Dračí jaspis – epidot jaspis

Kameň vášne, zvedavosti, odvahy, vnútornej očisty a vzťahovej krásy

Jaspis je kameň žltozelenej, hnedej, šedej, červenej, červenohnedej, červenofialovej, béžovej, bielej farby. Je to odroda chalcedónu. Je to nerovný mastný sklenený krehký železitý kremeň, ktorý kryštalizuje v trigonálnej sústave. Vyrábali sa z neho pečatidlá a bola mu pripisovaná magická sila. Podľa starých legiend je označovaný za matku všetkých kameňov. Liečil ženské ochorenia, ochraňoval pred zlými duchmi a sklamaním v láske. Epidot je tmavozelený, žltý, hnedý, červený sklený kameň, ktorý kryštalizuje v jednoklonnej sústave. Jaspis zafarbený do červena v kombinácii so zeleným epidotom sa nazýva dračí jaspis.

Dračí jaspis symbolizuje zjednotenie jin a jang princípu. Je kameňom spájajúcim nebo a zem. Pomáha prekonať ťažšie obdobia, odpútať sa od svojej minulosti a tiež prijať životnú situáciu a nájsť vnútorný kľúč k zmenám. Vieme tak transformovať našu vnútornú atmosféru, zlepšiť zdravie, duševnú pohodu. Dodáva odvahu, akcieschopnosť a uľahčuje materializáciu snov. Energia tohto jaspisu účinne podporuje pri nasledovaní zámeru. Dodáva optimizmus pri hľadaní pravdy. Meditácia s týmto kameňom alebo jeho nosenie pri konkrétnej vízii posilňuje náš zámer. Emocionálna bolesť môže zablokovať srdcovú čakru, ktorá môže byť pomocou tohto kameňa uvoľnená a vyčistená. Dračí jaspis je skvelý i na prečistenie koreňovej čakry a dodáva nám tak pocit bezpečia na dosiahnutie vyšších cieľov.

Epidot jaspis pomáha pri chudnutí. Výrazne podporuje imunitný systém a tiež duševnú obranu ľudského organizmu. Pomáha posilňovať a budovať imunitu voči infekciám. Je dobrým pomocníkom pri zápaloch močového mechúra. Tlmí zápaly v tele. Používa sa pri zápaloch stredného ucha, zápale spojiviek a je tiež použiteľným na podporu funkcie žalúdka, pečene a žlčníka, očistu krvi a reguláciu srdcovej činnosti. Znižuje nepriaznivé vplyvy okolia, stres a nervozitu.

Tento druh jaspisu je vynikajúcim kameňom pre Panny. Rozvíja ich rozlišovaciu schopnosť a analýzu doterajšieho vývoja a dáva tak priestor opraviť chyby. Podporuje schopnosť Váh vymedziť sa voči okoliu a posilňovať ich zdravé ego, lebo Váhy sa realizujú cez vzťahy s druhými ľuďmi a niekedy jednoducho zabúdajú na vzťah k sebe. Je vhodný i pre Barana a Ryby. Ľuďom narodeným v znamení Leva pomáha rozvíjať súcit.

Podľa princípov feng šuej ho priraďujem k juhovýchodu, je to oblasť vyjadrujúca hojnosť, rast a zmenu v materiálnej i duchovnej oblasti. Vo východnej časti priestoru, ktorej témou je rodina a zdravie, nové začiatky a vitalita, nám prináša povzbudzujúcu silu a tiež pokoj a ochranu. Môže sa dať i do pokladne, kde priťahuje hojnosť a prosperitu.

Snáď najdôležitejšia pre život a jeho prirodzené plynutie je nádej, no najmä viera. S nimi sa nám podarí začať vždy niečo nové. Komunikujete o svojich zraneniach? Je čas prestať venovať pozornosť starým krivdám, zradám či sklamaniam z minulosti a vykročiť vpred. Energia tohto kameňa pomáha liečiť staré zranenia a znovu otvoriť srdce láske.

Aromaterapia: škorica, dračia krv, copal.

Afirmácia: Otváram sa zmenám a novým možnostiam. Vo svojom živote vítam hojnosť a prosperitu.

Mgr.Janka Porubanová
www.rajskazahrada.sk

Tags: No tags

Comments are closed.