuby do papuľky nelietajú. A potom príde 19. 5. najzaujímavejší nov v Býkovi. To je čas na nové začiatky. Indiánske totemové zviera pre Býka: bobor.

Blíženci

Blíženci, čo máte spoločné s jeleňom? Že nič? Čítaj, ako to vidia Indiáni: vyznať sa v jeleňoch býva vraj niekedy tvrdým orieškom. Sú neopísateľní, neodolateľní, dokážu si svoje okolie ľahko získať samotným vzhľadom, úsmevom, šarmom. S ľahkosťou nadväzujú kontakty a nové známosti, radi sa predvádzajú. Často skrývajú svoje skutočné pocity, pretvarujú sa, menia svoje názory i správanie. Čo platilo včera či pred hodinou, môže byť zrazu celkom inak. Ako to máš ty? Jelení ľudia sú veľmi činorodí s vynikajúcimi pozorovateľskými schopnosťami. Sú to rodení vyslanci a diplomati s intuíciou, ktorí vedia dobre komunikovať a ľahko si ostatných omotajú okolo prsta. Milujú spoločnosť, ale aj slobodu, preto ich žiaden vzťah nedokáže zviazať. A čo konkrétne v máji? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a posvieti riadne do hĺbky. Možno budeš riešiť svoju psychickú kondíciu, možno fyzické telo. Záleží na tom, čomu si doteraz venoval pozornosť a čo zanedbával. Ak si vyrovnaný v pokoji svojho srdca, škorpiónskym splnom môžeš prejsť ľahko. Konečne – ľahkosť máš v popise práce v tomto živote. Nov bude 19. 5. v Býkovi a bude zameraný na materiálno. Máš v poriadku všetko okolo hmotných statkov? Bezpečnú strechu nad hlavou? Ak nie, do novu usporiadaj čo najviac. Indiánske totemové zviera pre Blíženca: jeleň.

Rak

Rak, v čom ste si podobní s ďatľom? Žeby v schopnosti liečiť? Indiáni totiž boli presvedčení, že ľudia, u nás narodení v znamení Raka, u nich v Ďatľovi, sú vynikajúci liečitelia, svedomití, poctiví, niekedy až so sklonom k perfekcionizmu. Sami o sebe však často pochybujú, ale nemajú v povahe sa niekomu sťažovať. Vďaka svojej plachej povahe si okolo seba vytvárajú akýsi ochranný kruh, do ktorého málokoho pustia. Napriek tomu dbajú na harmonické vzťahy s okolím, často by sa rozdali, len aby všetko okolo nich bolo v poriadku. Sedí to na teba? Ďateľ túži po bezpečí domova. V láske uprednostňuje stály vzťah, má silné rodičovské pudy. Keď sa zamiluje, je otvorený, plný lásky. Jeho starostlivosť ale môže niekedy prerásť až do „veľkej matky“, tzn. dusí svojou láskou deti či partnera. Ako v máji? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a v hre ostatných planét ti môže rozbúriť emócie. Ako na ne? Napríklad vytancuj, vybehaj, vytras ich z tela. Trasenie, TRE – uvoľnenie napätia cez sval duše, je momentálne in. Nájdi si dobrého lektora a vytras emócie až zo špiku kosti. Ak chceš. Nov bude 19. 5. v Býkovi a v znamení Raka je tiež Venuša. Vieš, čo to znamená? Ak ideš na vlne vesmíru, si neprehliadnuteľný. Si hviezda plná svetla, žiariš pohodou, láskou, vášňou. Indiánske totemové zviera pre Raka: ďateľ.

 

Lev

Lev, v našom horoskope Lev, pre Indiánov Losos. Čo majú spoločné, že sa dostali do rovnakej úrovne? Vytýčia si cieľ a nezľaknú sa žiadnej prekážky. Rovnako ako losos, ktorý sa nevzdá, kým dosiahne svoj cieľ, tak ani títo ľudia nezľavia zo svojich predsavzatí a zámerov za žiadnu cenu. Často sa púšťajú aj do riskantných a náročných projektov, v ktorých pre nich existujú iba dve varianty. Buď dosiahnu obdivuhodné výsledky a sú absolútnymi víťazmi, alebo prehrajú na plnej čiare. Nič medzi tým pre nich neexistuje. Ako to máš ty? Prednosťou týchto ľudí je ich vnútorná sila, nezdolná energia. Okoliu sa však nemusí páčiť ich nadradenosť, ilúzia neomylnosti a dokonalosti, kritiku zle znášajú. Rovnako ako sa lososy pohybujú v čistých vodách aj lososí ľudia milujú „čisté vody“. Majú radi vo všetkom jasno. Neznesú vám síce „modré z neba“, ale ak ich budete dostatočne obdivovať, zahrnú vás darmi a perlami až zo „samého dna morí“. Poďme teraz na máj: spln bude 5. 5. v šteklivom Škorpiónovi. Téma? Sexualita, ale i zvýšená intuícia a hlboké pohľady do hĺbky vlastného ja. Zároveň môžeš riešiť aj bývanie či iné záležitosti hmotného sveta. Akoby príprava na nov, ktorý bude 19. 5. v Býkovi. Zdá sa, že úspešné obdobie ťa čaká, všetko však záleží od teba. Indiánske totemové zviera pre Leva: losos.

 

Panna

Panna, vieš, čo máš spoločné s medveďom? No predsa čas svojho znamenia. U nás ty Panna, u Indiánov Medveď. Medveď je tvor s analytickým uvažovaním, spolieha sa na svoju silu a schopnosť postarať sa sám o seba. Tieto zvieratá dosahujú svoje ciele najmä vďaka tomu, že sa v živote držia reality. To im dodáva racionálny pohľad na svet, praktickosť, stabilitu, cieľavedomosť, ale aj stálosť názorov. Máš to aj ty tak? V profesijnom živote nemožno prehliadnuť ich obrovské nasadenie, pracovitosť, spoľahlivosť, majú sklon k workoholizmu. Dokážu sa prispôsobiť akejkoľvek situácii, sympatie okolia si získavajú poctivosťou, dôveryhodnosťou, lojalitou. Charakteristické je pre nich všetko si dopredu pripraviť, naplánovať, nemajú radi nečakané prekvapenia a náhody, so schopnosťou improvizácie na tom nie sú najlepšie. Tiež tak? Samotársky život im vraj nerobí veľké problémy. Májový spln by však nemal byť o samote, pretože bude 5. 5. v šteklivom Škorpiónovi a otvorí aj tému sexuality. Vieš sa uvoľniť? Odovzdať? Pustiť kontrolu a užívať si? Teraz je ten čas na mystické milovanie. Nov bude 19. 5. v Býkovi a naštartuje zmeny. Čo nechceš pustiť sám, nov zaúraduje, preto – uvoľni sa. Indiánske totemové zviera pre Pannu: medveď.

Váhy

Váhy, nielen v indiánskej kultúre, ale aj v mnohých ďalších bol havran nositeľom medicíny mágie a kúziel. Indiánske legendy rozprávajú o tom, že havrany poznajú cestu k bráne smrti. Smrť pre nich nepredstavovala koniec, ale transformáciu, ktorá nás zavedie späť domov do náručia vesmíru. Rovnováha je významnou vlastnosťou ľudí narodených v tomto znamení. Nerozdeľujú svet na dve časti, ale na každú vec sa pozerajú z mnohých uhlov a strán a zvažujú všetky alternatívy. Vedia si vážiť materiálne hodnoty, ale súčasne vedia, že nie všetko je hmotné. Nemajú radi, keď ich niekto do niečoho núti, pretože na zváženie všetkých okolností potrebujú dostatok času a tlak či pocit nutnosti ich rušia v ich svete harmónie. Majú radi pohodu, priateľskú atmosféru, krásne veci a lásku. Občas treba držať na uzde ich prebujnenú ctižiadostivosť a sklony k velikášstvu. A čo v máji? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a silne otvorí témy sexuality. Pozor však, aj Neptún, ktorý rád zahmlieva, je aktívny, takže držte sa, Váhy, pri zemi. Nov bude 19. 5. v Býkovi a môže zobudiť túžby po tom, čo nemáš. Pamätaj: túžby – súžby, ale pre teba je prioritná pohoda, a tak splň si, čo sa dá. Čo sa nedá, pusť. Indiánske totemové zviera pre Váhy: havran.

Škorpión

Škorpión, pre nás Škorpión, pre Indiánov Had. Had bol v uvažovaní západného človeka a v jeho kultúre väčšinou spájaný so symbolom diabla a dodnes v nás často pretrváva odpor k tomuto tvorovi. Opačný postoj k hadovi však zaujímala staroindická a indiánska kultúra. Had sa tešil veľkej úcte a rešpektu. Hadí ľudia majú skvelé pozorovacie schopnosti, odhad a intuíciu. Nenechajú sa oklamať žiadnym povrchným dojmom a pozlátkou. Dokážu veľmi dobre odlíšiť zlo i dobro, ale súčasne vedia, že každý zlý človek obsahuje vo svojej duši aj dobro a dobrý človek môže ukrývať temné myšlienky a pocity. Podobnú symboliku predstavuje aj hadí jed, ktorý dokáže nielen usmrtiť, ale tiež v správnom množstve a aplikácii uzdraviť. Hadí ľudia sa vraj neboja autorít ani vyhrážok. Urobia to, o čom sú presvedčení, že je správne. Sú priamočiari a každému povedia svoj názor. Vedia urobiť rozhodnutia a neboja sa za ne prijať zodpovednosť. Len pozor občas na „jedovaté hadie“ poznámky. Tie ti môžu ľahko uletieť z pusy na spln, ktorý bude 5. 5. práve v Škorpiónovi. Riadna sila! Najmä nespracované emócie vytiahne z hĺbky. Dôveruj však, ty ich v škorpiónskej liečivej múdrosti vieš spracovať. Nov bude 19. 5. v Býkovi a jeho vplyv bude dlhodobo v oblasti hmotných statkov. Indiánske totemové zviera pre Škorpióna: had.

Strelec

Strelec, v našom horoskope Strelec, u Indiánov Sova. Sova predstavovala múdrosť v mnohých kultúrach. Býva podporovateľkou čarodejníkov a čarodejníc. Rovnako je to u Indiánov, ktorí ju nazývajú „nočným orlom“. Sova je pre nich poslom múdrosti a mieru. Indiáni verili, že duch sovy je krídlami ľudského ducha. Sova charakterizuje ľudí túžiacich po poznaní, ktorí svoju múdrosť, názory a skúsenosti radi rozdávajú okolo seba. Nebažia po moci, sú mierumilovní a chcú byť svojou aktivitou prospešní. Túžia nosiť dobré správy, podieľať sa na úspechoch a oslavovať radosti života. Sova miluje slobodu a samostatnosť. To isté platí o sovích ľuďoch. Pokiaľ ich teda nebudete obmedzovať či pútať k jednému miestu a získajú pocit, že nie sú väznení, radi sa k vám budú vracať a zostanú s vami. Prednosťou sovích ľudí je schopnosť pozerať sa na bežné každodenné starosti s patričným nadhľadom. Na svete sú predsa dôležitejšie veci, ako strácať čas s malichernosťami. Soví ľudia sú fyzicky a mentálne veľmi aktívni a potrebujú k životu neustálu činnosť. Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a prináša otázky ohľadom slobody vo vzťahoch. Nov, ktorý bude 19. 5. v Býkovi, zas otázky zdravia. Indiánske totemové zviera pre Strelca: sova.

Kozorožec

Kozorožec, vieš, že ti Indiáni priradili hus, ktorú si vážili pre jej nesmiernu cieľavedomosť? Hus je vták pomerne veľký a často má kvôli svojej hmotnosti problémy vzlietnuť. Vždy to ale zvládne a dokonca vie preletieť veľmi dlhú vzdialenosť do nového domova v inej časti zemegule, odkiaľ sa vždy neomylne vráti späť na rovnaké miesto. Cieľavedomosť je preto aj dôležitou vlastnosťou husích ľudí. Nikdy sa nevzdávajú, nech už ich cieľ býva akýkoľvek, väčšinou ho dosiahnu. Dôverujú predovšetkým sami sebe, bývajú dobrými pozorovateľmi a majú skvelú intuíciu. Sú veľmi šikovní a ľahko si poradia s každým problémom. Na všetko a na každého si okamžite urobia vlastný názor. Sú praktickí a pomerne ľahko si dokážu zaistiť materiálne potreby. Bývajú veľmi dobrými partnermi pre život, ale občas majú problémy s vlastným egom. Problémy im tiež robí ukázať svoje emócie a často pôsobia navonok chladno. Aký môže byť máj? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a môže ísť o emočne veľmi náročné obdobie. Najmä nespokojnosť v osobnom vzťahu sa chystá prekypieť. Veď vieš, nespokojnosťou sa každá veľká lavína začína… posvieť si teda na nespokojnosť vo vzťahoch. Nov bude 19. 5. v Býkovi, a ak si vyriešil nespokojnosť, pokoj ťa čaká. Indiánske totemové zviera pre Kozorožca: hus.

Vodnár

Vodnár, ak nazrieš do indiánskeho kalendára, zistíš, že k tvojmu znameniu Indiáni priradili vydru. Vieš prečo? … lebo Vydra rovnako ako Vodnár symbolizuje ľudí, ktorí si s ľahkosťou a hravosťou užívajú život a zvládajú životné problémy tak, aby nikto nič na nich nezbadal. Vydro-vodnárski ľudia sú veľmi prispôsobiví, vedia sa zorientovať rýchlo v každom prostredí a situácii. Sú nielen vynaliezaví, ale majú aj dobrú intuíciu, často sú jasnovidní. Títo ľudia vraj nie sú veľmi stáli, radi skúšajú a objavujú nové veci. Majú mnoho známych a priateľov a veľmi rýchlo sa dokážu s každým skamarátiť. Neznášajú však akékoľvek obmedzenie a vyžadovanie veľkých sľubov. Spoznávaš sa v indiánskom opise? A čo v máji? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi a všetko sa to bude diať v piatok, ktorý je pod vládou Venuše. Škorpión a Venuša – dobré zoskupenie, však? Čas na lásku, milovanie, nehu. Pozor, aj závislosti z tohto spojenia vykúkajú. Napríklad: závislosť na partnerovi je rovnako deštruktívna ako akákoľvek iná závislosť. Nov bude 19. 5. v Býkovi a tiež v piatok. Keď si zas uvedomíš, že Venuša vládne aj Býkovi, tak vieš, že sa potrebuješ postarať o krásu domova. Indiánske totemové zviera pre Vodnára: vydra.

Ryby

Ryby, v našej tradícii a povedomí nie je vlk vo veľkej úcte. Skôr naopak. Už malým deťom rozprávame, ako strašný vlk v rozprávke o čiapočke zožerie babičku, a vo všeobecnom povedomí má nálepku krvilačnej šelmy. Skutočnosť je však úplne iná. Vlk je veľmi plaché zviera a človeku sa vyhne na sto honov. Vo voľnej prírode lovia len staré, zoslabnuté a choré zvieratá, a preto má nezastupiteľnú funkciu na udržanie rovnováhy v prírode. U Indiánov vlk naopak vzbudzoval obdiv a úctu. Vlka považovali za záhadné a mystické zviera, stopára, priekopníka nových ideí a učiteľa. Vlci žijú vo svorke a majú úžasný zmysel pre rodinu. Súčasne si ale zachovávajú silný individualistický pud. Podobne vlčí ľudia. Čo ty na to? Pre indiánskych šamanov bol vlk najposvätnejším zvieraťom. Vlka si nebolo možné skrotiť. Vlci majú silné spojenectvo s Mesiacom, ktorý symbolizuje psychickú energiu a nevedomie, ukrývajúce tajomstvo vedenia a múdrosti. A čo máj? Spln bude 5. 5. v Škorpiónovi, a keďže ide o najmagickejší spln, daj priechod svojej intuícii. Čo povie, dobre povie. Nov bude 19. 5. v Býkovi a pre teba bude aj o komunikácii, pravdivosti vo vzťahoch, ale aj o rôznych vybavovačkách ohľadom bývania, majetkov. Len s rozvahou a pokojne. Indiánske totemové zviera pre Ryby: vlk.

DagmaRA Sarita Poliaková

Tags: No tags

Comments are closed.