Brusnica obyčajná


 

Brusnica obyčajná rastie v suchších lesoch až po horské pásmo. Je to kríček vysoký 10 až 30 centimetrov. Stonky má guľaté, priame. Kvitne v máji až v júni. Kvety tvoria strapce, bobule sú červené a jedlé.

Má dezinfekčné účinky na močové cesty. Plody pôsobia na spevňovanie stien krvných vlásočníc. V kuchyni tvoria prílohu k jedlám z pečeného mäsa. Liečenie infekcie močových ciest patrí do rúk odbornému lekárovi – urológovi. Choroba sa niekedy prejaví náhle. Moč, ktorého množstvo je obyčajne znížené, je kalný, obsahuje bielkovinu, krv, hnis, baktérie atď. Osobitný prostriedok, ktorý sa odporúča pri stále sa opakujúcich infekciách močových ciest a ktorý okrem toho aj veľmi chutí, je brusnicová šťava. Čerstvá šťava redukuje množstvo zárodkov v močových cestách a postará sa o kyslé prostredie.

Brusnicový nápoj
Pätnásť gramov drvených čerstvých listov brusnice zalejeme ½ l studenej vody a pridáme 15 mililitrov vínneho octu. Lúhujeme 8 až 10 hodín. Nápoj rozdelíme na 4 časti. Užívame 4-krát denne.

Brusnicový čaj
Čajovú lyžičku brusníc zalejeme 2,5 dl studenej vody. Osem hodín lúhujeme, potom trochu prihrejeme, precedíme a užijeme.



Brusnicový prášok
Brusnicový prášok si spravíme pomletím sušených plodov a užívame 3-krát denne po jedle množstvo asi tak na špičku noža. Prášok sa vyznačuje vysokými protizápalovými účinkami. Nesmie sa však užívať dlhodobo, najviac dva mesiace do roka.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.