Homeopatická liečba následkov konvenčnej liečby

Časy, keď lekári svojím pacientom vedeli pomôcť pri problémoch iba púšťaním žilou, prikladaním hojivých mastí alebo preháňadlami, sú už dávno za nami. Terajšia medicína má k dispozícii čím ďalej tým sofistikovanejšie liečivé preparáty a spôsoby liečby. Sú to hlavne chemické prípravky, ktoré, aj keď sú podávané v minimálnych množstvách, môžu mať nepriaznivé účinky. Citlivejší jedinci môžu chemické lieky vnímať intenzívnejšie a silne na ne reagovať. To isté platí aj o rôznych diagnosticko-vyšetrovacích metódach.

 

Bolesť nôh
Šesťdesiatročná pani, ktorú budem volať Martina, ma oslovila pre pretrvávajúcu bolesť nôh. Povedala: „Nohy ma šialene bolia. Mám také ťažké a boľavé nohy, že ledva chodím. Bolesti prišli v menopauze, keď som začala užívať hormonálnu liečbu, a odvtedy ma bolieť neprestali. Keď som brala predpísaný hormonálny liek, nevládala som už ani chodiť. Uľavilo sa mi však po jeho vysadení. Ráno sa budím s bolesťou na vnútornej strane stehien. Najhoršie je to poobede. K večeru sa už ledva dokážem pohybovať. Uľaví sa mi, keď dvihnem nohy vyššie. Najväčší problém je bolesť pri chôdzi do schodov. Večer už neviem vyjsť na poschodie nášho domu. Neustále cítim bolesť od kolien nadol. Ak dlhšie sedím, mám veľký problém vstať a ísť. Neviem to rozchodiť. V minulosti, keď som zaspávala, cítila som tiež bolesť a v noci som sa na bolesti budila. Je jedno, či ležím alebo sedím, nohy stále bolia. Tú bolesť človek vydrží, ale horšia je ťažoba. Nevládzem chodiť. Bolesť sa zhoršuje, ak mám nohy zvesené dole a ak dlho cestujem autobusom. Nikdy som nemohla brať žiadnu antikoncepciu, pretože akýkoľvek hormón mi zhoršil stav.“

Martine som podala liek Folliculinum 30 C v troch po sebe nasledujúcich dávkach. Folliculinum je homeopatický liek vyrobený z hormónu estrogén, čo je jeden zo ženských pohlavných hormónov. Tento liek som vybrala pre nástup bolesti po hormonálnych liekoch podávaných v menopauze. Martina sa mi ozvala po dvoch mesiacoch a plakala do telefónu. Povedala, že až teraz, po 12 rokoch jej úplne ustúpili bolesti nôh. Dnes má 70 rokov, stále aktívne pracuje. Bolesti nôh sa jej už nevrátili.

Nočný plač dieťaťa
V inom príklade ma oslovila mamka trojmesačného dievčatka, kvôli veľkým večerným a nočným plačom. Plač prichádzal najmä večer po kúpaní. Bábätko dokázalo spať najviac 15 až 20 minút, potom vstalo a kričalo do polnoci, niekedy aj do neskorých nočných hodín. Malo v sebe veľký nepokoj, dokonca aj pri dojčení kopalo nožičkami a rozhadzovalo rúčkami. „Dcérka je nervózna, akoby bola zúrivá. V tvári má zvláštny výraz nešťastného dieťaťa. Má v sebe strašnú zlosť. Potrebuje ju zo seba dostať von.“ Pri varovaní v noci sa musela striedať celá rodina, pretože to bolo veľmi vyčerpávajúce. Ani cez deň však nikdy nespala dlho. Bola veľmi bdelá, mala veľmi málo spánku.

Pri vyšetrení som zistila, že mladá mamička brala antikoncepciu. V čase, keď bola akútne chorá, dostala antibiotiká. Vtedy sa účinok antikoncepcie oslabil a ona otehotnela. Antikoncepčné lieky užívala do tretieho mesiaca tehotenstva. Keď začala dojčiť, zapálili sa jej prsníky. Boli tvrdé, popraskané a krvavé. Najväčší problém však bol pri prechádzkach vonku. Cítila chlad na bradavkách, ako keby jej niekto fúkal pod tričko ľadový vzduch.

Keďže plod bol na začiatku tehotenstva vystavený účinkom antikoncepcie, rozhodla som sa podať Foliiculinum 30 C dievčatku aj matke. Po prvej dávke dievčatko dostalo hnačkovitú stolicu zelenej farby, ktorá trvala dva dni. Spánok sa následne na prekvapenie celej rodiny upravil. Po dvoch mesiacoch nastalo znova zhoršenie. Ustúpilo po zopakovaní dávky Folliculinum 30 C. Mamičke sa po tomto lieku vyliečil zápal prsníkov zo dňa na deň. Stratil sa aj pocit ľadového chladu na bradavkách.

Bolesť v bedrovom kĺbe
Moja priateľka, 48-ročná Anna, mi pri našich rozhovoroch spomenula, že kvôli problému so skoliózou chrbtice, ktorá jej bola diagnostikovaná v detstve, častokrát absolvovala RTG vyšetrenia. V detstve ich bolo viac ako 50. Počas homeopatickej liečby akútnych i chronických stavov dostala viacero homeopatických liekov s úspešným vyliečením veľkej časti problémov, ktoré však nikdy nezlepšili bolesť bedrového kĺbu. Ten ju trápil už niekoľko rokov. Bolesti v pravom bedrovom kĺbe boli tupé, nikdy neustupovali. Zhoršovali sa počas chôdze. Pri dlhšej prechádzke boli neznesiteľné. Preto prestala chodiť na túry, ktoré mala tak rada. Pri chôdzi po schodoch bol pre ňu veľký problém zaťažiť nohu v kĺbe. Nevládala urobiť pohyb nahor. Aj spánok na boku jej spôsoboval problémy. Zvláštne bolo to, že Anna pociťovala pálivú bolesť na tej strane, na ktorej práve ležala, čiže aj na nepostihnutej.

Po informácii o absolvovaní veľkého množstva RTG vyšetrení som Anne podala liek X-Ray 200 C v jednej dávke (liek je pripravený z röntgenového žiarenia). Po lieku jej úplne zmizla bolesť v kĺbe. „Môžem spať na boku, môžem chodiť bez problémov po schodoch, aj na prechádzky. Odvtedy sa mi už bolesť nevrátila.“

66-ročná Debora mala tiež veľký problémy s bolesťou bedrových kĺbov: „Nedokážem chodiť, akoby mi nohy chceli vypovedať službu. V bedrových kĺboch mám silné tupé bolesti. Pri chodení vystreľuje. Akoby žeravé ihly cez ne prechádzali. Musela som si začať pomáhať paličkou. Už nedokážem dlhšie chodiť. Predtým som chodila na dlhé vychádzky do prírody. Teraz ma bodne v kĺbe a už nedokážem viac prejsť. Bedrové kĺby ma viac bolia, aj keď prichádza zmena počasia. Niekedy sa v noci zobudím na bolesť. Mám problém aj s chrbticou, vysunuté stavce, posunutú panvu. Asi päťkrát som mala prasknutú kostrč. Tabletky od bolesti brať nemôžem, pretože ich môj žalúdok odmieta. Kvôli problémom s chrbticou, s bedrovými kĺbmi, panvou a kolenom som celý život často absolvovala RTG vyšetrenia a magnetickú rezonanciu. RTG vyšetrení bolo viac než 50.“

Liečbu som začala konštitučným liekom podľa obrazu celkového stavu. Po tomto lieku sa Debore zlepšilo trávenie, mala viac energie, ustúpil celkový pocit chladu a únavy. Bolesť bedrových kĺbov sa zmiernila však len nepatrne. Kvôli anamnéze častých RTG vyšetrení som podala liek X-Ray 200 C. Po týždni mi Debora povedala: „Po lieku som mala pocit, akoby sa mi z tohto miesta (ukázala na bedrový kĺb) niečo zobralo, odstránilo. Potom sa to tak pekne uvoľnilo, bolesť prestala. Predchádzajúce týždne kĺby boleli stále a intenzívne, ale zrazu tá bolesť celkom ustúpila. V kľude je to veľmi dobré, len pri pohybe to ešte niekedy zabolí. Už to je pre mňa veľká úľava. Je to zlepšenie o 70 %.“

Lieky, ktoré sú potrebné na antidotovanie chemických preparátov alebo zobrazovacích vyšetrení nepatria ku konštitučným liekom, t. j. liekom, ktoré vyberáme na základe celkového obrazu príznakov mysle a tela konkrétneho človeka. Ich výber je daný anamnézou užívania nejakého lieku alebo nadmerného používania nejakej vyšetrovacej metódy. Napriek tomu, že ich predpis a pôsobenie je limitované, bez ich použitia, ak sú indikované, je nevyhnutné ich dať, ak chceme, aby sa klient naozaj vyliečil.

Tags: No tags

Comments are closed.