Eukalyptus guľatoplodý

 

Eucalyptus globulus

Na svete rastie asi 500 druhov eukalyptov. Niektoré dorastajú do výšky 70 až 100 metrov. Eukalyptus je rôznolistý strom. Kôru má šedobielu. Je zaujímavý tým, že každý rok zhadzuje kôru, ktorá potom z kmeňa visí. Plody sú drevnaté tobolky.

Eukalyptus sa do Európy dostal asi v 19. storočí. Austrálski domorodci zužitkujú celý strom. V tradičnej medicíne pôvodných obyvateľov Austrálie sa listy používali v zábaloch na akékoľvek rany alebo zápaly. Vnútorne sa tiež užívali rôzne odvary. Dnes sa používanie odvarov pre domáce účely už neodporúča. Využívajú sa eukalyptové olejčeky, ktoré po kvapkách môžeme použiť aj v rozprašovačoch. Najčastejšie sa používa éterický olej, je vhodný na celý rad infekcií, ako sú chrípka, osýpky, týfus, cystitída, kvapavka, neuralgické bolesti. Vôňa z rozprašovača eukalyptu odpudzuje blchy a komáre a zničí asi tri štvrtiny stafylokokov vo vzduchu. Olejček sa pridáva aj do rôznych cukríkov a mastičiek. Obľúbený je aj v aromaterapii. Mastičky sú výborné na natieranie bakteriálnych ekzémov, výražok, pri zápaloch svalov a šliach, na bolesti v kĺboch, masáže hrudníka pri nachladnutí, bronchitíde, astme, chrípke. Vhodné je aj inhalovať paru s eukalyptom. Silica má vysoko dezinfekčné účinky. V eukalyptovej silici sa nachádza veľa cineolu. 

Upozornenie: Eukalyptus nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a pre epileptikov. Nesmú ho vnútorne užívať ľudia, ktorí trpia zápalovými ochoreniami žalúdka, čriev a žlčovodov a ťažkým ochorením pečene.

Inhalácia

5 kvapiek eukalyptového olejčeka a ½ l vody
Do vriacej vody nakvapkáme 5 kvapiek eukalyptového olejčeka a inhalujeme. Eukalyptový olejček nikdy neužívame vnútorne, spôsobuje otravu.

Zápar z listov eukalyptusu guľatoplodého

1 ČL sušených listov eukalyptusu guľatoplodého, 2,5 dl vody
Listy eukalyptusu guľatoplodého zalejeme vriacou vodou, 5 minút lúhujeme a precedíme. Užívame raz denne po dobu týždňa, potom spravíme 14 dní prestávku a takto môžeme zopakovať viac ráz. Dávku a dobu užívania neprekračujeme, lebo vo veľkých dávkach je toxický, poškodí srdce a sliznice. Dajte pozor, je to alergén.

Anna Kopáčová

Tags: No tags

Comments are closed.