Brokolicová rýchlovka

Ak máte naozaj málo času a v chladničke sa nájde nejaká tá brokolica, neváhajte chopiť sa jej, dobrá večera zaručená.

Potrebujeme:
· brokolicu – hlavná úloha
· vegánsky syr alebo skvelý kúsok parmezánu
· ideálne dochucovadlo je zmes soli a korenín Gomasio
· olivový olej

 

 

Ako na to? Necháme zovrieť vodu a brokolicu blanšírujeme – na pár minút ju ponoríme do horúceho kúpeľa. Blanšírovanie je špeci kuchárska disciplína spočívajúca v krátkom varení surovín vo vode slanej ako more a ich následnom prudkom ochladení. Zelenina si tak uchová podstatnú časť vitamínov a slaná voda zvýrazní jej chuť a farbu. Potom ju môžeme ešte pár minútiek opekať na panvici na kokosovom alebo olivovom oleji, dostane tak príjemnú dymovú chuť. A hotovo – naservírujeme do misky, pridáme syr/nesyr, posypeme gomasiom, dochutíme pickles alebo kimči a fantastická večera je na svete.

Pečené zemiaky s červenou šošovicou

Šošovicový dhal zapečený so zemiakmi a syrom vie prekvapiť symfóniou chutí. A nevyžaduje ani toľko práce, ako sa zdá.

Potrebujeme:
· červenú šošovicu (1 hrnček)
· mrkvu
· 1/2 kalerábu
· cesnak, cibuľu (ideálne šalotku, ale nie je to nevyhnutné)
· kokosové mlieko alebo smotanu (alebo akúkoľvek inú rastlinnú či klasickú mliečnu – je na vás ☺)
· kokosový olej
· zemiaky a syr

Zemiaky dáme uvariť v šupke, varíme cca 20 minút do mäkka.
Dhal: Medzitým opražíme na oleji cibuľku, pridáme cesnak, ktorý posolíme, aby nezhorkol. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a na kocky pokrájaný kaleráb. Ešte chvíľku restujeme. Zasypeme červenou šošovicou a zalejeme vývarom alebo vodou ochutenou zeleninovým bujónom (rozmiešame ho vo vlažnej vode). Zalievame tak, aby boli všetky suroviny pod vodou, keď sa voda vyvarí, vznikne hustá omáčka. Podľa potreby dolejeme. Po uvarení šošovice dolejem smotanou tak, aby zostala masa hustá.

Medzitým vymastíme plech, vylejeme na neho dhal a navrch uložíme jemne popučené zemiaky, posolíme a jemne pokvapkáme olivovým olejom. Dáme do predhriatej rúry (180 ⁰C) na 15 minút. Vyberieme, posypeme syrom a ešte zapekáme cca 20 minút tak, aby syr krásne zhnedol.

Dobrú chuť.

Tags: No tags

Comments are closed.