QUO VADIS – kam kráčaš?

Cítiš sa v živote stratená a nevieš, ako ďalej? Aj ty hľadáš zaručený recept na to, ako žiť? Čítaš, počúvaš, prijímaš rôzne rady. Cítiš čiastočné nadšenie a nádej, že tentokrát to zvládneš a prekonáš všetky prekážky. V tom návale informácií a nadšenia sa však zabúdaš pozerať do vlastného vnútra. Nepočúvaš múdrosť svojho tela, nerozoznáš, čo je pravda a čo nie. Tvoj vnútorný hlas je ti už taký vzdialený… Pomaly vnútorne upadáš, až sa nakoniec vzdáš. Zas a znova.

Ani v tomto článku žiadny presný návod ani tabuľku nenájdeš. Čokoľvek niekto ponúka ako zaručený recept na úspech alebo zdravie, prechádza subjektívnymi zrkadlami učiteľa, obdobia a spoločnosti, v ktorej žije. Čohokoľvek sa strnulo držíme, je viac k našej škode ako k úžitku. Ľudský život je predsa veľmi pestrý, nie sme tu na to, aby sme sa dávali do tabuliek. Všetci už dávno cítime, že tieto pomyselné schémy chceme opustiť, aby sme sa mohli vydať cestou vlastnej slobody a originality.
Pravdou je, že nikto nemá pre teba presný návod, pretože každý človek si píše svoj vlastný originálny príbeh. Neexistuje žiaden vedecký výskum dokazujúci a vysvetľujúci, ako a prečo sa cítiš a čo vnútorne prežívaš. Denne v nás prebieha obrovské množstvo procesov, ktoré veda nikdy nepotvrdí. Je dôležité otvoriť sa vedomiu a múdrosti prírody, ktorá je taká dokonalá, múdra a magicky mysteriózna zároveň.

V živote je najdôležitejšie naše vnútorné prepojenie s emóciami, ktoré sú našou životnou navigáciu. Tie sú pre teba najlepším indikátorom toho, ako sa ti darí.

Naša intelektuálna spoločnosť nás naučila, aby sme sa obávali našich pocitov. Ženy označila za citlivky či emocionálne slabé, mužom prikázala byť silnými a neplakať. Potláčanie pocitov, potláčanie potrieb na oddych, intimitu, dotyk, výživu, každá nepochopená túžba po prijatí – to sú priame pocity, ktoré, ak nevieme naplniť, nám bránia v tom, aby sme sa napojili na svoje vnútro.
To všetko v nás vyvoláva vnútorný nesúlad a drží nás to v bolesti. Táto bolesť narastá spolu s frustráciou, čím viac naše potreby odmietame a ignorujeme. Odpojenie sa od vlastného vnútra a základných potrieb si vyžaduje obrovské množstvo energie, ktoré zbytočne zapĺňame zvykmi súčasnej doby. Získavame len dočasnú radosť, ale od skutočného vnútorného uspokojenia a zmyslu sme na míle vzdialení.

Niekedy je najväčším úspechom v živote nájsť sám seba.
Luisa Fernanda Cicero

Cesta závislosti a autorít je cesta vnútornej nedostatočnosti. Závislý človek je závislý na iných, ktorí sa o neho postarajú, lebo sa nevie postarať sám o svoje vlastné potreby. Emocionálne, psychologické, intelektuálne, spirituálne potreby. A to nás vzďaľuje od vlastnej sily, nezávislosti a intimity so sebou. Ak cítiš vnútorné volanie, túžby či zvedavosť, tak toto je tvoj vnútorný hlas, volanie tvojej intuície. Tvoja zvedavosť je kompasom na ceste života. Je to volanie tvojej duše po poznaní, len tak urobíš ten správny krok vpred.

Postupne sa naučíš načúvať svojej intuícii a dôverovať jej, aj keď ťa vedie neznámou cestou.
Postupne sa naučíš jasne pomenovať, ako sa vo svojom vnútri cítiš a kde daný pocit vo svojom tele prežívaš.
Postupne si začneš uvedomovať svoje fyzické a emocionálne prežívanie, ktoré ťa už viac podvedome nemôže ovplyvňovať.

Postupne prestaneš obviňovať svoje okolie a začneš si uvedomovať svoj podiel v danej hre.
Postupne odstrániš každú prekážku a vedome si začneš žiť svoj život.

V momente, keď zmeníš svoje vnútorné vnímanie, zmeníš každú bunku svojho tela. Pochopíš, ako si opakovala a prežívala svoje bolesti znova a znova. Akokoľvek to môže byť boľavé, postupným uvedomovaním si svojho vnútra, postupným rozmrazovaním dávnych energií a pravdivým precítením sa môžeš začať liečiť. Až potom sa začneš posúvať vpred tým správnym smerom.
Všetko chce svoj čas. Nájsť seba, nájsť svoj hlas je to najdôležitejšie, čo v živote hľadáš a čo naozaj stojí za všetku námahu sveta. Nájsť svoje vnútorné bolesti z čias minulých. Prijať všetky trápenia, ktoré ti stoja v ceste ako prekážky, si vyžaduje trpezlivosť a pochopenie. To, čo naozaj volá o tvoju pozornosť, to, čo naozaj hľadáš, si ty a tvoja správna cesta je cesta do hlbín tvojho vnútra.

Ďakujem.
Radoslava

Text: Radoslava Eštočinová
www.richnessandbeauty.com

Jazykova úprava: Maria Kropuchová

Tags: No tags

Comments are closed.