Dusená mrkva „olalá“

Dusená mrkva „olalá“

Tento jednoduchý a rýchly recept dostal názov podľa ohlasov od „stránok“, pre ktoré sa pokrm pripravoval. Hladná omladina vo veku 14 až 16 rokov nedostala príliš na výber. Po informácii, že bude na večeru mrkva, bolo počuť zdesené výkriky: „Olalá, to budú chuťové galeje!“ Ďalšie olalá, tentokrát plné nefalšovaného nadšenia, sa ozvalo po ochutnaní jedla. Pokrm mal nečakaný úspech a dokonca sa zaradil medzi „jediteľné“ pochutiny k večernému zajedaniu seriálu – a to je už pocta typu Pulitzer v literatúre.

Takže, čo na to potrebujeme?
Prekvapivo mrkvu, najlepšia je malinká, jemne umytá, kozí syr, gomasio a olivový olej.

Mrkvu jemne opečieme na pár kvapkách kvalitného oleja, následne zalejeme trochou vody a necháme podusiť – stačí 10 minút, aby mrkva stále chrumkala. Ideálne sú baby mini mrkvy. Následne servírujeme na tanier zaliate troškou olivového oleja, kozím syrom a posypané zmesou gomasio (nie je nevyhnutná podmienka, ale je to topka).
Hlavné teplé jedlo je z tohto základu – rýchly a zdravý zásah do čierneho získame pridaním varenej slzovky. Pred varením ju treba na hodinu namočiť, ďalej pripravovať ako ryžu.

Šalát s červenou repou

Ingrediencie: červená repa, kozí syr, zmes šalátov (polníček, rukola, ľadový šalát), olivový olej a obľúbená zmes korenín

Skvelý a rýchly recept, ktorý mládež nepoteší, ani keby ste sľubovali výlet do Toskánska, ale nám „zeleninofilom“ nesmierne ulahodí. Základom je spomenúť si na to, že treba dať uvariť červenú repu. Ráno pred raňajkami ju hodíme do vody a varíme 40 minút, aby bola príjemne mäkká. Potom už len počkáme, kým vychladne. Vyberieme poľníček, rukolu, kozí syr, olivový olej a koreniny. Šalátové listy zalejeme olivovým olejom, pokvapkáme citrónom a zasypeme koreninami (najlepšia a najchutnejšia v našej ulici je zmes gomasio ☺). Následne na to nakrájame repu a na vrch nadrobíme kvalitný kozí syr. Fantázia, krása, lahoda.

 

Dobrú chuť.

 

 

Tags: No tags

Comments are closed.