Žlčník a esenciálne oleje

Máme tu už jar a po dlhých chladných mesiacoch, kedy sme nazberali niektorí to kilo naviac, sa nám ozývajú pacienti s tráviacimi ťažkosťami, konkrétne s problémami so žlčníkom.
Žlčník je malý vakovitý orgán hruškovitého tvaru nachádzajúci sa pod pravým lalokom pečene. Za normálnych okolností má sivozelenú farbu. Dĺžku má približne 8 – 12 cm, široký je 4 – 5 cm a dosahuje objem 50 – 80 ml. Je neoddeliteľnou súčasťou tráviacej sústavy. Aj vďaka nemu dokáže naše telo adekvátne natráviť a následne spracovať prijaté tuky z externého prostredia.

Jeho názov môže znieť zavádzajúco. Žlč produkujú bunky pečene, ktoré sú v kontakte so žlčovými kanálikmi. Denne sa vytvorí približne 600 – 1200 ml žlče. V žlčníku sa samotná žlč netvorí. Vytvorená žlč teda môže ísť priamo žlčovým systémom do tenkého čreva alebo sa zhromažďuje a zahusťuje v žlčníku. Skladá sa zo žlčových solí, žlčových farbív a ďalších rozpustných látok v alkalickom prostredí. 

Žlčové kyseliny emulgujú tuky, čím zabezpečujú účinok pankreatickej lipázy a podporujú vstrebávanie miciel. Proces emulgácie tukov prebieha na základe zníženia povrchového napätia. Z väčších tukových kvapôčok sa stanú drobné častice – micely, a tým sa uľahčí vstrebávanie. Okrem toho sa do žlče vylučujú aj niektoré metabolické produkty z krvnej plazmy, ako sú žlčové farbivá, a aj prebytok cholesterolu syntetizovaného pečeňou. Hlavným reprezentantom žlčových farbív je bilirubín, degradačný produkt hemoglobínu. Jeho ďalším metabolizmom sa vylučuje v podobe sterkobilinogénu, ktorý dáva stolici charakteristické sfarbenie. 

Po odstránení žlčníka ide žlč priamo tenkého čreva. Najčastejšou poruchou bývajú žlčníkové kamene, ktoré vznikajú zahustením a vyzrážaním žlče. Môžu byť v žlčníku alebo v žlčových cestách. Veľa pacientov o nich dlho nemusí vedieť. Mierne tráviace ťažkosti ako zvýšená plynatosť, nechutenstvo, pocit mierneho tlaku v bruchu sa môžu prejaviť akútnym zvýrazneným stavom, tzv. žlčníkovou kolikou s typickým bolesťami pod pravým rebrom s vyžarovaním pod pravú lopatku. Často je dôvodom lekárskeho ošetrenia. Vzniká vtedy, ak sa žlčník snaží vypudiť žlč. Takýto záchvat môže trvať niekoľko minút až hodín. Bolesť prebieha väčšinou vo vlnách s chvíľami zlepšenia.

Čo robiť, aby sme predišli ochoreniu žlčníka a vyhli sa stavu, ktorý môže skončiť vybratím žlčníka, infekciou, zápalom pankreasu alebo žltačkou? Predovšetkým znížiť stres a dodržiavať všeobecne platné zásady – správny pitný režim a vhodnú stravu, a to zvýšením príjmu vlákniny, čerstvých potravín, chudého mäsa a rýb. Takisto si môžeme pomôcť používaním esenciálnych olejov. Tie používame buď jednotlivo, alebo si vytvoríme masážnu zmes na telo v 2 % koncentrácii s nosným olejom (najlepšie s kokosovým, mandľovým). Do zmesi odporúčam použiť maximálne 3 až 4 druhy esenciálnych olejov. Nanášame ho na kožu na oblasť pod pravým rebrovým oblúkom alebo na reflexné zóny na nohách medzi 3 – 4 predpriehlavkovými kosťami viac k päte na oboch nohách. Zónu môžeme stimulovať z oboch strán – zo stupaje aj z chrbta nohy. Pozor! Pri kolike alebo prudkých bolestiach sa stimuluje iba ľavá noha. Na pravej nohe sa reflexná zóna iba hladká.

Vhodné esenciálne oleje

Rozmarín (Rosmarinus officinalis) sa používal ako tráviaci stimulant už v strarovekej Európe. Má dokonca hepatoprotektívne (ochraňujúce pečeň) účinky, v štúdiách porovnateľné so silymarínom. Takisto sú dokázané protivredové účinky. Výborný je pri nafukovaní, napínaní na zvracanie, gastroenteritíde a chronických hnačkách. Opatrne používame pri zvýšenom tlaku krvi, nepoužívame v tehotenstve a pri epilepsii.

Zázvor (Zingiber officinale) používa sa pri nechutenstve, nafukovaní, chronických
hnačkách. Takisto vykazuje ochranný účinok na pečeň. Okrem toho pomáha produkcii žlče v pečeni, zvyšuje motilitu čriev. Zložka zázvoru oleorezín znižuje cholesterol v krvi.

Kardamón (Elettaria cardamomum) je jedným z najstarších a najdrahších korenín. Okrem analgetických účinkov (proti bolesti) má protikŕčové a hepatoprotektívne účinky. Odporúča sa pri kolikách, nechutenstve, nafukovaní. Dokázalo sa, že jedna z účinných látok – borneol – blokuje látky vyvolávajúce nevoľnosť a taktiež zabraňuje tvorbe črevných plynov a relaxačným účinkom môže zmierniť bolestivé hnačky.

Fenikel (Foeniculum vulgare) je tradične používaný v tráviacich zmesiach pri liečbe nafukovania, pocitov plnosti. Nesmie sa používať v tehotenstve, endometrioze, niektorých nádoroch, tzv. estrogen dependentných, pri epilepsii a u detí mladších ako 4 roky. Takisto opatrne pri chorobách a užívaní liekov ovplyvňujúcich zrážanlivosť krvi.

Citrón (Citrus limon) má nezastupiteľné miesto v ochrane tvorby žlčových kameňov. Existujú štúdie dokazujúce ochranný účinok na žalúdok. In vitro – v skúmavkách – sa dokázalo, že zložka citrónu alfa limonén rozpustil žlčníkové kamene v priebehu 2 hodín. Odporúča sa maximálne 2 % aplikácia na pokožku a následne po použití sa 12 hodín neodporúča pobyt na slnku.

Koriander (Coriandrum sativum) je esenciálny olej stimulujúci pečeň, ktorá produkuje žlč s vyšším obsahom žlčových kyselín, aktivuje pankreatické a črevné enzýmy potrebné pre trávenie. Má vynikajúce hepatoprotektívne účinky. Výskumy ukazujú, že je inhibítorom ACE receptorov a určite bude mať výrazné zastúpenie v liečbe vysokého krvného tlaku.

Esenciálny olej zo sušených semien mrkvy (Daucus carota) obsahuje látky, ktoré okrem iných účinkov excelentne regenerujú pečeňové bunky, a tak uľahčujú aj tvorbu žlče. Nepoužívame v tehotenstve a počas dojčenia.

Kôpor (Anethum graveolens) tradične používaný v stredozemnej oblasti a na juhu Ruska, používa sa už viac ako 3000 rokov. Starí Rimania považovali kôpor za symbol vitality. Esenciálny olej zo semien má vynikajúce karminatívne (tráviace) účinky a upokojujúce účinky pri kolike, čkaní, plynatosti. Obklad možno priložiť pri liečbe modrín, na upchaté mliekovody pri dojčení. Štúdie dokázali, že denné používanie oleja počas 2 týždňov výrazne zredukoval celkový cholesterol a LDL cholesterol. Ukazuje sa, že pre tieto účinky je sľubným kardioprotektívom. Kontraindikovaný pri tehotenstve a dojčení je olej z indického kôpru.

Európsky kôpor je bez známych kontraindikácií. Ďalšími esenciálnym olejmi, ktoré sú významné v použití pri žlčníkových problémoch, sú napr. esenciálny olej z rasce, borievky, bobkového listu, škorice, limetky, mäty. Pred použitím si treba naštudovať kontraindikácie, aby sme sa vyhli nežiaducim účinkom a nepoškodili si zdravie.

Verím, že si nájdete vhodnú zmes na upokojenie, lepšie trávenie a privítanie jari do vašich životov.

Text: MUDr. Gabriela Uhlíková, členka Cechu bylinkárov, aromaterapeutov i petroterapeutov a im pridružených remesiel

Tags: No tags

Comments are closed.