Aromaterapia a pôrod

Pôrod patrí medzi jeden z najdôležitejších momentov v živote ženy. Zážitky z pôrodu sú však rôzne. Pre niektoré ženy je pôrod úžasný, extatický a transformujúci a odnášajú si z neho úžasné spomienky na celý život. Žiaľ, stále má ešte veľa žien opačnú skúsenosť – nepríjemné zážitky, ktoré častokrát končia traumou z pôrodu. Tak či onak je pôrod extrémnou záťažou pre fyzické i psychické telo, a ak si vieme tento čas nejako spríjemniť prírodnou cestou, napríklad esenciálnymi olejmi, nie je to na škodu! Po ktorých esenciálnych olejoch možno siahnuť pri pôrode?

Všeobecne sú veľmi nápomocné kvetinové ženské vône, avšak svoje pozitívne účinky majú aj citrusy, odrody mäty či cielene namiešané zmesi. Ponúkam konkrétny zoznam.

Kvetinové vône

Levanduľa je všeobecne známy upokojujúci olej, avšak môže účinne pomôcť pri bolesti podbruška a chrbta.

Šalvia môže pomôcť pri podpore kontrakcie, siahame po nej vtedy, ak pôrod nepostupuje. Naopak, ak už máme silné kontrakcie, šalvia nie je vhodný olej. Podporiť pôrod a kontrakcie môže rovnako aj jazmín a neroli. Neroli má okrem toho aj silne upokojujúce vlastnosti a môže pomôcť pri znížení krvného tlaku.

Magnólia je takisto upokojujúci olej, ktorý môže pomôcť pri strese z pôrodu a pri úzkosti. V takýchto prípadoch môžeme siahnuť aj po medovke, ktorá je silno upokojujúca a môže pomôcť aj pri panických záchvatoch. Keďže má antivirotické vlastnosti, môže byť nápomocná aj pri vírusoch a herpesoch.

Muškát môže pomôcť pri nepríjemných tlakoch podbruška, krížov i panvy. Bude nám nápomocný v prvej dobe pôrodnej, v čase kontrakcií. Je to príjemná ženská vôňa, ktorá dokáže účinne pozdvihnúť náladu.

Kadidlo má upokojujúce účinky, pomáha dostať sa do prítomnosti, zosilňuje účinky všetkých ostatných olejov a je všeobecne známe, že je považované za kráľa olejov.

Odrody mäty


Mäta prieporná
je energizujúci olej. Môže pomôcť, keď už nevládzeme, keď sa cítime vyčerpané, keď máme pociť, že ďalej to už nezvládneme.

Mäta klesnatá je olejom sebavedomého prejavu. Môže pomôcť pri komunikácii vlastných potrieb a pôrodných prianí. Veľmi vhodná je v kombinácii s bergamotom, ktorý je olejom sebavedomia a sebadôvery.

Citrusové vône


Citrón
je olejom jasného myslenia a sústredenia. Môže pomôcť plne sa sústrediť na pôrod.

Grep je olejom prijímania vlastného tela, čo je najmä v tomto období veľmi dôležité.

Bergamot je olejom sebavedomia a sebadôvery. Môže pomôcť pri beznádeji a zúfalstve.

Citrusy majú všeobecne energizujúce a náladu pozdvihujúce účinky (až na pomaranč, ktorý má sedatívne, upokojujúce účinky).

Svoje miesto majú aj špeciálne namiešané zmesi, ktoré aromaterapeuti dokážu pripraviť na mieru. Rôzne cielené zmesi sa dajú zakúpiť už pripravené, napr. zmes na upokojenie, zmes na uvoľnenie svalstva.

 

Ako používať esenciálne oleje pri pôrode?


Najčastejší spôsob používania esenciálnych olejov je aromatický a ten využijeme aj pri pôrode. Môžeme si vybrať hneď z niekoľkých spôsobov použitia:

  • Priamo z fľaštičky – fľaštičku si môžeme pri nose podržať aj samy, no veľmi užitočné je o to poprosiť svoju sprevádzajúcu osobu a my sa tak môžeme sústrediť na hlboké dýchanie.

  • Pomocou difuzéra – v každej pôrodnici môžeme mať dopredu pripravené pôrodné priania a medzi nimi môže byť aj použitie difuzéra pri pôrode (treba si to však dopredu odkomunikovať). Potom si už len vyberieme vôňu, ktorá nám je príjemná, dáme do difuzéra 3 – 7 kvapiek, zapneme a je to.

  • Pomocou vreckovky – esenciálny olej kvapneme na vreckovku a môžeme vdychovať. Potom môžeme vreckovku položiť vedľa seba a stále budeme cítiť príjemnú vôňu a využívať tak pozitívne účinky aromaterapie.

  • Inhalácia z dlane – tento spôsob by sa mal používať len v krajných prípadoch, pretože intenzita oleja je veľmi silná. Ak sa rozhodneme pre tento spôsob, ideálne je urobiť 3 hlboké nádychy a výdychy.

Môžeme zvoliť aj topické použitie, teda aplikáciu oleja na pokožku (pozor na správne riedenie!), a to:

  • priamo na bolestivé miesta (napr. na bruško, chrbát, kríže…, ale rovnako aj pri bolesti hlavy, nevoľnosti a pod.) alebo

  • ako parfum pre pocit pohody na pulzné alebo reflexné body, na oblasť hrudníka a za uši.

Je dôležité, aby nám esenciálne oleje, ktoré zvolíme k pôrodu, boli príjemné, aby nám voňali a aby sme z nich mali dobrý pocit. Treba sa riadiť svojou intuíciou, svojím vnútorným pocitom. Čo vyhovuje mne, nemusí vyhovovať kamarátke, pretože každá sme jedinečná a každá máme inú biochémiu tela.

Odporúčanie na záver: oleje pri pôrode, ako aj v tehotenstve a následnom šestonedelí používame dostatočne a bezpečne zriedené. Bábätká už majú vyvinutý čuch a esenciálne oleje sú silno koncentrované látky, preto používanie neriedených olejov pri bábätkách nie je vhodné. Rovnako v tehotenstve, pri pôrode aj v šestonedelí používame len tie esenciálne oleje, ktoré majú jemné chemické zloženie (napr. vyššie spomenuté), a teda sú na toto obdobie vhodné.

P. S.: Esenciálne oleje som pri pôrode pred 2 mesiacmi použila aj ja a boli mi naozaj veľmi, veľmi nápomocné! ☺

Veronika Júza

Tags: No tags

Comments are closed.