Cesta k dospelosti alebo mlieko v homeopatii

Mlieko má nesporne význam pre každého človeka. Dáva nám výživu a ochranu v prvom období života, rovnako ako aj všetkým cicavcom. Preto nás neprekvapuje jeho použitie v homeopatii. Jedným z problémových období života, pri ktorých vedia homeopatiká z mliek pomôcť, je vstup do dospelosti. Rada by som vás zoznámila s troma mladými ľuďmi, ktorým homeopatické mlieka pomohli dospieť, vyrovnať sa s ťažkosťami a prevziať zodpovednosť za vlastný život.

Lac caprinum

Marekovi stretnutie so mnou dohodla mama. Takmer dospelý syn mal ťažkosti s trávením. Nikdy to nebolo ideálne, ale v poslednom čase sa bolesti brucha objavovali skoro po každom jedle aj medzi jedlami. Rovnako ju trápili ich každodenné hádky. Každý rozhovor skončil konfliktom. Nešlo pritom o žiadne vážne názorové nezhody. Naopak, bola synovi vďačná za podporu po nečakanom odchode manžela. Marek od začiatku štúdia na vysokej škole chodil domov len sporadicky. Štúdium bolo náročné, už druhýkrát si musel rozložiť ročník na dva. Navyše objavil mestský parkúr. S partiou rovnakých nadšencov často nacvičoval nové triky aj cez víkendy. Po otcovom odchode z domu sa vrátil a denne dochádzal na prednášky. Mame veľa pomáhal, staral sa o dom aj záhradu.

Marek ma na stretnutí milo prekvapil. Nečakala som, že bude taký otvorený a srdečný. Konflikty s mamou ho mrzeli. Nerozumel, prečo sa im nedokážu vyhnúť. Priznal, že aj jeho otcov odchod od mamy prekvapil a zaskočil. Rešpektoval ho a všemožne sa snažil podporiť mamu. O návrate domov vôbec nemusel premýšľať. Každodenné dochádzanie bolo síce náročné, ale nemohol predsa nechať mamu samu. Bolo dôležité ju každý deň objať a postarať sa o ňu. Rád by sa zbavil bolestí brucha, nikdy nevedel, kedy mu v ňom zase začne „bublať“. Našťastie pri parkúre poslúchalo. Dostal sa už na slušnú úroveň, kde ho každá chyba mohla stáť vážne zranenie. Rád prekonával mestské prekážky, najmä ak išlo o výšky. V začiatkoch mu pomohlo, že od detstva robil gymnastiku. Parkúr bol však omnoho lepší. Miloval ten pocit nezávislosti a sily, ktorý mal pri skákaní v meste. Umelé prekážkové dráhy ho natoľko nebavili.

Marekova srdečnosť, potreba fyzickej blízkosti, silná empatia, hádky s mamou a tráviace ťažkosti ma priviedli k predpisu homeopatického mlieka. Všetky tieto symptómy sú typické pre homeopatické lieky vyrobené z mliek cicavcov. A nemusela som veľmi premýšľať ani o tom, od ktorého cicavca to mlieko má byť. Jeho záujem o mestský parkúr bol neprehliadnuteľným signálom. Marekovi som odporučila užívať Lac caprinum, homeopatikum z kozieho mlieka.

Po lieku veľmi rýchlo ustali bolesti brucha. Bonusom bolo, že sa zbavil nepríjemného zápachu potu v podpazuší, o ktorom sa mi pri prvom vyšetrení nezmienil. Zmiernili sa aj konflikty s mamou. Nešlo to úplne samo, mali zopár dlhých otvorených rozhovorov, pri ktorých si vysvetlili svoje postoje a očakávania. Marek si uvedomil, že mama je schopná zvládnuť svoj život aj po rozvode. Stále ju často navštevoval a pomáhal s domom, ale našiel si vlastné bývanie. O pár mesiacov začal pracovať pre firmu, ktorá ho sama oslovila. Konečne dokončil školu. Na parkúr nezanevrel, len mu už nevenoval toľko času. 

Lac cameli dromedarii

Daniela ku mne poslal kamarát. Doviezol ho asistent na vozíku, ale s jeho pomocou dokázal vstať a sadnúť si do kresla. Hovoril, že odmalička chodil po lekároch a pre zmenu by rád skúsil niečo iné. Jeho stav vznikol po detskej mozgovej obrne. Po komplikovanom pôrode ho kriesili, mesiac bol v nemocnici. Nasledovali rehabilitácie a operácie. Veľkým úspechom bolo, že sa dokázal postaviť a s pomocou spraviť zopár krokov. Študoval psychológiu, veľmi rád by pomáhal telesne postihnutým deťom. Rozprával o nich s veľkou empatiou a vrelosťou. Spolupracoval s občianskym združením, ktoré bojovalo proti bariéram. Nielen tým na komunikáciách, ale i v spoločnosti. Daniel priznal, že ho vie veľmi rozčúliť akákoľvek nespravodlivosť. Za posledných pár mesiacov mal niekoľko záchvatov hnevu. Záchvatov, pri ktorých jačal, kopal a mlátil okolo seba. Zatiaľ sa mu to stalo len v súkromí. Nedokázal sa ovládať. Veľmi sa za to hanbil a dúfal, že homeopatia mu s tým dokáže pomôcť.

Mal podporujúcu rodinu, skvelých starých rodičov, úžasné detstvo. Dostal veľa lásky a pozornosti. Bol rád aktívny, vonku na slnku, v prírode, koľko mu to len jeho stav dovolil. V puberte sa objavili konflikty s učiteľmi aj s rodičmi. Mal pocit, že blokujú jeho nezávislosť. A práve konflikty s matkou občas vyústili do spomínaných záchvatov hnevu. Okrem stavu po detskej mozgovej obrne mal občasné bolesti hlavy, akné na tvári a hornej časti chrbta, ktoré sa zhoršovalo po mlieku a mliečnych výrobkoch.

Už počas vyšetrenia mi bolo jasné, že sa pozerám na človeka, ktorý potrebuje homeopatický liek vyrobený z mlieka. Celý jeho prejav bol vrúcny, teplý. Napriek postihnutiu bolo pre neho dôležité byť užitočný, chcel pomáhať. Jeho príchod na svet bol komplikovaný, po narodení bol odlúčený od matky. Mal problémy vo vzťahu s ňou. Povedal mi aj o zhoršení po mlieku. K mlieku ťavy ma priviedli jeho záchvaty hnevu. Potvrdením bolo zvýšené slinenie, problémy s koordináciou a zvýšené svalové napätie. Danielovi som teda predpísala Lac cameli dromedarii.

Zlepšenie neprišlo okamžite. Ako prvé sa stratilo akné. Záchvat hnevu sa znovu objavil o dva týždne. Daniela to veľmi frustrovalo. Mal pocit hanby, neschopnosti a akejsi prázdnoty vo vnútri. Na kontrole o tri mesiace mi nevedel povedať, kedy sa to zmenilo. Cítil sa dobre, nespomínal si, že by ho bolela hlava a neprišiel ani žiaden ďalší záchvat hnevu. Mal pocit, že rodičia a hlavne mama konečne uverili, že je schopný sa o seba postarať. Viac sa navzájom dokázali rešpektovať. Odsťahoval sa z domu a býval s partiou kamarátov. Ukončil magisterské štúdium. Darilo sa aj ich občianskemu združeniu, dohodli sa s mestom na spolupráci. Na fyzickej úrovni si Daniel uvedomil, že menej sliní a mierne sa znížilo aj svalové napätie a zlepšila koordinácia.

Lac equinum

Mladú ženu na prahu dospelosti, hovorme jej Laura, trápil ekzém. Mala ho už od detstva. Hovorila, že sa s ním naučila žiť, neznášala však, keď ho bolo vidno. Hanbila sa zaň pred priateľmi. Aj bez toho si nebola istá, či ju prijímali. Bolo pre ňu dôležité byť súčasťou partie. Často sa cítila vyčlenená. Mala pocit, že nie je taká pekná ako ostatné dievčatá v skupine ani taká zábavná. Navyše s nimi nemohla byť tak často a dlho, ako by chcela. Každú hodinu vonku si musela doma vydupať. Rodičia a hlavne mama ju síce ľúbili, ale vôbec jej nerozumeli. Boli to večne zaneprázdnení vedci a trvali len na perfektných výsledkoch v škole. Lauru prestížne gymnázium stálo veľa úsilia, bolo to ako nikdy nekončiaca prekážková dráha. Niekedy bolo ťažké nestratiť disciplínu a udržať samu seba na uzde. Strašne jej chýbal tanec, ktorý už popri maturitnom ročníku nestíhala. S mamou sa to nedalo vydržať. Nikdy nebola spokojná. Od detstva ju neobjala, nepritúlila. S otcom vychádzala lepšie, ale ich dôverné rozhovory boli čím ďalej zriedkavejšie.

Laurina mama bola mojou klientkou, a tak som vedela, že situácia u nich doma je skutočne veľmi napätá. Laura s ňou neustále bojovala a žiaden ústupok jej nebol dosť. Ak ju pustila s partiou na koncert obľúbenej kapely jeden večer, Laura pokladala večierku za predĺženú aj ďalší večer. Bola veľmi vytrvalá v presadzovaní svojich záujmov. Všetko veľmi vášnivo prežívala, radosť aj smútok. Mama povedala, že je veľmi intenzívna a fyzická. Odmalička vyžadovala veľa fyzického kontaktu. Pred ňou prišli o dve nenarodené deti a tehotenstvo s Laurou bolo tiež „vyležané“. Nedarilo sa ani dojčenie, od narodenia bola dokrmovaná mliečnou formulou a dojčenie ukončili po štyroch mesiacoch. Preto sa jej mama snažila vynahradiť intímne chvíle dojčenia láskaním, nosením v náručí a zvýšenou pozornosťou. Tej nikdy nebolo dosť.

Laure som kvôli jej živočíšnej energii, problémovému vzťahu s mamou, potrebe fyzického kontaktu, túžbe byť prijímaná a vášnivosti vybrala homeopatikum z kobylieho mlieka Lac equinum. Mojím výberom bola nadšená. Doplnila, že miluje mlieko, nad posteľou má plagát kobyly a žriebäťa a pamätá si veľmi živý sen, v ktorom pri západe slnka cválala zeleným údolím so stádom koní. Pamätá si ho pre pocit naplnenia, dokonalej harmónie a intenzity života. Homeopatikum užíva podľa potreby tretí rok. Postupne sa stratil ekzém, zlepšili sa vzťahy v rodine a Laura hlavne porozumela sama sebe.

Mlieko nám v začiatku života neposkytuje len výživu a ochranu, dojčenie je prvým veľmi intímnym kontaktom s inou osobou. Vytvárame si prvý vzťah. Základnú istotu v živote. Od jeho kvality závisí, ako budeme schopní budovať všetky ďalšie vzťahy vo svojom živote. Navyše množstvo a kvalita materského mlieka presne zodpovedá aktuálnym potrebám dieťaťa. Pre mňa je táto schopnosť nastolenia dokonalej rovnováhy na všetkých úrovniach esenciou mliek. Veľmi pekne to vyjadrila jedna moja klientka, mama trojmesačného dievčatka: „Pre nás je mliečko liekom na všetko.“

Ruženka Novotová
www.homeopatia.sk

Tags: No tags

Comments are closed.