Homeopatia a jednota bytia

Neustále na nás pôsobí veľa vplyvov. Aj my sami sme komplikovaní, je v nás veľa túžob, zranení, skúseností. Ale zároveň je to v nás zjednotené a u väčšiny sa to prejaví ako jeden problém, jedna hlavná téma života opakujúca sa v neuveriteľných situáciách, ktoré označujeme ako náhody.

Čoraz viac sa mi potvrdzuje, že je to neprekonateľne dokonalý systém, ktorý sa snažíme deň čo deň udržať, vylepšiť, zmeniť, pochopiť, spracovať a niekedy len prežiť do ďalšieho dňa. Ak sa nám takéto zdanlivé náhody dejú často a my si ich nevšímame, robíme všetko to, čo sa od nás očakáva. Na každej úrovni chceme zvládnuť všetko – prácu, rodinu, deti, problémy svokrovcov, susedov, kamarátov, byť tu a teraz… Zaužívané chyby a rozhodnutia sa opakujú, dejú sa „náhody“, no my ich nevidíme. Následne nám dokonalosť nášho tela začne ukazovať jemnými signálmi, že niečo nie je v poriadku. Ak ich nezbadáme, múdrosť tela pošle jasnejší signál a my sa už nebudeme cítiť veľmi dobre – ochorieme. Dostaneme určitú diagnózu a začneme problém riešiť, každý po svojom, veď sme inteligentné tvory, ktoré sa môžu slobodne rozhodovať. Práve o takýchto životných, ale aj zdravotných problémoch z mojej praxe sa chcem s vami podeliť.

LYŽIARSKY INŠTRUKTOR (44)

Prišiel za mnou lyžiarsky inštruktor (44) s výrastkami (osteofytmi) na oboch nohách. Nachádzali sa medzi predpriehlavkovými a priehlavkovými kosťami, prerastali cez klinovité kosti dolnej končatiny vo veľkosti 3 cm x 4 cm x 2 cm. Objavili sa už počas strednej školy. Ako lyžiarsky inštruktor pracuje už asi 20 rokov a myslel si, že to má z neustáleho nosenia lyžiarskej obuvi. Každú sezónu pretrpel s ukrutnými bolesťami a výrastkami, ktoré krvácali po každom dni na lyžiarskom svahu. Počas tých 20 rokov sa liečil rôznymi analgetikami, protizápalovými liekmi, dostával kortikosteroidné injekcie. No všetko pomohlo len na určitý čas. Niekoľkokrát ich mal aj operačne odstránené, ale bolo to pre neho veľmi náročné. Na jar si ich dal operovať. Koncom jesene už cestoval za prácou na hory do zahraničia. Jednu až dve sezóny to bolo v poriadku, ale potom sa to znovu zhoršilo. Asi dva týždne pred ďalšou operáciou sa cez svojho známeho náhodou dozvedel, že by mu mohla pomôcť homeopatia, tak zavolal a objednal sa.

Z psychosomatického hľadiska výrastky ukazujú na potláčanie, strnulé emócie, „zamrznuté slzy“. Namiesto toho, aby sa problémy vyriešili, sú odsunuté. Skrývajú, pochovávajú sa dlhoročné sny. Môžu byť spojené s pocitom nenaplnenosti, nespokojnosti a sklamania. Nosíme v sebe vinu a hnev. Sústreďujeme sa na svoje zlyhania.

Už po pár minútach nášho stretnutia prejavoval klient črty zvieracích liekov. V minulosti hral volejbal a bol veľmi súťaživý. To mu aj zostalo. Miluje rýchlosť, má na sebe zvieracie šperky, náramky z kože, prívesky zo slonoviny, trofeje z ďalekých krajín, oblečenie so zvieracím motívom. Je veľmi živý, komunikatívny, hlasno sa vyjadruje, neustále udržuje očný kontakt, je otvorený. Problém je v nadväzovaní prvého kontaktu. Na potencionálnu partnerku pôsobí až príliš vyzývavo, dáva najavo svoju príťažlivosť, až to môže byť nepríjemné. Sám hovorí, že má pocit, že sa ho boja. Následne vraví: „Veď ja som dobrý chlapec, vo vnútri veľmi citlivý, láskavý, ak treba pomôcť, som vždy nablízku. Milujem hudbu tanec, diskotéky, rád si dám aj jointa len tak na uvoľnenie, troška zabudnem na tú špinu a bordel, čo v živote mám.“ Má aj pocit, že je menejcenný, neúspešný, tak isto je to aj s prácou a prijímaním autorít. Nedokáže sa zaviazať zmluvou, pracovať chce podľa seba. Pracuje, len keď chce. Hovorí, že nie je dosť dobrý, že je dvojaká osobnosť, porovnáva sa s inými. Často vraví: „Môj pocit je… a oni ma nechápu, berú ma, že som frajer, že sa iba ukazujem, ale to som predsa ja, nech ma berú takého, aký som, alebo nech ma nechajú tak.“ Je nestabilný, nevie, čo má robiť, ale keď je na svahu, tak to miluje, tú rýchlosť, panenský sneh. A potom pozve lyžiarku na čaj a nikdy z toho nič nie je. Mrzí ho to a zožiera, nadáva, zabil by vtedy niekoho.

Dostal liek Galeocerdo cuvier hepar 200 C. Je to homeopatikum vyrobené z pečene žraloka tigrieho. Žralok je jedinečný z niekoľkých dôvodov. Nemá kosti, jeho kostru tvoria len chrupavky. Žraloky nikdy neprestanú rásť, rodia živé mláďatá. Neustále im rastú aj zuby, vždy väčšie a vo väčších radoch. Sú 4 x staršie než dinosaury a 100 x staršie než ľudia. Tento žralok je známy ako morská nádoba na odpadky. V ich žalúdkoch sa často nájdu matice, šrauby, plechovky, budíky, tehly, fľaše, hodinky, remene, topánky, potkany, psy…

Počas provingu – skúšky lieku – sa opakovali príznaky, ktoré mal aj môj klient, ako napríklad ostré bolesti, pocit, že čas plynie buď príliš pomaly, alebo príliš rýchlo, pohyb a fyzická námaha zlepšuje psychický stav. Môjmu klientovi sa snívali aj sny o staraní sa o deti, sny o matke a starej mame, o príslušnosti k skupine. Bolo to prekvapujúce, pretože žralok žije svoj život sám. Presne tak ako môj klient.

Odporučila som užívať tento homeopatický liek v dávkovaní 1 globulku 3 dni po sebe a následne raz týždenne. Pri prvej kontrole, teda po 8 týždňoch, povedal, že jeho stav sa zlepšil o 70 %, duševne sa cítil vyrovnanejší, pokojnejší. Mal pocit, že sa viac pozná a že sa už nemusí prejavovať tak hlasno. Dokonca si našiel aj priateľku. Bolesti priehlavkov sa na chvíľu zvýraznili, ale potom po každom podaní lieku viac a viac ustupovali. Osteofyty boli tiež menšie a zlepšila sa pohyblivosť nôh. A čo je hlavné, pri kontrole už nemal žiadne bolesti, aj keď si zapol lyžiarky tak ako ostatní ľudia. Operáciu definitívne zrušil. Pokračovali sme v liečbe ešte ďalších 8 týždňov. Výrastky sa celkom stratili.

MUŽ NA DÔCHODKU (72)

Ďalší klient bol muž na dôchodku (72). Prišiel s viacerými problémami: mal bolesti chrbta, ramien, tŕpnutie a brnenie v predlaktí, zvýšený cholesterol, hemoroidy a ranný suchý kašeľ. No najviac ho trápilo zväčšenie prostaty. Je to ochorenie, ktoré je pomerne časté v strednom až staršom veku. Z hľadiska klasickej alopatickej medicíny nie je príčina úplne jasná, zrejmá je však súvislosť s pohlavnými hormónmi, spôsobuje problémy s močením. Nutkanie je časté, no prúd moču je veľmi slabý, moč sa zadržiava a muž sa nemôže vymočiť. Často sa v močovom trakte objavia infekcie, ktoré môžu poškodiť aj obličky. Následné príznaky sú veľmi nepríjemné a bolestivé.

Z psychosomatického hľadiska môžu byť ťažkosti s prostatou vyvolané pocitmi hanby, nízkeho sebavedomia, utláčania, bezmocnosti. Takýto klient pociťuje neistotu a nedôveru. Môže popierať svoju vlastnú mužnosť. Nevie, ako má svoje pocity vyjadriť. Môže v sebe nosiť pocity sklamania, viny a zlosti na seba samého.

Tento pán je dosť konzervatívny, býva v malom meste a všetko, čo robí, robí najlepšie, ako vie, no aj tak má obavy, či to bude správne do posledného detailu. Je veľmi rýchly a hravý, často sa usmieva. Chýba mu ocenenie zo strany manželky. Nič, čo urobí, nie je pre ňu dosť dobré. Následne sa dostáva do stavu apatie a ničnerobenia. Potom sa manželka ponosuje, že nič nerobí. Je veľmi mierny až plachý, hlavné slovo má vždy manželka. Tá rozhoduje takmer vo všetkom. Hovorí: ,,Ak sa toho nazbiera viac, tak som k nej veľmi hrubý, necitlivý, často som nervózny a podráždený, ale neviem, prečo som z nej taký podráždený. Mám ju rád. Ale stále jej niečo vadí. Často mám pocit, že život sú len povinnosti. Som rád, keď je všetko tak, ako má byť. Naša rodina mala vždy pôdu a na nej sme pestovali zemiaky a zeleninu, chovali sme zvieratá. Zvieratá vedia, čo všetko pre ne robím. Mám rád aj našich psov. Aj to je moja povinnosť. Povinnosti a vzťahy – to je môj život. Rodina je pre mňa veľmi dôležitá. Máme šesť detí. Rád im pomáham niečo vypestovať, vychovať. Pomáham, kde sa dá. Pomáham aj zaťovi na stavbe. On vie, ako to chce, a ja to tak urobím. Oni majú z toho radosť a ja tiež. Pri svojej manželke mám nedostatok sebavedomia. Ona sa sťažuje, že chrápem. Mne je horúco a jej je zima. Počas dňa máme veľa malých konfliktov. Mám pri nich pocit nespravodlivosti. Niekedy s ňou bojujem. Všetky príznaky sa mi zhoršujú večer. Problémy s močením sú najhoršie večer alebo keď mi je horúco. Vonku sa cítim najlepšie. Milujem vychádzky so psami. Vtedy som sám sebou. Keď pracujem von, mám potom upchatý nos a fúkam žlté husté sople. Je to ešte horšie, keď sa vrátim z vonku do miestnosti. Keď som podráždený z manželky, tak jem veľa sladkostí, ktoré ma upokojujú.“

Na základe najdôležitejších tém v jeho živote, ktorými sú na jednej strane povinnosť, práca, optimizmus a na druhej strane témy partnerky, ma naša konzultácia smerovala k homeopatickému lieku Kalium sulphuricum. Odporučila som mu užívať ho v potencii 30 C.

Pri kontrole o 6 týždňov neskôr bol veľmi spokojný, že všetky jeho ťažkosti ustúpili a že aj krvné testy potvrdili zlepšenie. Vzťah s manželkou sa výrazne zlepšil. Bol veľmi spokojný. Povedal, že už tie jej reči ani nevníma. Na prechádzky začali chodiť spolu. Je mu výrazne ľahšie na duši a má menej povinností, lebo si prácu delia. Bolesti chrbta sú iba po nadmernej námahe, ale to má asi každý. Ramená sú v plnej sile. Nebolia a ani netŕpnu. Cholesterol sa znížil na normu. Hemoroidy už nepália a zmizli. Spí celú noc a močenie je tak ako za mladi.

Homeopatiou sa zaoberám od roku 2011 a s veľkým zápalom študujem na Slovenskej akadémii klasickej homeopatie v Bratislave. Som členkou a tajomníčkou Slovenskej komory homeopatov. Organizujem kurzy a prednášky pre domáce použitie v Homeopatickej poradni v Prešove. K homeopatii som sa dostala vďaka vážnemu ochoreniu, ktoré som s jej pomocou prekonala a teším sa zo života. Homeopatia je veda, umenie, celoživotné vzdelávanie a vášeň zároveň.

Oľga Kancírová SAKHom.
www.homeopatiaok.sk
www.homeopatia.sk 
Tags: No tags

Comments are closed.