Oslobodzujúce OSHO meditatívne terapie

Pre oslobodenie moderného človeka z väzenia obmedzujúcich a zaťažujúcich modelov správania duchovný učiteľ OSHO na sklonku života vytvoril unikátnu trojicu liečivých meditatívnych terapeutických procesov. 

Po tom, ako človeka podporia vo vystúpení zo zajatia intelektuálnej bašty – jeho mysle, umožnia mu zakoreniť sa v srdci. Sú zážitkovou ódou na život, pomáhajú nájsť rovnováhu medzi vnútorným a vonkajším svetom a otvárajú brány k pravdivosti, prirodzenosti, spontánnosti, sebarealizácii a šťastiu.

OSHO MYSTIC ROSE
OSHOVA MYSTICKÁ RUŽA je trojtýždňový očistný proces v podporujúcej skupine podobne naladených ľudí. Predstav si, že sa počas prvého týždňa tri hodiny denne nepretržite a bez akéhokoľvek dôvodu smeješ, rehoceš. Rozpúšťaš tak hrubé vrstvy zábran vytesnenej a potlačenej životnej energie, ktorá nekompromisne blokuje tvoju osobnú spontánnosť, nadšenie a radosť.

Druhý týždeň je venovaný „bezdôvodnému“ plaču – dovoleniu si vyjadriť a vypustiť zo seba zadržiavanú alebo skrytú bolesť cez slzy, agóniu a vzlyky, ktoré sú pripravené na uvoľnenie a odľahčenie. Tretí týždeň je vyhradený pre ticho a pozorovanie. V pozícii meditujúceho „pozorovateľa na kopci“, ktorý len sleduje, čo sa deje vnútri a vonku. Súčasťou liečivého procesu sú aktívne Oshove meditácie.

Osho: „Budeš prekvapený, koľko vrstiev prachu sa nahromadilo na tvojom bytí. Presekneš ich ako meč jedným úderom. Sedem dní nepretržite, tri hodiny každý deň… nedokážeš si predstaviť, aká veľká premena tvojej bytosti môže nastať.“

Prvá časť radikálne odstraňuje všetko, čo bráni tvojmu smiechu a pozitívnemu pohľadu na život. Zábrany a nemožnosti prejavenia tvojej ľudskosti, všetky represie – otvorí v tebe nový priestor. Smiech je univerzálny liek, spáli všetko, čo bráni prístupu k extáze života. Až keď sa človek dokáže zasmiať na vlastnom nevedomí, stráca nad ním svoju silu. Vďaka smiechu miznú pocity viny, zranenia, zlyhania… 

Ďalšie kroky v procese Oshovej mystickej ruže smerom k otvoreniu chrámu ľudskej bytosti rozpúšťajú a prepúšťajú smútok, zúfalstvo a úzkosť, ktoré totálne ruinujú tvoju krásu, milosť a blaženosť. Potom prichádza na rad skúsenosť, že si len pozorovateľ. V posvätnom tichu vnímaš, ako tvoje jazvy a rany odchádzajú. Cítiš, že ako pozorovateľ nemôžeš byť zranený, že si len zrkadlom, svedkom, čistým vedomím. Prichádza sloboda, požehnanie a nirvána.
Ako vraví Osho: „Vynašiel som veľa meditácií, ale možno toto bude práve tá najpodstatnejšia a najzákladnejšia.”

Prečo? Keď určitú skúsenosť neprežiješ naplno v prítomnej chvíli, zanechá v tebe energetický zvyšok – blok alebo jazvu. Či ide o maličkosť alebo veľkú vec, zostáva to v podvedomí a bráni tvojej prirodzenej schopnosti ROZKVITNÚŤ. Smiech, slzy a ticho účinkujú bez potreby diskusie alebo analýzy. Stačí sa tu a teraz vedome zúčastniť. 

OSHO BORN AGAIN
OSHOVO ZNOVUZRODENIE je ďalším radikálnym, emocionálnym a detoxikačným procesom, ktorý vedie ku konečnému štádiu tichej radosti a sebauvedomenia.

OSHO Born Again je liečivý meditatívny proces, ktorý trvá sedem dní. Počas jedného týždňa intenzívne pracuješ na sebe dve plus dve hodiny denne. Prvú hodinu sa vraciaš do svojich detských liet a v bezpečnom priestore sa správaš ako dieťa. Máš možnosť urobiť, zažiť, vyskúšať čokoľvek, čo ti nebolo dovolené alebo umožnené.

Môžeš tancovať, spievať, skákať, hrať sa, korčuľovať sa, jazdiť na koni, vydávať rôzne zvuky, skryť sa, stavať hrady, váľať sa, bubnovať… čokoľvek a v akejkoľvek polohe. Nič nie je zakázané, okrem ubližovania a dotýkania sa iných v skupine. Druhú hodinu len ticho sedíš a necháš v sebe doznieť všetky pocity, skúsenosti a aha momenty.

Toto je šanca vrátiť sa späť na rozhodujúcu križovatku tvojej cesty. S rozdielom, že sa môžeš nezávisle rozhodnúť naskočiť na vlnu hravosti, zvedavosti, čistoty, prirodzenosti, pohody a smiechu… Prinesie ti to znovuobjavenie tvojej originality, individuality a slobody. A potom, akoby samy od seba, prídu k tebe úprimnosť a nájdenie seba, svojho stredu a zdroja vnútornej radosti.

Stať sa opäť na týždeň dieťaťom je veľmi sebaobjavné a zábavné. Liečivý proces OSHO BORN AGAIN prináša benefity sviežosti, nevinnosti, uvoľnenia a uľahčuje schopnosť meditovať. Zahŕňa aj OSHO dynamickú meditáciu pri východe slnka a OSHO kundalini meditáciu pri západe slnka.

„Toto je tvoje druhé detstvo. Si znovuzrodený. Tvoje oči už nie sú plné prachu poznania. Nastupuje obrovská vnímavosť. Nepotrebuje vedieť, pretože cíti a cítenie je vyšší stav ako vedieť. Ako sa jasnosť stáva čoraz transparentnejšou, namiesto pocitu sa stáva tvojou bytosťou.“
Osho

OSHO BODY MIND
Celý preklad názvu tejto terapie je Pripomenutie si zabudnutého jazyka rozhovoru tela s mysľou. Taktiež ide o unikátnu a efektívnu a pritom jednoduchú metódu, keď energia skupiny a prítomnosť certifikovaného facilitátora podporí každého účastníka ponoriť sa do liečivého procesu hlbšie.

Je to týždenný proces, ktorého podstatou je hodina práce denne. Metóda je založená na pochopení, že sa potrebujeme znova naučiť tvoriť priateľstvo medzi našimi telami a mysľami, pretože nie sú oddelené od nás samotných ani od seba navzájom.

Dnešný človek si tak veľmi potrebuje obnoviť a ukotviť v sebe „zabudnutý jazyk“ komunikácie s fyzickým telom a mysľou – najmä v oblastiach, kde pociťuje napätie a bolesť. Tie môžu byť spojené s akýmikoľvek špecifickými problémami nerovnováhy alebo nepokoja, akými sú napríklad fajčenie, poruchy v prijímaní potravy, nespavosť, bolesti, opuchy, zápaly a tak podobne, súvisiace s ľudským telom, ktoré je treba znovu uviesť do celistvosti a harmonického fungovania.

Naše telá sú energiou, naša myseľ je energiou a naše vedomie je energiou. Jediný rozdiel je v ich vlnovej dĺžke. Keď sú tieto tri druhy vibrácií v súlade, sme zdraví a celiství. Ale moderný svet považuje život za boj a vtedy ego, v snahe chrániť nás, sa veľmi rado chopí riadenia vecí a nastupuje režim útok – útek – zamrznutie. Naše telo, myseľ i vedomie fungujú dobre samy o sebe, ak si dovolíme uvoľniť sa.

V dôsledku doterajšieho životného štýlu sme stratili kontakt s našimi fyzickými telami. Berieme ich službu ako samozrejmosť, až pokým sa niečo nepokazí. Potom utekáme k lekárovi, aby ich opravil – rovnako, ako ideme k mechanikovi s naším autom – a riešime následky. Keď sa nám podarí symptóm potlačiť, často sa prejaví ako niečo iné – pretože sme neodstránili skutočnú príčinu v rámci telesnej mysle.

Podstatou je zakomponovanie uvedomenia do samoliečivého procesu fyzického tela. Osho Body Mind sa uskutočňuje v ľahkom tranze, teda pri spojení hlbokej relaxácie s bdelosťou. Práve vtedy sme totiž schopní naučiť sa zužitkovať tvorivé energie a samoliečiace schopnosti nášho tela a mysle. Po absolvovaní procesu môžete pokračovať v metóde sami doma, ako a kedy vám to vyhovuje.

„Telo treba milovať – musíš byť jeho skvelým priateľom. Je tvojím domovom, je preto nutné ho vyčistiť od všetkého haraburdia. Pamätaj na to, že je ti neustále, deň čo deň, k dispozícii. Aj keď spíš, tvoje telo permanentne pracuje za teba – trávi, premieňa potravu na tvoju krv, odstraňuje z tela odumreté bunky, prináša do tela nový kyslík, čerstvý kyslík – a ty pritom tvrdo spíš!
Robí všetko pre tvoje prežitie, pre tvoj život, hoci si taký nevďačný, že si sa mu možno nikdy nepoďakoval. Naopak, vaše náboženstvá vás učia mučiť ho a vravia, že telo je váš nepriateľ a musíte sa oslobodiť od tela a jeho pripútaností. Viem, že si viac než telo a nie je vôbec treba byť pripútaný. Ale láska nie je pripútanosť, súcit nie je pripútanosť. Láska a súcit sú absolútne potrebné pre tvoje telo a jeho výživu. A čím lepšie telo máš, tým máš aj viac možností na rast vedomia. Je to organická jednota.”
Osho

Text: Patrick Monnot (Francúzsko), www.StastnaRovnovaha.sk
Preklad: Silvia Marisi Monnot

Tags: No tags

Comments are closed.