Ukotvenie v kostiach

Počas sprevádzania procesom prepájania energií matky Zeme a inkarnačnej hviezdy som zistila, že základným problémom je neukotvenie sa v tele. Znamená to vnímať a cítiť sa v tele, najmä v panve. Vzhľadom na celospoločenské vypätie posledných dní je to reakcia na to, že sme veľa v hlave, rozmýšľame, vyhodnocujeme, posudzujeme. Cítime strach, napätie, obavy o bezpečie seba a svojich detí, hnev, že to nemáme pod kontrolou. Mnoho z nás zostáva doma namiesto chodenia do práce, učí sa s deťmi, varí a stará sa o domácnosť. Ja mám šťastie, že som doma s deťmi a robievam osobné konzultácie, jednu poobede alebo podvečer, to znamená, že sa mi život príliš nezmenil, vesmír ma tak trošku predpripravil. Nie všetci majú takéto šťastie.

Čo robíme po tieto dni a vedie nás to do stavu stresu?

Snažíme sa nájsť v našej mozgovej knižnici niečo podobné tomu, čo sa práve teraz deje. A naša knižnica takúto situáciu v hlave ešte nemá. Tým, že sme v strese, sa nevieme napojiť na naše vyššie vedenie a k slovu sa dostáva strach, ktorý nám podsúva rôzne katastrofické scenáre. Tým, že sa to deje viac-menej celospoločensky, prebieha to i na úrovni väčšieho celku, v kolektívnom vedomí.

Čo s tým môžeme robiť?

Keď sme pozornosťou v hlave, nie sme ukotvení v tele – telo je najmä stred nášho tela, naše brucho a panva. A čo viac, sme v strese, snažíme sa vyhnúť bolesti, strachu a strachu z bolesti. Tak sa naša túžba niekam z tohto celého diania ujsť môže celkom dobre materializovať, sme kdesi v povetrí, nad telom, na plafóne. Píšem to preto, že toto bola dlho moja špecializácia – nebyť v tele. Rozhodla som sa vrátiť a posledných 13 rokov sa venujem nachádzaniu spôsobov, ako byť v tele a čo treba preto urobiť na úrovni tela, duše a mysle. Konkrétne veci, krôčik po krôčiku. Každá oblasť má svoje zákutia, je to veľmi dlhý príbeh, takže dnes sa budem venovať tomu základnému, a tým je ukotvenie sa v tele na úrovni panvy a zámeru byť tu a teraz.

Začnem zámerom

Pokiaľ som stále v hlave, nie som tu a teraz. Keď dýchaním prenesiem pozornosť na iné miesto v tele, začnem ho cítiť a vnímať a môžem si z tela spraviť domov. Na začiatok pomôže položiť ruku na napäté miesto a dýchať do tohto miesta. Všímať si teplotu, pocity na mieste, kde sa dotýkame a nechať plynúť emócie a neriešiť napríklad, prečo sa mi chce teraz plakať. Jednoducho teraz plačem. Bodka. Keď plač pominie, objaví sa niečo iné, nové. Nemá význam sa s tým pretláčať, treba s tým byť. Keď tomu zlému pocitu dáme pozornosť, začne sa meniť. Je to zákon duality, nemôžeme byť v „zle” večne. Nedá sa to. Môžeme si však nevšimnúť ten moment, kedy sa to mení, a namiesto vítania „dobrého”, skĺzneme do stavu sebaľútosti a obete. Takže ja si tieto dni cez meditácie s vami venujem pozornosť a dávam si do zámeru byť pevne ukotvená v tele a byť si vedomá situácií, keď sa pozabudnem, neuvedomím, spadnem do autopilota, dostanem sa do preťaženia. Keď si to uvedomím, spravím kroky pre zmenu v sebe. Toto je skrátene princíp odbloku.

Poďme teda k pobytu v panve

Posadíme sa na stoličku alebo do lotosového sedu, či akokoľvek inak. Položíme si ruky na bedrové kosti a dýchame do nich. Nádych nosom, výdych ústami. Výdych by mal byť teplý, dlhý. Môže byť sprevádzaný výdychom slabiky húúú alebo akejkoľvek inej, ktorú tam cítite. Keď je pretlak príliš veľký, nadýchnite sa nosom a vydýchnite ústami vzduch, s ktorým prudko a ostro vydáte zvuk, ktorý máte v tele. Predstavte si, ako dosadáte do kostí. Pristávate v nich. Telo začne robiť samovoľne pohyb „pristávania”. Dýchajte a pristávajte tak dlho, ako potrebujete. Možno ste si všimli, že zvyšok tela na túto zmenu reaguje tiež, ak nie, nebudem písať, čo sa stane, počkajte si na to. S každým výdychom uvoľňujte svaly v oblasti bedrových kĺbov. Nádych nosom, pomalý výdych ústami. Dajte si čas, pristávanie do tela neurýchľujte. Ak sa objaví emócia, nechajte ju prejaviť sa. Ak sa objaví triaška, výborne, telo sa lieči samo. Ak sa vaše studené ruky a nohy oteplia, výborne, pristáli ste úspešne… Akýkoľvek krôčik na tejto ceste je dôležitý. Toto je potrebné spraviť pred samotným začiatkom cvičenia nebo a zem. Ďakujem za vás.

S láskou Zuzana Mališová
www.radost.sk
Tags: No tags

Comments are closed.