Baza chabzdová

Baza chabzdová – Sambucus ebulus sa podobá na bazu čiernu. Rozdiel je v tom, že baza čierna je drevina a baza chabzdová má stonku zelenú, živú, šťavnatú, priamu a hore rozkonárenú. Listy má nepárne perovito zložené v pároch a jej biele drobné kvietka rastú v plochých vrcholíkoch. Baza chabzdová narastie do výšky od 40 do 200 cm. Kvitne v júni až auguste. Na jeseň má čierne plody. Podzemok je hlboko v zemi.

Bazu chabzdovú nájdeme v okolí ciest, v hájoch, na rumoviskách a slnečných okrajoch viníc. Podzemok sa v minulosti často používal na liečenie močových kamienkov. Dnes sa používa proti reumatickým chorobám, má močopudné a potopudné účinky. Obsahuje liečivé látky ako triesloviny, horčiny, saponíny. Plody obsahujú silice, horčiny, triesloviny a farbivá. Listy obsahujú flavonoidy, živicu, silicu, horčiny, glykozidy. Pamätám si, ako moja babička robila z plodov masť na vitiligo – čo je kožné ochorenie so stratou pigmentu. Masť sa musí dobre vtrieť do pokožky, aby sme si nezafarbili oblečenie. Baza chabzdová má antireumatické, potopudné, močopudné a preháňavé účinky.

Upozornenie: Je mierne jedovatá, dávkovanie nezvyšujeme a dobu liečenia nepredlžujeme.

Čaj z podzemku bazy chabzdovej

1ČL sušeného podzemku bazy chabzdovej a 2 dl vody

Sušený podzemok zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme a precedíme. Čaj je vhodný pri zápche, močových kamienkoch a reume. Užívame ho raz denne po dobu štrnástich dní, potom urobíme štrnásť dní prestávku a zopakujeme.

Odvar z podzemku bazy chabzdovej č. 1

1 PL sušeného koreňa a ½ l vody

Sušený podzemok bazy chabzdovej povaríme vo vode na miernom ohníku 15 minút. Potom15 minút lúhujeme, precedíme a vtierame do vlasatej časti pokožky. Odvar pôsobí ako vlasové tonikum.

Odvar z podzemku bazy chabzdovej č. 2

3 PL čerstvých alebo sušených listov bazy chabzdovej a 2 l vody

Čerstvé alebo sušené listy bazy chabzdovej povaríme vo vode na miernom ohníku 30 minút, 30 minút lúhujeme a precedíme do pripraveného kúpeľa. Odvar je vhodný pri reumatických bolestiach. Kúpeľ robíme podľa potreby.

Masť z plodov bazy chabzdovej na vitiligo

100 g čerstvých plodov bazy chabzdovej a 150 g bravčovej masti

Do kastrólika dáme 100 g čerstvých plodov bazy chabzdovej a 150 g bravčovej masti. Zmes na miernom plameni popražíme asi 20 minút. Odstavíme, prikryjeme a necháme 24 hodín odstáť. Potom mierne prihrejeme a cez gázu precedíme do čistých pohárov alebo vhodných nádobiek. Necháme vychladnúť, dobre uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto, najlepšie do chladničky. Masť je vhodná na potieranie vitiliga, ale musíme ju dobre vtrieť do pokožky, aby nám nezafarbila odev.

Anna Kopáčová
Tags: No tags

Comments are closed.