Stúpa za mier

Friedenstupa Rakúsko

Sila, ktorá tvorí svet, je všade. Sú však miesta, kde ju môžete precítiť akosi inak. A stúpa – budhistický chrám v susednom Rakúsku – je presne takýmto miestom.

Stúpa sa mi stala zmyslom prepojenia života.
Niečím, čo si budem dlho pamätať. Prečo? Môj muž je kresťan, poctivo pracujúci otec, živiteľ rodiny, racionálne žijúci hranice systému a reality. Má v sebe nekonečný zmysel pre humor. Ja som kňažka bohyne, žijem celé dni s našimi 4 deťmi, pracujem pár hodín pre zábavu. Som dobrodruh života tancujúci v daždi, počúvam vízie ako hlasy svojho vnútra. On žije svet, aký je. Ja snívam svet, po akom túžim. Miesto, kde nás to spája, je naše SRDCE. Naše deti nám oznámili, že potrebujú od nás rodičov, aby sme boli milovníkmi života. A tak sme si na letný slnovrat sľúbili, že budeme milovníci. Znamená to, že utrpenia už bolo dosť a len zmenou v nás sa môže zmeniť svet tam vonku.

Stúpa je pre mňa symbolom tohto sľubu.
Veď čo už je väčší paradox, ako keď sa kresťan s kňažkou modlia spolu v budhistickom chráme prostredníctvom tantrickej meditácie? To nevymyslíš, to sa proste stane. Mágia života.

Toto miesto som videla pred 2 mesiacmi na fotke a vo vnútri som počula: Sem potrebujem ísť. Nič som nečítala, nemala som potuchy, prečo moja duša potrebuje ísť práve na toto miesto. Až teraz pri písaní som našla nejaké teoretické informácie, ktoré mi vysvetľujú, prečo sme navštívili tento chrám ako rodina. Hádam poslúžia aj vám. Friedenstupa sa mi zapísala hlboko do srdca. A keďže srdce slovami nevysvetlíš, tak už len pridávam pár skúseností a fotiek s pozvaním na krásny výlet. Informácie o stúpe som vybrala z materiálu dostupného na ich facebookovej stránke a z pripravovaného materiálu v angličtine o stúpe.

Deťom sa všetko ohromne páčilo, najmä zvon, hranie na fujare v priestore, ktorý má nádhernú akustiku. Kráčanie dookola v smere hodinových ručičiek im prinieslo veľmi veľa radosti. Poznáte ten pocit, keď sa vaša radostná energia znásobuje? Tak to je ten zážitok. Keďže stúpa je vsadená do vinice, ochutnali sme aj najlepšiu hroznovú šťavu, akú sme kedy pili. Sme veľmi radi, že zariadenie je bezbariérové, je možné dostať sa tam s invalidným vozíčkom či kočíkom. Je potrebné vnímať, že stúpa je priestor na tichú meditáciu. Či môžem použiť svoje hudobné nástroje a vydymovadlo na vydymenie som sa spýtala pred vstupom dovnútra. Ľudia starajúci sa o stúpu sú jednoducho krásni, pocítite to na prvý pohľad. Práve preto treba dať pozor na deti, vysvetliť im, že toto je miesto ticha.

Cestou späť sme sa schladili v nádhernom modrom štrkovisku v okolí stúpy, pohrali sa na ihrisku v mestečku Lassee, pozreli si výstavu obrazov v parku a zjedli tamojšiu pizzu.

Domov sme prišli akosi iní. Možno ešte nie celkom ako milovníci života. No určite ako šťastní dobrodruhovia na ceste k Láske, Súcitu a Mieru v sebe. Mierom v nás vytvoríme Mier okolo nás. Láskou v nás vytvoríme Lásku okolo nás. Súcitom v nás vytvoríme Súcit okolo nás. Nech je požehnané!

Ďakujem Katke Koledzai, že som sa mohla s vami podeliť o tento hlboký zážitok. Ďakujem.

Zuzka Mališová
www.radost.sk

Informácie o Friedenstupa

Základná dobrota v človeku je zážitkom v stúpe. Je to ako keď sa púčik lotosového kvetu ukáže a rozvíja.
Stúpa prináša požehnanie – je symbolom Lásky. Friedensstupa je postavená blízko zámku Grafenegg vo Wachau, malebnom údolí Dunaja v dolnom Rakúsku, ktoré je jedným z najkrajších miest Európy. Je to najväčšia stúpa v Európe s priemerom 30 metrov a výškou 32,5 metra, s plochou 700 m². Hlavou projektu je budhistický mních Bop Jon Sunim Tenzin Tharchin, pôvodom Kórejčan žijúci v Rakúsku. Bol iniciátorom vybudovania stúpy v Zalaszanto v Maďarsku, ktorá bola v roku 1993 vysvätená jeho Svätosťou Dalai Lámom. Jeho Svätosť XIV. Dalai Láma požehnal aj tomuto zámeru a venoval pre stúpu päť relikvií Budhu.

Stúpa je symbolom osvietenia a predstavuje myseľ Budhu. Je zhmotnením osvietenej mysle – je preniknutá nekonečnou múdrosťou a súcitom k všetkým vnímajúcim Bytostiam. Z tohto dôvodu je monumentom za svetový mier, šťastie a vzájomné porozumenie. Vytvára priestor koncentrácie. Je to impozantná štruktúra, ktorá silno priťahuje, čo môže spojiť ľudí v spoločnej modlitbe za mier a vytvoriť partnerstvo pre rozšírenie tejto myšlienky mieru – je protikladom, vyvážením utrpenia vo svete. Vo svätom písme sa hovorí, že stúpa pracuje na mnohých vedomých aj podvedomých úrovniach. Priťahuje energiu prírody, koncentruje ju a pozitívne ju prerozdeľuje. Hovorí sa tiež, že má ochrannú funkciu – je naplnená pozitívnou energiou, pacifikuje a transformuje zdroje negatívnej energie vo svojom prostredí, kde je postavená.

Mierová stúpa vznikla vďaka štedrým peňažným darom, materiálu, množstvu odpracovaných hodín práce dobrovoľníkov a prispievateľov. Všetko na tomto projekte vzniká vďaka štedrosti podporovateľov. Ak máte záujem fungovanie stúpy podporiť, všetky informácie nájdete na adrese: https://www.stupa.at/spenden/index.php.

Stupa, Wallner-Vetter-Gasse, 3484 Grafenwörth, Austria, www.stupa.at
Rezervácie a sprevádzanie návštev:
KR. Elisabeth Lindmayer
lindmayerelisabeth@yahoo.com

Tags: No tags

Comments are closed.