Úrazy a homeopatia

V článku vám predstavím niekoľko homeopatických liekov, ktoré by nemali chýbať v domácej lekárničke. Za posledné roky som ich použila veľakrát, či už v mojej rodine, alebo som ich odporučila klientom, kamarátom, zvieratám. Priniesli im rýchlu pomoc.

Homeopatia môže veľmi účinne a rýchlo pomôcť pri akútnych poraneniach i operáciách. Sú to situácie, ktoré nás vedia potrápiť, no s homeopatiou je život ľahší. Každý z homeopatických liekov je jedinečný a vhodný pri ťažkostiach, ktoré zodpovedajú súboru jeho príznakov. Je dobré byť pripraveným. Je dobré napríklad nosiť stále so sebou liek Arnica montana a podať ho pri akomkoľvek úraze ako prvú pomoc. Ak si však nebudete vedieť rady, obráťte sa na homeopata vo svojej blízkosti.

ARNICA MONTANA

Najčastejšie používaným liekom prvej pomoci je ARNICA MONTANA. Arnika je najdôležitejším liekom pri poraneniach a úrazoch. Je výborným svalovým tonikom pri preťažení tela po ťažkej práci alebo po nadmernej telesnej záťaži, ľudovo nazývanej svalovica. Arnica sa používa pri operačných a stomatologických zákrokoch, ako aj pri pôrode. Má protizápalový a antiseptický účinok.

Bolesť tela
  • Tridsaťsedemročný muž pracoval v záhrade tak usilovne, že večer už nedokázal vstať zo stoličky. Bolelo ho celé telo, akoby bol doudieraný. Bol veľmi vyčerpaný. Napriek tomu opakoval, že to bude dobré. Podali sme mu jednu dávku lieku Arnica 200 C pred spaním. Ráno po zobudení sa cítil dokonale oddýchnutý a nemal žiadne bolesti.
  • Mladá slečna volala, že ju bolí celé telo, že cíti každý sval. Deň predtým intenzívne cvičila vo fitnes klube. Bolo to po dlhšom čase netrénovania. Už večer cítila, že ju začína bolieť telo. Podali sme Arnica 30 C v niekoľkých dávkach. Odporučila som jej aj zvýšený príjem tekutín počas dňa. Do večera cítila zlepšenie o 70 %. Na druhý deň si zopakovala Arniku dvakrát. Do večera nemala žiadne bolesti tela.
  • Muž v strednom veku, mal absolvovať extrakciu zubu „múdrosti“. Deň predtým si vzal jednu dávku Arniky 30 C, ráno pred zákrokom dvakrát Arniku 30 C a po extrakcii zuba si dal ešte raz Arnicu 30 C spolu s Hypericum 30 C. Takto to robil niekoľkokrát za deň nasledujúce tri dni. Zároveň si ústa vyplachoval Calendulou 30 C rozpustenou vo vode. Po troch dňoch sa rana zavrela. Bol prekvapený, že nepotreboval žiadne analgetikum od bolesti a ako rýchlo sa cítil dobre.
  • Starší muž mal nehodu pri práci na stavbe, keď sa mu pricvikol stredný prst pravej ruky medzi betón a drevo. Prst bol opuchnutý, no odmietol ísť k lekárovi. Chcel si pomôcť sám. Prst začal pod nechtom modrať. Dostal kombináciu Arniky, Hyperika a Ledumu v potencii 200 C, rozpustené vo vode. Tekutinu popíjal po malých dúškoch počas dňa, najskôr každú hodinu štyrikrát po sebe, potom s dvoj- až trojhodinovým odstupom. Už na druhý deň bol prst odpuchnutý, hybnosť sa zlepšovala a prst prestával bolieť. Po troch dňoch bol prst úplne v poriadku, mohol s ním hýbať, vrátil sa mu do neho cit a nebolel. Len malá časť nechta ostala čierna, ale to ho už netrápilo. Povedal, že to odrastie.

HYPERICUM

HYPERICUM (ľubovník bodkovaný) je vynikajúci na nervové poranenia, napríklad privretie prstov do dverí alebo udretie prsta kladivom, pád niečoho ťažkého na prst, zápal nervov, pád na kostrč, poranenie chrbtice, priškripnutie nervov, tržné a bodné rany. Človek cíti veľmi intenzívnu, ostrú a vystreľujúcu bolesť alebo znecitlivenie. Je to veľmi dobrý liek pri stomatologických zákrokoch.

Poranenia nervov
  • Malá slečna si privrela prst do dverí auta. Po podaní dvoch dávok Hypericum 30 C zabudla, čo sa jej to stalo a vrátila sa k svojim nezbedným hrám.
  • Ženu v strednom veku už niekoľko dní pobolievalo na pravej strane hrudnej časti chrbtice. Cítila pichavú bolesť, ktorá sa rozlievala z jedného miesta smerom k lopatke. Uvedomila si, že teplo jej robí dobre, pretože keď sa večer ochladilo, bolesť sa zhoršila. Napriek tomu, že bolo teplo a leto, chodila zabalená v šatke. Po niekoľkých dávkach Hypericum 200 C postupne pichľavá bolesť na chrbte celkom zmizla.

LEDUM PALUSTRE

LEDUM PALUSTRE (rojovník močiarny) je liek na poranenia mäkkých tkanív, na podliatiny, bodné rany, poštípania hmyzom a uhryznutia zvieratami. Miesto je často veľmi opuchnuté, červené, prekrvené, miestami sfarbené až do modra a zapálené. Priloženie chladivého obkladu znižuje bolesť.

Úrazy
  • Muž v strednom veku utrpel úraz pri práci na stavbe, keď sa mu nečakane zložil rebrík a udrel ho do tváre. Okrem tržnej rany obočia a pery, ktoré sa museli zašiť, bolo najviac zasiahnuté ľavé oko. Oko bolo celé podliate krvou, opuchnuté a mierne namodralé. Niekoľkokrát denne sme podávali homeopatiká Arnica 30 C a Ledum 30 C. Počas dvoch dní sa opuch vstrebal, začervenanie ustúpilo. Ostal len mierny modrý nádych v kútiku oka, ktorý postupne ustúpil. Zašité rany sa pekne zahojili.
  • Ten istý muž si takmer po roku nešťastnou náhodou poranil to isté oko. Bola to opäť tržná rana, ktorú bolo treba zašiť. Vytvoril sa mierny opuch s tmavomodrým sfarbením. Užil Arnicu 30 C spolu so Symphytum 30 C. Do dvoch dní sa „monokel“ vstrebal na 80 % a do ďalších troch dní zmizol úplne. Naďalej užíval Arnicu dvakrát denne ešte niekoľko dní. Tržná rana sa postupne zahojila a stehy vypadali samy.
  • Tridsaťsedemročný muž ma navštívil s komplikovanou zlomeninou nohy v členku. Ako prvú sme podávali Arnicu 30 C počas niekoľkých dní, kým mu nohu nedali do sadry. Pokračoval v užívaní Arniky spolu so Symphytom 30 C, oba lieky trikrát denne. Na kontrole po dvoch týždňoch bola kosť zrastená. Sadru dali dole s tým, že na nohu ešte nemá dostupovať a zaťažovať ju. Ostala spevnená v ortéze. Pokračoval v užívaní Arniky a Symphyta, ale už len raz denne. K tomu sme pridali Calcareu phosphoricu 9 C trikrát denne. Počas nasledujúcich desiatich dní noha spevnela, sval sa zregeneroval, muž začal nohu postupne zaťažovať a normálne chodiť.

CALENDULA

CALENDULA (nechtík lekársky) je prirodzené antiseptikum, zabraňuje otrave krvi. Dobre pôsobí na odreniny, opuchy a na rezné, otvorené, potrhané alebo hnisajúce rany. Zastavuje krvácanie, urýchľuje hojenie, zmierňuje bolesť. Výborne pôsobí pri operačných zákrokoch alebo pri pôrode. Zastaví hnisanie operačných rán.

SYMPHYTUM OFFICINALE

SYMPHYTUM OFFICINALE (kostihoj lekársky) je liek vhodný pri úrazoch, u ktorých je miesto poranenia tmavomodro sfarbené a je prítomný aj mierny opuch. Tento liek má vzťah k okostici a kostiam. Veľmi dobre pomáha pri ochoreniach kostí, napríklad pri zlomeninách, osteomyelitíde, chorobách chrbtice, pri traumách a poraneniach.

Pomoc pri narkóze
  • Päťdesiatsedemročná žena ma požiadala o pomoc pred operáciou maternice a vaječníkov. Deň pred operáciou sme podali Arniku 30 C. Ďalšiu dávku si vzala tesne pred operačným zákrokom. Po prebudení z narkózy užila dávku Arniky 200 C. Pokračovala Arnikou 30 C spolu s Bellis perenis 30 C prvé tri dni po operácii. Zároveň si potierala ranu Calendulou 30 C roztopenou vo vode. Neskôr pokračovala len Arnikou 30 C dvakrát denne. Po operácii sa cítila veľmi dobre. Nebola opuchnutá, nič ju nebolelo, len sa cítila ospalo, ale to ju vôbec netrápilo. Povedala, že v nemocnici bola jediná, ktorá sa už po prvom dni dokázala sama o seba postarať a mohla sa hýbať bez bolestí. Do dvoch týždňov po operácii bola už v práci.

BELLIS PERENNIS

BELLIS PERENNIS (sedmokráska) je liek na pomliaždené vnútorné orgány, napríklad po kopnutí do brucha, udretí do prsníka, operácii brucha alebo po pôrode. Pôsobí ako hlboká Arnica.

Šok po zranení
  • Štvorročné dievčatko si čistilo ucho. Ale tyčinku na čistenie si vtlačila hlbšie, ako bolo potrebné. Ucho najskôr len bolelo. Po dvoch hodinách začala z neho vytekať krv. Nasledujúce ráno vzala mama dievčatko k lekárovi. Ten skonštatoval, že ucho je v poriadku, bubienok je nepoškodený, ide len o podráždený zvukovod. Mamička nechcela zbytočne podávať lokálne antibiotiká a hľadala alternatívnu pomoc. Po príchode ku mne sedelo dievčatko mame na kolenách a pozeralo na mňa veľkými vystrašenými očami. Mama spomenula, že dievčatko si až úzkostlivo kontroluje vatu v ušku, či je čistá, v pravidelných intervaloch sa uisťuje, že bude v poriadku a uško sa zahojí. Odvtedy, ako sa pichla do ucha, zostala v šoku. Nečakala, že sa niečo také môže stať. Trvalo dlho, kým sa upokojila. Dokonca mala aj zvýšenú teplotu. Dostala Aconit 30 C, pretože zažila šok ako pri úraze a zľakla sa. Následne sa veľmi bála o svoje zdravie. Po podaní lieku ešte raz stúpla teplota, ale počas nej už zaspala a začala sa potiť. Po zobudení sa cítila výrazne lepšie. Ucho prestalo krvácať. Zabudla na bolesť uška. Už nechodila za mamou s otázkou, či je v poriadku.

ACONIT 

ACONIT je liek pre ťažkosti, ktoré sa začnú veľmi náhle, pri akútnych stavoch, napríklad pri zľaknutí sa. Ťažkosti u tohto lieku vznikajú aj po vystavení sa suchému chladnému vzduchu, prievanu. Liek je výborný aj pri duševnom otrase, šoku, hneve, pri potlačení potenia. Človek má vystrašený až úzkostný výraz. Bojí sa o zdravie. Neverí v uzdravenie. Bojí sa davu, tmy, straty kontroly, nehôd, tunelov. Je to arnika pre oči – pichnutie prstom do oka, abrázie rohovky, piesok v očiach, pri pocite „mám niečo v oku“, to sú vhodné situácie pre podanie Aconitu.

Štvornohí priatelia
  • Na záver opíšem ešte prípad našej fenky. V tom čase bola len malé 8-týždňové šteniatko. Pri svojej zvedavosti spadla z terasy, asi z dvojmetrovej výšky. Ostala otrasená ležať bez pohnutia na zemi. Hneď som jej dala lieky Arnica 200 C a Aconitum 200 C a šli sme s ňou k veterinárovi. Ten zistil, že nemá nič zlomené, a odporučil počkať, ako sa stav vyvinie. Po príchode domov sme pokračovali s Arnikou 200 C. Fenka bola ospalá, no postupne sa preberala. Do druhého dňa začala normálne chodiť a fungovať. Pár dní sme ju pozorovali, vyzerala normálne, ale jej správanie bolo bláznivé. Stále behala a na všetko bezdôvodne štekala. Zároveň mala problém ostať sama. Len čo zistila, že odchádzame z domu, kňučala a zavýjala. Najskôr som jej chcela dať Helleborus, ktorý je dobrým liekom pri úrazoch hlavy, no prejavuje sa slabosťou, únavou, spomalenosťou až apatiou. Uvedomila som si, že stále behá a správa sa ako šialená. Tak som ju lepšie pozrela. Mala rozšírené zreničky a zvláštny, priamy pohľad, ktorý u psíkov nie je normálny. Podali sme Hyoscyamus 30 C v niekoľkých dávkach. V priebehu dňa prestala pobehovať a štekať ako blázonko a začala mať jasný, prirodzený pohľad. Pri našom odchode z domu prestala kňučať a vyvádzať. Opäť sa z nej stalo nezbedné šteňa, ktoré nič netrápilo. Dnes má štyri roky. Hyoscyamus je veľmi dobrým liekom pri nervových poruchách a otrase mozgu. Jedným z prejavov je bláznivé správanie.
Zuzana Zieglerová, SAKHom
www.homeopatiamalacky.sk
www.homeopatia.sk
Tags: No tags

Comments are closed.