Zrodenie matky – Posvätné šestonedelie

  • Obdobie po pôrode bolo a je v mnohých kultúrach považované za posvätné. Príprave na popôrodné obdobie sa však nevenuje toľko pozornosti ako samotnému pôrodu. Pôrodný plán umožňuje žene premyslieť si ideálny pôrod a oboznámiť s ním ostatných. Plán popôrodného útočiska dáva možnosť predvídať a naprogramovať podporu a podporujúce prostredie po pôrode. A to tak, aby novozrodená matka zažila s bábätkom čo najpokojnejšie obdobie šestonedelia. 

Plán popôrodného útočiska

Je dobré sa na toto obdobie pripraviť s partnerom vopred. Porozprávať sa a zodpovedať si úprimne na otázky, ako vytvoriť z vlastného domova útulné útočisko pre matku i dieťa. Je dôležité, aby sa matka doma cítila dobre a zároveň bola obklopená ľuďmi a atmosférou, ktoré podporia jej zotavovanie po pôrode.

Už v tehotenstve možno rozvinúť svoju fantáziu a túžby a položiť si ako nastávajúca matka otázky: Aké by to bolo, keby som sa na obdobie po pôrode pripravila tak, aby som počas šestonedelia mala všetko, čo potrebujem? A možno sa aj trocha rozmaznávala? Aké by bolo cítiť sa ako kráľovná? Keby mi niekto pripravoval a servíroval zdravé a výživné jedlo, postaral so o čistú domácnosť? Keby som si raz do týždňa dopriala starostlivosť o telo, masáž, kúpeľ či fyzioterapiu? Keby moje príbuzné a priateľky boli vždy nablízku, keď ich budem potrebovať? Stačí zatvoriť oči a vnímať aké pocity tieto predstavy vyvolávajú. Pre niekoho je to veľmi radostná predstava, iným to pripadá veľmi pôžitkárske a nerealistické alebo ich vydesí vidina toľkej interakcie a narušenia súkromia. Niektoré ženy zažijú zmes všetkých pocitov. A hoci sa takáto pomoc väčšine žien javí ako luxus, po pôrode zistia, že je to nevyhnutnosť. 

 

Otvorená komunikácia o šestonedelí s partnerom

Plán popôrodného útočiska by mal v sebe reflektovať päť univerzálnych popôrodných potrieb. Je dôležité hovoriť s partnerom o popôrodných potrebách matky v období šestonedelia. Aj my ženy, aj naši partneri, máme tendenciu myslieť si, že nepotrebujeme pomoc zvonku, že to spolu zvládneme. Po pôrode to takto neplatí. V posvätnom šestonedelí potrebuje matka venovať pozornosť sebe, regenerácii vlastného tela a starostlivosti o bábätko. Dieťatku nepretržite poskytuje láskavú náruč a výživu vo forme materského mlieka. Potrebuje oddychovať a dopĺňať výživu a energiu sebe. Žena v šestonedelí by nemala zostávať príliš dlhú dobu sama. 

Potrebuje mať nablízku inú osobu, jej podporu, spoločnosť a pomoc. Osobu, ktorá nebude nevhodne zasahovať či zneužívať svoju autoritu, nesúdi, neposkytuje nevyžiadané rady, ale je zároveň stále prítomná. Osobu, ktorá môže v šestonedelí zabezpečiť starostlivosť o staršie deti, upratovanie, varenie, nákupy, pranie bielizne, chod domácnosti. A zároveň sa dokáže postarať aj o najvnútornejšie potreby matky starajúcej sa o bábätko. Spoliehať sa na to, že o toto všetko sa postará partner, je ilúzia, nesplniteľné očakávanie. Otec bábätka kráča rodičovstvom svojou vlastnou cestou. Úloha otca a vyvážené fungovanie rodiny nespočíva v delegovaní domácich povinností na neho. Podľa argentínskej rodinnej psychoterapeutky Laury Gutmanovej vzájomné očakávania a ilúzie partnerov prinášajú veľké rozčarovanie, pretože „jeden otec a jedna matka je príliš málo ľudí na starostlivosť o bábätko“. 

V ľudskej histórii zabezpečovala starostlivosť o matku a dieťa v šestonedelí celá komunita.

Preto je skvelé otvoriť s partnerom tému o blízkych ľuďoch už pred pôrodom, zamyslieť sa a spísať si zoznam ľudí, ktorí by nám eventuálne vedeli pomôcť. Veľakrát ide o jednoduché úkony, ktoré matke pomôžu prekonať čas a obdobie, keď je s dieťatkom doma sama. Niekto, kto jej podá jedlo a vodu, pomôže pri ošetrení popôrodných zranení, urobí masáž alebo ju jednoducho vypočuje. 

Každá žena po pôrode potrebuje účinnú podporu – je to priorita, nie luxus. Je zásadné pochopiť, že je nevyhnutné uspokojiť základné potreby matky v šestonedelí. Preto každá žena potrebuje podporujúcu osobu, či už je to príbuzná, priateľka, alebo suseda. Takáto podpora uľahčí partnerom starostlivosť o domácnosť a vytvorí priestor pre partnerskú komunikáciu. Pre novozrodenú matku i otca, pre celú rodinu je dôležité, aby si partneri okrem starostlivosti o bábätko našli čas na seba. Aby mali čas a priestor na to, porozprávať sa o tom, čo prežívajú, byť navzájom emočne i fyzicky prítomní.

Laura Gutmanová, ktorá pracuje s rodinami, najmä s matkami malých detí a partnerskými pármi, popisuje, že „toto obdobie prežívajú partneri tak, akoby išlo o stroskotanie, z ktorého nikto nevyviazne so zdravou kožnou. Čiastočne je to preto, že nemáme k dispozícii emočné ani sociálne mechanizmy, ktoré by nám uľahčovali starostlivosť o deti. Žijeme osamelo v príliš malých rodinách. Musíme vytvoriť iné modely vzájomnej pomoci, aby šestonedelie prestalo byť trestom a utrpením a premenilo sa naopak v obdobie nebeskej múdrosti.“ 

Novorodeniatko je závislé na emočnej stabilite matky. My ženy sme si v priebehu dejín boli schopné vytvoriť funkčné modely pomoci, ktorá nám umožnili sa dostatočne sústrediť na bábätko. Mali by sme sa naučiť vidieť samy seba ako kráľovné aj napriek tomu, že každú pomoc, ktorá nie je nevyhnutne nutná alebo nepredstavuje poslednú záchranu pred posledným zrútením, nejasne vnímame ako „prehnanú starostlivosť“. Prečo ale ísť až na pokraj svojich síl, keď môžeme požiadať o pomoc? Poskytnúť pomoc a podporu práve v období šestonedelia môže i popôrodná dula.

Kedy sa obrátiť na popôrodnú dulu?

Žena sa môže na popôrodnú dulu obrátiť ešte pred pôrodom a spoločne vytvoria plán na šestonedelie, aby sa žena po pôrode mohla venovať tomu najvzácnejšiemu – vlastnej regenerácii a vzťahu s bábätkom.

Po pôrode môže žena kontaktovať popôrodnú dulu, ak cíti, že potrebuje podporu od vnímavej ženy, ktorá jej poskytne emočnú i praktickú podporu. Môžu nastať rôzne situácie, kedy možno požiadať o podporu popôrodnej duly:

Keď žena potrebuje emočnú podporu:

keď má pocit, že je bezradná a zúfalá,

keď na ňu dolieha to, že nie je dokonalá matka,

keď sa nevie naladiť na svoje bábätko,

keď jej očakávania o tom, ako bude fungovať po pôrode, sú iné ako realita,

keď je unavená, vyčerpaná, frustrovaná, má pocit, že je na všetko sama,

keď má pocit, že by najradšej zo všetkého ušla,

keď cíti vnútorný tlak a rozkol,

keď cíti vinu za to, že chce tráviť svoj čas aj inak ako starostlivosťou o bábätko,

keď cíti hanbu za to, že nezvláda svoje povinnosti,

keď sa cíti osamelá a stratená v novej role,

keď túži aj po stretnutiach s priateľkami,

keď jej chýbajú aktivity, priatelia a život pred bábätkom,

keď má pocit, že sa vzďaľuje svojmu partnerovi,

keď nerozumie svojmu telu, po pôrode ho nespoznáva,

keď hľadá, ako znovu prebudiť partnerskú intimitu,

keď je sexualita po pôrode a narodení dieťaťa pre ňu veľká neznáma,

keď sa nevyzná v obrovskom množstve protichodných informácií a rád,

keď má pocit, že sa zblázni zo všetkých svojich pocitov,

keď na ňu dolieha každodenná rutina,

keď má dojem, že padá na ňu celá domácnosť,

keď má pocit, že jej nikto nerozumie,

keď má pocit, že nestíha.

 

Keď potrebuje praktickú podporu pre seba alebo bábätko:

keď sa necíti komfortne v manipulácii s bábätkom,

keď potrebuje ošetriť zranenia po pôrode,

keď má problémy s dojčením a laktáciou,

keď ju realita starostlivosti o bábätko zaskočila,

keď je dieťatko uplakané, nervózne, nespokojné,

keď potrebuje, aby sa niekto postaral o jej telo alebo dušu,

keď chce podporiť pri nosení bábätka,

keď má pocit, že vôbec nemá na seba čas.

Pôrodná dula je vnímavá a citlivá žena, ktorá dbá o pohodlie matky i o to, aby boli naplnené jej základné potreby. Dbá o to, aby sa matka prirodzene a čo najrýchlejšie fyzicky zostavila po pôrode i tehotenstve. Vypočuje a podporí matku-dieťa, aby našla svoje miesto a usadila sa v novej role matky po premene, ktorou pôrodom prešla.

 

Text: Zdenka Kostoláni

 www.poporodnadula.

Zdroje:

Laura Gutmanová, Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem

Kimberly Ann Johnsonová, Štvrtý trimester

 

Fb: Popôrodné duly Pezinok

 
Tags: No tags

Comments are closed.